Pangkor eiland | De verborgen schat van Maleisië

Het prachtige tropische eiland Pangkor of ook wel Pulau Pangkor genaamd, ligt aan de west kant van het schiereiland Maleisië. Ongeveer 3 uur rijden ten Noorden van Kuala Lumpur. Pangkor is veel minder bekend dan haar Noordelijke collega eilandjes Penang en Langkawi. Maar daarom zeker niet minder de moeite waard!

De naam zou afgeleid zijn van het Thaise “Pang Ko” wat “mooi eiland” betekent en dat geloven we dus graag!

Pangkor is een kalm en heerlijk luier eiland. Je kan hier heerlijk even uitblazen op één van de rustige stranden. Vers gegrilde vis eten met je voetjes in het zand, genietend van een warme zwoele avond en een adembenemende zonsondergang.

Dat doen ook veel locals uit Kuala Lumpur en Ipoh die in de weekenden en op feestdagen enkele dagen op hun favoriete eiland doorbrengen. Mocht het dus in je reisschema passen, dan ga je lekker door de weeks 😉

Hoe kom je op het eiland?

Vanuit Lumut neem je de Jetty boot die je in ongeveer 30-40 minuten naar het eiland brengt. Van je eventuele auto zul je een even afscheid moeten nemen, deze kan niet mee op de boot, maar er is parkeer gelegenheid genoeg rondom de vertrek terminal.

Aangekomen hoef je, in tegenstelling tot Kuala Lumpur, niet naar een taxi te zoeken! De chauffeurs springen je tegemoet, allemaal dezelfde vaste prijs per bestemming en allemaal dezelfde super leuke roze busjes (en dezelfde vriendelijke smile!)

 

img_3672
Pink my teksii! @Pankor | Maleisië.

Waar ga je dan naartoe?

Er zijn veel mooie strandjes op Pangkor maar de mooiste en leukste zijn Nipah Bay beach en Coral Bay Beach.

Wij verbleven in het Anjungan Beach resort & spa (gelegen tussen de Nipah- en Coral Bay stranden. Twee vliegen in één klap zeg maar).  De naam is veelbelovend en voor Maleisische begrippen is dat ècht ook zo ;-), schone ruime kamers, een lekker uitgebreid ontbijt, goede wifi verbinding en zwembad en vriendelijk personeel.

 

 

Bovendien is Anjungan op 5 minuten loopafstand van het Nipah Bay strand. Op dit strandje heb je meerdere fijne restaurantjes waaronder onze favoriet: Daddy’s cafe wat zo’n beetje kan dienen als stamkroeg en waar je ook nog eens heerlijk kan eten!

Vervoer op Pangkor

Er is één hoofd weg in Pangkor die, zo ongeveer, de rand van het eiland volgt en is zo’n 20 km lang.



 

Auto 
Je kan voor ongeveer 100 RM per dag (20 euro) een auto huren, verwacht hier geen mooie shiny bolide voor, maar eerder het heeft 4 wielen en het rijdt model. 😉

Taxi 
Ook kun je een rondtocht boeken van 2 uur ongeveer met een taxi, het leuke daarvan is dat de chauffeur je meteen de leukste stekjes laat zien.3 Dit kost je rond de 40 à 60 RM (8 à 12 euro), afhankelijk van het seizoen en je afpingel talent 😉

Scooter
En natuurlijk kun je ook hier een scootertje huren. Die kun bij aankomst in Pangkor town huren (of bij hotels) voor ongeveer 40 RM (8,50 euro).

Fiets
Of je huurt gewoon lekker een fiets!  De wegen zijn hier en daar wel niet echt tweewieler proof. Maar daar zijn onze Nederlandse fietsbillen wel tegen bestemd, denk ik zo. En met 15 RM (3 euro) per dag, is dit ook meteen de goedkoopste optie…wat willen wij Nederlanders nog meer? haha

 

Wat kun je verder allemaal doen op Pangkor?

Een hoogtepunt op Pangkor:  Hornbills voeren

Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, laat staan dat ik er een gezien had. Als je op Pangkor bent kun je absoluut niet om deze immense zwarte vogels met hun enorme gele snavels heen. Je ziet ze overal, zoiets als in Amsterdam de duiven.

