Bardenas Reales - Joepie!

Once upon a time in de Bardenas Reales! 1 dag door de woestijn in de Spaanse Navarra.

In het Noorden van Spanje, slechts 4 uur (en een beetje) rijden van Bordeaux liggen de Bardenas Reales, een 42 500 hectare groot filmdecor in de vorm van een schitterende half-woestijn. Dit natuurpark is in het jaar 2000 door de UNESCO uitgeroepen tot biosfeer reservaat en dus beschermd gebied.

bron - Mutxamel, subido por Rastrojo : Wikimedia Commons
Ligging van De Bardenas Reales – Bron: Mutxamel, subido por Rastrojo / Wikimedia Commons

Door erosie is er hier in de loop van miljoenen jaren een prachtig landschap gecreëerd en zijn de klei- en kalkstenen formaties uitgeslepen in onvoorspelbare en grillige vormen, rotsvlaktes en ravijnen.

Dwars door de woestijn

De grootste woestijn van Europa kun je gratis en op eigen houtje (of met een vooraf geboekte gids) via uitgezette wegen op de fiets, te voet of met de auto doorkruisen (blijkbaar ook te paard maar daar heb ik verder niets over gezien, ik denk dat het te warm is hiervoor in de zomermaanden).

Bij de ingang via het dorpje Arguenas heb je een informatie punt waar je een kaart meekrijgt met de uitgestippelde paden.

Wij hadden de rondrit graag op de fiets gedaan (die je ter plekke kunt huren) maar dat hebben we af laten weten vanwege een temperatuurtje van rond de 38 graden. Voor ons net effe te warm zal ik maar zeggen.

We hebben de tocht dus per auto gedaan en ik moet zeggen dat het geweldig was!

De route is 34 km lang en met aangepaste snelheid en regelmatig stoppen en natuurlijk bergen foto’s maken doe je er een dikke 4 uur over.

Prachtige rotsformaties, ravijnen, en onherbergzame vlaktes als achtergrond en enorme roofvogels zoals gieren en adelaars boven je hoofd (en ..hier en daar een straaljager.. want midden in de Bardenas ligt een militaire basis, waar we verder weinig last van hebben gehad.)

img_2739
Bardenas Reales
img_2735
Bardenas Reales – Joepie!

Hoe zijn de Bardenas Reales dan onstaan?

Ik vraag me dan altijd af hoe zoiets geweldigs ontstaat (mijn aardrijkskunde lessen zijn inmiddels al aardig onder gestoft) maar tot mijn grote vreugde stond er bij de emblematische rots Cabezo Castildetierra een informatiebord met uitleg in het Spaans en Frans, ik heb het even voor je samengevat onder het motto: altijd leuk om te weten 😉

1. Botsing van aardplaten

Door de botsing tussen de twee aardplakken van Europa en Iberië, miljoenen jaren geleden, ontstonden er drie bergketens: De Pyréneën, de Iberische hooglanden en het Catalaanse kustgebergte, die op hun beurt de vorming van een immens gesloten waterbassin veroorzaakten, gelegen in wat we vandaag de dag beter kennen als de Ebro vallei.

2. Vorming van een afgesloten waterbassin

Het regenwater wat van de bergketens in dit meer stroomde nam onderweg, vanwege de sterke erosie, van allerlei materiaal mee zoals stenen, zand en klei waardoor er zich zo’n 4000 meter dikke laag sediment heeft opgehoopt in het meer.

Fichier_000 (1)

3.  De leegloop van het meer

Zo’n 10 miljoen jaar geleden ontstond er een opening aan de Catalaanse kant, ook weer door jaren lange erosie, waardoor het water weg kon stromen en er enkel de Ebro rivier overbleef.

img_2744
Bardenas Reales – Het lijkt wel een plaatje uit een aardrijkskunde schoolboek over erosie!

In het opgedroogde bassin kon dus het hele erosie proces beginnen. De zachte gesteentes worden eerder aangetast door regen en wind en zo ontstaat het prachtige landschap van de Bardenas Reales, wat door grote droogte afgewisseld met gigantische stortbuien en harde wind continu zal blijven veranderen.

bardenas 2

Een geweldig voorbeeld is de Cabezo de Castildetierra (het hoofd van Castildetierra). Hieronder ook mooi weergegeven hoe deze is ontstaan en hoe erosie ook deze emblematische rotsformatie ooit zal laten verdwijnen.

Fichier_000

img_5781
Cabezo de Castildetierra – de meest emblematische rotsformatie van de Bardenas Reales

De aangrenzende dorpjes Tudela en Arguenas.

Wij zijn in het totaal 2 dagen in deze omgeving gebleven en hebben Tudela en Arguenas uitvoerig bezocht tenminste wat er te bezoeken valt.. Van 12 uur tot 17 uur vind je hier, zoals in de rest van Spanje, weinig leven, niemand op straat en winkels dicht en kun je beter, net als the locals, gewoon lekker een siësta doen. Komt dat even goed uit, het is vakantie! haha

By vicente gonzalez, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=46774706
Terraza del Aragón – By Vicente Gonzalez / Wikimedia commons

Verder vliegen de ooievaars je hier om de oren, geweldig! Overal zie je grote nesten en hoor je het geklapper van hun snavels.

Cigu?en?as_en_el_campanario_de_la_iglesia_de_San_Jorge_el_Real_de_Tudela
Ooievaars hangen met de benen buiten in de kerk San Jorge el Real, Tudela, Navarra – Bron: xavi lópez / Wikimedia Commons

Decor voor films, videoclips en reclamespotjes

De Bardenas Reales hebben ook al menig keer gediend als decor voor tal van videoclips, reclamespotjes en films. Onder andere Ridley Scott, Vanessa Paradis en het automerk Citroën kozen ervoor om hun respectievelijke film, clip en reclamespotje hier op te nemen.

Tips voordat je gaat:

• Kijk voor je gaat altijd even het weerbericht na. In de zomermaanden kun je er zo goed als zeker van zijn dat de temperaturen tussen de 30 en 50 graden liggen en het zo goed als nooit regent. In het voor- en najaar echter kan er toch spoken en het weer kan in een mum van tijd omslaan.

• Neem voldoende water mee

• Het natuurpark is geopend vanaf 8 uur ’s morgens tot één uur voor zonsondergang.

Meer informatie vind je op de site van toeristenbureau van Navarra

Heb jij wel eens een woestijn bezocht? en zo ja..hoe heb je dat ervaren?

Bedankt weer voor het lezen

Maargy (1)

21 thoughts on “Once upon a time in de Bardenas Reales! 1 dag door de woestijn in de Spaanse Navarra.

    1. Ik kreeg helemaal flashbacks van de middelbare school …hoe zat dat ook al weer haha. Maar mooi om het zo “in het echt”te zien

  1. Altijd leuk zo beetje geschiedenis in een artikel verwerkt. Vond zelf geschiedenis altijd erg leuk. Ben zelf wel wat warme temperaturen gewend. Ooit een keer in Thailand was het zeker 45 graden overdag. Maar is dan toch anders warm dan hier in Nederland. Verder erg toffe foto’s.

  2. Wat een avontuur! Geweldige foto’s en goede tips. Als je op reis gaat, waar dan ook heen eigenlijk, moet je overal rekening mee houden.

  3. Wat een mooi stukje Spanje zeg! Ik kende dit helemaal niet. Mooie foto’s en leuk dat je er meer bij vertelt

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.