Heb ik knokkelkoorts | Het dengue virus onder de loep

Heb ik knokkelkoorts ? | Het dengue virus onder de loep

Als je vaker mijn blog leest, weet je inmiddels wel dat ik in Kuala Lumpur in Maleisië woon.

Nou heb ik de afgelopen dagen last van hoofdpijn, diarree en krampen in de maag streek en kwam daar gisteren ook nog hoge koorts bij. Een buikgriep volgens mijn eigen diagnose. Maar met geen mogelijkheid te bestrijden deze keer..Op naar de dokter dus, zo’n vreselijke opgave als je je beroert voelt..

Daar aangekomen neemt hij mijn gemoedstoestand wel heel serieus, (logisch, hij is dokter) er moet geprikt worden op het Dengue virus…Dengue??

Wat is Dengue ?

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, komt voor in alle tropische gebieden maar vooral in Zuid Oost Azië, Midden- en Zuid Amerika, het Caribisch gebied en Afrika.

Dengue is een tropische virusinfectieziekte die wordt overgebracht door de gele koorts Aedes muggen 

Deze muggensoort is enkel werkzaam in de vroege ochtend en avond, ’s nachts prikken ze dus niet ( ik vraag me dan altijd af hoe dat ze daar nou onderzoek naar doen, maar goed) Ik geloof het graag.

 

dengue virus
De tijgermug – Foto Pixabay

Wat zijn de symptomen van het dengue virus?

Er zijn twee vormen van Dengue virus infectie:

De dengue koorts. 
Hierbij heb je last van hoge koorts, hevige hoofdpijn (vaak achter de ogen) en hevige gewrichtspijnen. Vaak gaat dit ook gepaard met rode huiduitslag, misselijkheid en braken.

De dengue hemorragische koorts.
Behalve het hele rijtje van hierboven genoemde klachten, kun je hier ook nog bloedend tandvlees, bloedneuzen en het verschijnen van blauwe plekken bij optellen. Rusteloosheid en dorst komen ook vaak voor.

Minder vaak: De buik en borst holte vult zich met vocht waardoor de organen stoppen met werken. Dit kan eventueel gepaard gaan met interne bloedingen en shock toestand. En zelfs een dodelijke afloop hebben. Niet leuk.

 

Hoe kom je ervan af?

Er is (nog) geen vaccin of behandeling tegen het dengue virus. Volwassene genezen vaak “vanzelf” (van de meest voorkomende dengue koorts) . Rust en hydratatie is van groot belang tijdens de herstelperiode die redelijk lang duurt (10 dagen minimaal). Uitzitten en liggen.

Kinderen die het virus oplopen krijgen meestal wel direct medische behandeling om uitdroging te voorkomen.

 

Plaatselijke medische hulp

Tropische reisziektes als Malaria, Dengue, Chikunguy, Mexicaanse griep, gele koorts of wat dan ook, zijn ziektes waar wij misschien nog nooit van gehoord hebben. De medische hulp in die landen vaak wèl. Zij zijn bekend met de symptomen en vaak ook debehandelingen. Dus wanhoop niet als je ergens op vakantie bent zou ik zeggen!

 

Hoe voorkom je het dengue virus?

Ik kan je natuurlijk wel vertellen om lange broeken met dikke sokken erover te dragen en het liefst allemaal licht van kleur (want blijkbaar vallen deze Aedes muggen daar niet voor) gecombineerd met een hoedje met een klamboe om je hoofd.

Maar met de vaak hoge temperaturen is dat natuurlijk niet de ideale oplossing.

Dus: goed muggenspul (zoals DEET en OFF) smeren. Altijd en overal.

Lees ook: ciguitera visvergiftiging | was dat even schrikken ! Over hoe mijn man ziek werd van vis eten.

Ik krijg net de uitslag van het labo binnen…ik heb dus geen knokkelkoorts! oeff  …Buikgriep maar gewoon uitzieken dan..

 

Heb jij wel eens een tropische ziekte gehad? En hoe verliep de genezing?

Lees ook: ciguitera visvergiftiging | was dat even schrikken ! Over hoe mijn man ziek werd van vis eten.


6 thoughts on “Heb ik knokkelkoorts ? | Het dengue virus onder de loep

  1. Ik was heel ziek toen we in Gambia woonden. Ook werd gedacht aan dengue of zelfs malaria.. Gelukkig uiteindelijk ook beide niet, gewoon een heel vervelend virus. Maar je schrikt toch wel even. Heel veel beterschap gewenst!

  2. Heftig zeg! Wij zijn in de periode pre-kind heel regelmatig naar Azië gegaan (in de vakanties). Singapore, Maleisië en Indonesië. Nooit medicatie genomen. Wel voorzorgsmaatregelen qua kleding en DEET. Nu met een kind van 5 ga ik nog liever niet die kant op met vakantie. Goed stuk. Want overdag kleed je jezelf vaak inderdaad luchtig.

    1. Precies. Daarnaast moet je echt gewoon pech hebben.. en de kans is klein, maar hij is er. En bovendien pakt het Dengue virus bij kleine kinderen vaak heftiger uit dan bij volwassene. Voorkomen is beter als genezen 😉

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.