 

Hornbill voeren Pangkor eiland - Maleisie
Ja, het is een echte! Even lekker poseren 😉

 

Ze wachten bijvoorbeeld naast de keuken van een restaurant totdat er iets afvalt of zitten in een boompje naast je ontbijt je heel lief aan te kijken, of eerder naar je bord met fruit… Ze zijn niet bang en prachtig om te zien.

Het leuke is dat je ze van nog dichterbij kunt bezichtigen en zelfs voeren. Om 18h30 kun je bij het Sunset View Chalet in Teluk Nipah bay verzamelen en gratis de Hornbills voeren.

Volg gewoon de vogels! Die verzamelen zich allemaal rondom dit hoteletje, precies op tijd 😉

 

 

Je houdt een stukje banaan tussen je vingers en de Hornbill pakt het eruit…best even freaky (dat zie je verder ook helemáál niet aan mijn toet) want als je de snavel ziet, zou hij zo je vinger eraf kunnen knippen, maar gelukkig pakken ze feilloos aléén de banaan en wachten netjes ieder op hun beurt.

 

Water sporten

Zoals op veel eilandjes is genoeg keus in allerlei watersporten op Pangkor. Rondom de Nipah en Coral bay stranden kun je een prachtige snorkel boottrip maken, jetski’s huren of met een boot een sightseeing tocht naar de kleinere eilandjes maken. Ook kun je hier boeken voor een fun banana boat trip.

 

Enkele bezienswaardigheden op Pangkor

Als je uit geluierd bent dan kun je ook een paar (niet echt super spectaculaire) bezienswaardigheden bezoeken. Waaronder het Dutch Fort.

Gebouwd in 1670 als opslagplaats voor tin bevoorrading, maar 20 jaar daarna alweer vernietigd door Maleisiërs die het niet helemaal eens waren met de Nederlands mijnbeleid. Het fort werd weer opgebouwd in 1743 om vervolgens enkele jaren later verlaten achter te blijven. Je kan dus de karige ruïnes hiervan een bezoekje brengen.

 

Dutch Fort Pangkor eiland - Malasie
De overblijfsels van het Dutch Fort op Pangkor eiland. bron: @Roderick Eime

 

Dan is er de Kali Amman is de enige hindoe tempel op Pangkor eiland. In maart ieder jaar is deze tempel het middelpunt van de godin Kali en Kuan Yin festival, waar zowel Chinese als Indische toe gewijden aan meedoen.

 

Kaliaman_Pulau_Pangkor_2007_P

 

De Kali Amman tempel op Pangkor eiland  – Bron: @gryffindor / wikimedia

De Fu Lin Kong tempel is een taoïstische tempel, gelegen ietsjes ten noorden van Pangkor Town. Deze tempel beschikt over een heuse miniatuur “Chinese muur” en verschillende Boeddhistische beelden.

Naar zeggen, komen wensen die in deze tempel gedaan worden, op een dag daadwerkelijk uit…naar zeggen. Zegt genoeg? 😉 Maar ja, niet geschoten is altijd mis! 🙂

Al met al hoef je je op Pangkor niet te vervelen, al kan dat ook juist de rede zijn waarom je dit eiland bezoekt. Gewoon even rust. En dat vind je hier (buiten de weekenden dan).

Met welke rede je Pangkor ook bezoekt, het is absoluut een eilandje waar je aan gehecht raakt! Ongecompliceerd en authentiek.

Booking.com


Foto strand Pangkor beach  © Arne Müseler / arne-mueseler.de / CC-BY-SA-3.0“ 

Foto Dutch Fort  @Roderick Eime / CC BY-ND 2.0


11 thoughts on “Pangkor eiland | De verborgen schat van Maleisië

  1. Heel gaaf. Ik heb vorig jaar vijf weken door Maleisië gereisd en vond het echt een fantastisch land. Wij hebben dit eiland helaas overgeslagen. Die hornbills zijn wel echt vet hoor, heel tof.

  2. Wat een prachtige foto’s. Ik zou er zo heen willen gaan. Die vogel vind ik een beetje freaky..haha. Dus voor mij geen stukje banaan tussen mijn vingers?

  3. Ziet er weer uit als een fantastische plek om te zijn! Complimenten voor je uitgebreide review 🙂 Die hornbills had ik nog nooit van gehoord maar vind ze een stuk leuker uitzien dan de duiven hier 😉 Ik denk dat ik jouw travelblogs maar eerst ga raadplegen voor ik mijn vakanties boek

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.