The Cameron Highlands. 2 dagen in de thee- en groententuin van Maleisië.

De Cameron Highlands liggen ongeveer 4 uur rijden ten noorden van Kuala Lumpur. Het klimaat is hier een stuk frisser dan de rest van Maleisië, aangezien deze hooglanden zich bevinden op zo’n 1400 meter.  We hebben het dan altijd nog over zo’n 20 graden het hele jaar door overdag, ’s nachts kan de temperatuur dalen tot zo’n 12 graden..

De theeplantages van BOH

In de koloniale tijd kwamen de Engelse hier al om verkoeling te zoeken en hebben hier destijds ook maar meteen hun theeplantages geïnstalleerd .

R_img_5601-1.png

Tot op de dag van vandaag staan de Cameron Highlands bekend om de prachtige landschappen van theeplantages.
Je vindt hier ook de thee plantages van Boh. Zij beschikken hier over 8000 hectare thee velden en is daarmee de grootste thee producteur van Zuid-oost Azië.

R_img_6497.jpg

Ze hebben tevens 3 Tea Gardens waaronder het Sungei Palas Tea Centre net buiten Brinchang  waar je ook het thee museum kan bezoeken en natuurlijk een kopje kers vers gezette thee (what else?) kan drinken met een prachtig uitzicht over de plantages.

R_img_5597.jpg

De grootse bloem ter wereld: de Raflessia bloem

Een absolute aanrader is de “zoektocht” naar de grootste bloem ter wereld: de Rafflesia bloem.

Deze bloem, met een doorsnede van ongeveer 1 meter en een gewicht wat op kan lopen tot wel 10 kilo, mag dus met gemak en trots de titel van de grootste bloem ter wereld dragen!

De reusachtige Rafflesia bloem heeft verder geen bladeren. Ook geen wortels of stengels en groeit als een parasiet op de lianen van één bepaalde boomsoort.

De Rafflesia bloem is super moeilijk te vinden doordat de bloemknop er enkele maanden overdoet om zich te ontwikkelen.  Voor die tijd bestaat de bloem uitsluitend uit enkele draden verstopt onder wat bladeren. Daarbij komt ook nog eens dat de bloem slechts hooguit 7 dagen leeft!

Gelukkig zijn er gidsen die het regenwoud op hun duimpje kennen en deze bloemdraden weten te vinden. Je kan vanuit Tanah Rata of Brinchang een tocht boeken met “Rafflesia garantie” waarbij je er zeker van bent er een te zien.

R_img_5600.jpg

Voor onze Rafflesia experience hebben we een ruim 3 uur durende regenwoud hike afgelegd door en over riviertjes, steile heuvels en mooie oerwoud paden.
Afgezien van het feit dat de bloem dan toch wel gigantisch meurt (de bestuiving vindt plaats door vliegen, dan weet je het wel..haha) is het méér dan de moeite waard!

Groenteteelt, aardbeien en cactussen

R_img_6498.jpg

Buiten de schoonheid van de theeplantages en de Rafflesia bloem verwacht in de Cameron Highlands verder geen mooie uitzichten of gezellige dorpjes (wat sommige foto’s wel pretenderen) het landschap staat vol met lelijke gebouwen, kassen en bouwputten waarvan je denkt…waarom?

In Cameron wordt de complete groente- en fruit aanvoer geteeld voor de grootste afnemer: de stad Kuala Lumpur. En dit gebeurd dus hoofdzakelijk in kassen.

Aardbeien teelt is hier ook zo’n beetje een attractie.

Je kan hier de mega aardbeien kassen bezoeken en natuurlijk de bijbehorende kermisachtige aardbeienknuffels, beeldjes en sleutelhangers kopen. Yep, ieder zo zijn ding.

Ook zijn ze hier dol op cactussen en die zijn er dan ook te krijgen in allerlei soorten en maten, met of zonder gekleurde nep bloemetjes erin geprikt.

Waar slapen in de Cameron highlands?  in Tanah Rata of Brinchang?

De twee liggen niet zo gek ver van mekaar maar toch lopen de meningen hierover wat uit een.

R_cameron_highlands_map3 (1)

Ik adviseer je een slaapplek te zoeken in Tanah Rata. Hotelletjes, guesthouses en restaurantjes zijn daar wat meer gericht op de westerse toerist. Je vindt er toiletten mèt toiletpapier (in plaats van douchetoiletten).  Je hebt er 2 geld- en wisselautomaten en bovendien voelt het er, voor zover het kan, wat gezelliger aan.

R_jalan_besar_tanah_rata_cameron_highlands.jpg

In beide dorpjes kan je lekker en goedkoop eten. De accommodaties zijn overal even vochtig (vanwege het klimaat) en beide liggen aan de hoofdweg door de Cameron Highlands.

Trek voor een bezoek aan de Cameron Highlands geen week uit of zo hoor! Twee dagen is meer dan voldoende om hier door te brengen.  😉

Maargy (1)


 

15 thoughts on “The Cameron Highlands. 2 dagen in de thee- en groententuin van Maleisië.

    1. O ja wat leuk hé. Het zal wel een beetje veranderd zijn denk ik, als je ziet wat ze allemaal aan het bouwen zijn..echt lelijk 🙁

    1. Haha ja hè! vlak daarna hebben we nog andere gemaakt maar nèt die lichtval was verdwenen en kwamen ze er niet zo “fake”uit haha

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.