Expat in KL Maleisië Travel

Deepavali | Hoe vier je dit Hindoe lichtjesfeest? 

Dipavali, Divali, Dewali, oftewel: Lichtjes festival. Verschillende namen voor hetzelfde vrolijke Hindoe feest. Het feest van lampjes! En omdat, wij Nederlanders, ook niet vies zijn van knusse, gezellige lichtjes en al helemaal niet van een feestje. Vertel ik je wat meer over dit gezellige festival!

Een feest wat wereldwijd gevierd wordt door de complete Hindoe gemeenschap. Een feest voor jong en oud, mannen en vrouwen, rijk en arm toegewijd aan de goden Kuber, Ganesha en Lakshmi, godin van het licht, geluk, succes, wijsheid, voorspoed en welvaart.

Hoe vier je Deepavali

Deepavali in de straat, je kan er niet omheen..gezellig he?

Wat is Deepavali ?

Dipa (lichtje of lampje) avali (serie, rij). Maakt het “Festival van de Lichtjes”. Goede dingen overwinnen het kwade. Het licht wint het van de duisternis, de welvaart wint het van de armoede, de warmte van de kou en de rein van onrein.

Deepavali wordt door miljoenen Hindoes over de gehele aardbol gevierd op de 15e dag van de Kartika uit de Hindu kalender (oktober-november, dit jaar,2017, is dat 18 oktober), tijdens de nieuwe maan van de maand Ashwin. Als het regenseizoen voorbij is en de “lente” en daarmee de zwoele periode aanbreekt.

Hoe wordt Deepavali gevierd?

Als voorbereiding op het feest ondergaan alle huizen een grondige “lente” schoonmaak. Oude schulden worden afgelost en er worden nieuwe kleren gemaakt of gekocht. Een soort van nieuw begin. Een schone lei.

De week voorafgaand aan Deepavali wordt er ook geen vlees gegeten of alcohol gedronken. Zo wordt ook het lichaam gereinigd.

Hoe vier je Deepavali

Een diya in actie 😉 kleine aarde kommetjes gevuld met olie of geklaarde boter.

In de pikdonkere nacht van de maanwisseling worden in alle huizen lichtjes aangestoken. Dit zijn traditionele van klei gemaakte diyas (lampjes) die branden op een beetje olie of geklaarde boter met een katoenen lontje. In lange rijen worden de lichtjes op vensterbanken, balkonnetjes en op daken geplaatst.  Dit is zodat de godin Lakshmi, godin van geluk, het huis goed kan vinden en er meteen een berg voorspoed en welvaart kan achterlaten. Over het algemeen geldt: hoe meer lampjes hoe rijker je bent.

Ook gebouwen worden in lichtjes gehuld. Vroeger met kaarsjes tegenwoordig mag het ook met kerstlampjes slingers. Net zo leuk en handiger (èn veiliger) lijkt me.

Hoe vier je Deepavali

Lampjes, lichtjes, lampionnetjes..het maakt niet uit als het maar licht geeft!

Het Deepavali feest programma

Dit feestje duurt 5 dagen. Het is een goed gevuld feest programma met per dag rituelen die in het teken staan van één van de 5 filosofieën die gevierd worden tijdens het Deepavali feest.

 • Dag 1 Dhan Teras 13e dag van de maand Ashwin – Staat in het teken van rijkdom
 • Dag 2 Kali chaudas kleine Divali, de dag voor Deepavali
 • Dag 3 Chopada-puja De echte Deepavali dag. De dag dat vooral godin Lakshmi vereerd wordt tezamen met Ganesha.
 • Dag 4 Vishwakarma Op deze dag begon de jaartelling van de Hindoes, Nieuwjaar volgens de hindoe kalender dus 😉
 • Dag 5 Bhai-Dooj De dag van de broeder-zuster liefde. De broer gaat op bezoek bij zus en daar door zus bereide zoetigheidjes snoepen.

Deze 5 dagen gaan gepaard met het eten van veel zoetigheid, muziek, vuurwerk en dans. Het is een gekleurd, vrolijk feest waarbij vooral de familie centraal staat. Er worden ook kleine cadeautjes uitgewisseld.

