Emigreren naar Maleisië | De 9 meest gestelde vragen aan een expat

Ietjes méér dan een jaar geleden verruilde ik de Zuid-Franse Westkust voor Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. Wij werden dus heuse expats en gingen emigreren naar Maleisië, of eerder we werden geëxpatrieerd (maar dat klinkt zo eng..)

Hieronder deel ik de meest gestelde vragen aan een expat, alias, mezelf! haha

Toen ik namelijk afgelopen zomer voor het eerst sinds een jaar weer terug naar “huis” ging. Op vakantie deze keer. Werd ik gebombardeerd met vragen, en vaak iedere keer dezelfde.

Dus vond ik het tijd (en leuk) deze met je te delen!

Voilà, een interview met ..mezelf! 🙂

Komt ie

 

1. Hoe ben je nou weer in Kuala Lumpur terecht gekomen? (ik verhuis(de) nogal veel vandaar..)

Om een lang verhaal kort te maken; mijn man kreeg een expat contract vanuit zijn bedrijf om hier, in Maleisië, de leiding van een team op zich te nemen.

Verhuizen? Dat hoef je mij echt maar één keer te vragen en ik zit als klaar bij deur..met mijn koffers ..!  En ja hoor, vorig jaar augustus zijn we dus verhuisd naar Kuala Lumpur. Waar we nu wonen in een condominium.

 

emigreren naar Maleisie

Een condo zou je (op het eerste gezicht) kunnen vergelijken met een soort Center Parcs! haha. Enorme moderne buildings of huizen, voorzien van alle comfort, een gezamelijk tropisch zwembad, idem tuinen, squash- en basketbal zaal, tennis terrein, sauna’s en natuurlijk een bewaakte ingang. We hebben alleen geen All-inn forfait voor eten en drinken LOL.

Blijkbaar is KL nog vrij goedkoop voor huisvesting.  De appartementen in KL zijn vele malen groter dan bijvoorbeeld in Hong Kong of Singapore. In KL heb je voor dezelfde prijs een 250m2 flat waar je in Hong Kong of Singapore “maar”v80 m2 voor zou hebben.

 

2. Vond je het moeilijk je zelf aan te passen aan je nieuwe omgeving?

Nee, helemaal niet. Nu heb ik daar toch al niet zoveel moeite mee, maar in KL vind ik dat het allemaal wel erg makkelijk gaat. Iedereen spreekt wel engels of iets wat er op lijkt. Het hele jaar door is het 30 graden. Er zijn geen seizoenen. In de winkels kun je alles krijgen. Het is een veilige stad (als je je gezond verstand gebruikt natuurlijk). En wil je het echt goed doen dan doe je niet te moeilijk, doen de locals ook niet.

 

3. Maleisië is een Islamitisch land. Heeft dat invloed op je dagelijks leven?

Nee, helemaal niet eigenlijk. Kuala Lumpur als hoofdstad van Maleisië is een echte “melting pot” van culturen. Een moderne stad waar mensen van allerlei culturen naast mekaar leven en elkaars leefwijze respecteren. Dat is echt heel prettig.

• Je kan je gewoon kleden zoals je wilt. Behalve natuurlijk wanneer je een tempel, moskee of Maleisisch feest of iets dergelijks bezoekt, dan pas je je kleding aan en bedek je armen of benen of beide.

• Bij enkele administrative handelingen merk je wel een verschil met Europa.

Op de meeste formulieren moet je bijvoorbeeld je geloofsovertuiging en je ras invullen. Dit is omdat in Maleisië de authentieke Maleiers (Malay) genieten van een aantal voordelen die je als “niet Maleier” nooit zal krijgen, denk bijvoorbeeld aan voordelen bij belastingen, werk en promoties.

Bij de bank moest mijn man mee om een rekening te openen. (ik had toen enkel een dependent pass visa, maar toch) en voor iedere uitgave die ik doe met onze credit kaart, krijgt hij de sms! haha

• In Kuala Lumpur kun je bijna overal wel alcohol krijgen, maar zodra je wat meer de binnenlanden in gaat, wordt het vaak moeilijk om een biertje te scoren ergens. In Pangkor bijvoorbeeld, kun je je bier of wijn in de supermarkt halen en vervolgens meenemen naar het restaurant.

 

emigreren naar Maleisië

4. Wat doe je zoal de hele dag?

Aah! De vraag die ik echt héél vervelend vond in het begin eigenlijk. Ik heb namelijk altijd (hard) gewerkt, was alleenstaand moeder en absoluut geen stil zitter en deze vraag kon ik nu alleen maar beantwoorden met: euuh….. Halveerde deze vraag mij tot een lui persoontje? In mijn eigen belevenis wel ja. Gek hè?

Toch heb ik lekker de tijd genomen ons te installeren en mezelf te oriënteren. Totdat ik 2 maanden later (eigenlijk nog vrij snel..)  de kans kreeg om op de Franse school aan de slag te kunnen.

 

 5. Hoe is deze overgang voor je zoon verlopen?

Eerlijk gezegd zijn we vrij bedreven geworden in het verhuizen naar nieuwe horizonnen (al bleef dat dan wel binnen de grenzen van Frankrijk). Luuk (13 toen we hier kwamen) vond de hele ommezwaai natuurlijk gaaf maar ook mega spannend, logisch.

Zijn sociaal leven begon pas echt toen de school begon.

Het voordeel van internationale scholen is dat de kids allemaal “in het zelfde schuitje” zitten. Dat maakt de integratie van de nieuwelingen stukken makkelijker. Ieder schooljaar komt er een zwik nieuwe leerlingen bij en gaan er natuurlijk ook regelmatig veel leerlingen weer weg.

De kids zijn gewend aan het komen en gaan en leggen daardoor veel makkelijker contact.

Verder is de omgeving hier veilig, gaat hij met de schoolbus naar school en terug. Hij bezoekt, op eigen houtje, vrienden in andere condo’s om te basketballen en gaat met hen ook bijvoorbeeld eten en in een Mall in de buurt. Het leven voor tieners is hier echt makkelijk, maar soms wel een beetje “verwend” wel 😉

 

emigreren naar Maleisië

 6. Heb je veel contact met andere expats of locals?

Eigenlijk iedereen die hier als expat verblijft is op zoek naar nieuwe sociale contacten met als gevolg dat je in de lift, aan het zwembad of in de gymzaal gewoon tegen iedereen aan kan kletsen, vragen waar ze vandaan komen, in welke branche husband werkt en hoe lang ze hier al zijn. Klikt het? Dan zit, als je wilt, het weekend erop al samen aan de borrel.

Dan heb je ook expat netwerken als bijvoorbeeld Internations.org . Je kan je op dit Internationale platform inschrijven bij verschillende groepen zoals bijvoorbeeld een wandelgroep, vrijwilligerswerk of fotografeer gezelschap. Je kan ook deelnemen aan door leden georganiseerde netwerk thema avonden.

Ook via school leg ik veel contacten (al helemaal omdat ik daar ook nog eens werk haha)

Ik heb ook een Maleisische vriendin, met haar ga ik vaak “local” dingen doen (dat begint meestal met eten ;-)) en dat is echt super interessant en leuk. Ik kan aan haar ook van alles vragen over de cultuur, de gewoontes, het geloof en zij aan mij over de Europese gewoontes enzo. We hebben altijd veel plezier, en ik leer veel interessante “inside” dingen over Maleisië en de bewoners.

 

8. Hoe zien jullie weekenden eruit?

Eigenlijk niet zo heel veel anders uit dan eerst. Huishouden (dan denk je dus..sjit waarom moet zo’n appartement nou zo groot..), strijk, huiswerk (zoonlief), sporten (vooral manlief), genieten aan het zwembad & bloggen (vrouwlief) , winkelen, hier en daar een feestje.

Een groot voordeel is dat Maleisië meer dan 16 nationale feestdagen kent. Zodra we dus een lang weekend hebben gaan we naar een leuke bestemming in de buurt. Eilanden, regenwouden en andere mooie stekjes liggen werkelijk voor het oprapen!

 

 9. Wat mis je nou het meest?

Hier heb ik voordat ik op vakantie ging toevallig een artikel over geschreven!

Dingen die ik mis zo af en toe:

• De lange avonden in de zomer. In Maleisië zijn alle dagen zo goed als even lang. Het is dag van 7 uur tot 19 uur. Iedere dag. Het hele jaar door.

• Een frisse koele wind. Het is namelijk altijd rond de 30 graden hier (wat eigenlijk ook niet verkeerd is want tijdens de vakantie werd ik wel heel erg op mijn wenken bediend met een wind van 12 graden ’s morgens haha)

• Mijn stamkroeg(en) en mijn oestertjes.

 

emigreren naar Maleisië

En Tenslotte: Wat is mijn advies voor mensen die erover denken om te gaan emigreren naar Maleisië of een ander land?

Niet denken maar doen, doen en nog eens doen!

Als je nog twijfelt aan van alles en nog wat, zijn dat vaak de dingen die zich “vanzelf” oplossen! Het is zowel voor jezelf als voor kinderen een geweldige mind opener en een ongelofelijke levenservaring! Er wordt een beroep gedaan op je aanpassingsvermogen en dat is heerlijk.  En niet te vergeten, je familie en vrienden komen “op vakantie” om je te zien! 😉

Zo dit waren de 9 meest gestelde vragen over emigreren naar Maleisië die vaak aan mij gesteld worden ..en weet je wat? Ik vond het heel apart een interview te houden met mezelf. Weer eens wat anders!

 

Zou jij graag willen emigreren?

 


 

34 thoughts on “Emigreren naar Maleisië | De 9 meest gestelde vragen aan een expat

  1. Hallo,

    Mijn vrouw is Maleisisch en we willen naar Maleisie verhuizen. Echter heb ik niet echt relevante diplomas die ik daar kan gebruiken.. Word het dan onmogelijk om werk te vinden voor iemand als ik? Dit wekt wel grote zorgen..

    Bedankt voor dit interview!

    -Luuk

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.