Vaak worden er dus wel een of twee dagen bijkomen aan toe gevoegd..;-)

Hoe weet je dat het Deepavali is in Maleisië?

Deepavali wordt, buiten India, over de hele wereld gevierd. In landen als Indonesië, Suriname, Mauritius, Nepal en Singapore is Deepavali een Nationale feestdag. Ook in Maleisië, (waar ik dan net weer woon) met een bijna 2 miljoen tellende Hindoestaanse gemeenschap, is Deepavali een nationaal feest met natuurlijk de bijbehorende vrije dag voor iedereen!

Hoe vier je Deepavali

Work in progress! Indische dames maken de Deepavali versiering in de condo

De versiering van Deepavali (die alom aanwezig is) bestaat voornamelijk uit met poeder gekleurde rijstkorrels die met zorg en deskundigheid omgetoverd worden tot prachtige bloem en pauw patronen omringd met Diyas.

Hoe vier je Deepavali

Een van gekleurde rijst gemaakt bloem versiering in een winkelcentrum

In alle shopping malls zijn versieringen en ook spektakels te bewonderen van Bollywood dansen met prachtige kostuums en vrolijke, opzwepende muziek.

Ook wordt er her en der vuurwerk afgestoken en vind je zo’n beetje overal knusse Indische marktjes waar je authentieke Indische lichtjes, kleding, stoffen en zoetige versnaperingen kan kopen.

Kortom, je kan niet om Deepavali heen als je Maleisië bezoekt! En dat vinden wij natuurlijk hartstikke leuk! 😉


Abonneren op Maargy.com
Ontvang de nieuwste berichten direct in je mailbox!

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  11 x dit is Chinees Nieuwjaar! - Maargy.com
  12 februari, 2018 at 07:54

  […] feesten nadrukkelijk gevierd (inclusief vrije dagen voor iedereen 😉 ) Eerder schreef ik over Deepavali, het Indiaas lichtjes […]

 • Reply
  Ana Rita
  15 oktober, 2017 at 19:56

  Wat zijn al die lichtjes prachtig! Echt heel leuk dat jij dit mee kunt maken 🙂

 • Reply
  mamasliefste
  15 oktober, 2017 at 13:25

  Wat een mooi feest met al die kleuren en lichtjes. Zeker een goed moment om je vakantie naar Maleisië dan te plannen

 • Reply
  mckleuver
  15 oktober, 2017 at 12:29

  Ik heb een penpal uit India die mij over dit feest heeft verteld. Zo had ik al wat achtergrondinformatie. Hij vertelde mij inderdaad dat de lichtjes aangaan nadat het hele huis is opgeruimd en schoongemaakt. Een goed begin van het seizoen.

  • Reply
   Maargy | M
   3 november, 2017 at 10:58

   Wat gaaf hey een penpal! Leuk dat je zo meer leert over de Indiase cultuur x

 • Reply
  Billions of Lives
  15 oktober, 2017 at 12:16

  Oh ik had hier al iets van gezien op je instagram! Ziet er heel interessant en leuk uit zeg! Dit was wel helemaal nieuw voor mij.

 • Reply
  Susan Zielhuis
  15 oktober, 2017 at 11:41

  Ik heb er wel eens van gehoord, maar leuk om er iets meer over te lezen. Vooral die kunstwerken op de grond met rijst zijn superknap gemaakt!

  • Reply
   Maargy | M
   2 november, 2017 at 09:58

   Ja mooi he! En iedereen gaat er ook heel respectvol mee om. Want een voetstap en het ligt overhoop, maar dat heb ik dus nog niet gezien, gelukkig!
   🙂

 • Reply
  Manon
  15 oktober, 2017 at 10:45

  Oh wauw dit lijkt mij wel een heel mooi feest. Ik had er niet eerder over gehoord, leuk om erover te lezen

  • Reply
   Maargy | M
   3 november, 2017 at 10:57

   Ik had er eerlijk gezegd ook nooit van gehoord, voordat ik naar Maleisie vertrok 😉 vind het wel een mooi feest x

 • Reply
  Nicole Orriëns
  15 oktober, 2017 at 10:39

  Dat lijkt me een prachtig feest zeg! Ik kende dit helemaal niet.

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: