Alles wat je moet weten voordat je de tempels van Angkor bezoekt

Het afgelopen jaar (2017) is er een en ander veranderd met betrekking tot het bezoek van de tempels in Angkor. De tarieven zijn bijna verdubbeld en ook de plaats van de ticket verkoop is verhuisd.

Hoe zit het nou precies met de tarieven in 2017/2018? En het vervoer in en rondom de tempels van Angkor? Waar haal je de toegangskaartjes? No worries.

Hier is het antwoord op al je vragen!

Waar koop je de tickets voor je bezoek aan de tempels in Angkor ? 

Sinds 2017 is ook de plaats (en het bedrijf) van de ticket verkoop verhuisd. Deze worden nu verkocht door Angkor Entreprise die beschikken over een spik splinter nieuw ticket centrum gelegen naast het Panorama Museum. Niet bij de ingang van Angkor Archeologisch Park en niet in Siem Reap zelf..maar ergens daar tussen..erg logisch (?) (Hierboven aangegeven op de kaart)

Vertrouw op je tuk-tuk chauffeur die weet ongetwijfeld het gebouw te vinden en brengt je er graag naar toe, in de hoop dat je hèm kiest als chauffeur voor je tempel bezoek. Een dagje “tempelen” is namelijk een lucratief ritje voor hem (en dat mag ook wel)

  • Pasfoto’s hoef je niet meer zelf mee te brengen, deze worden ter plekke gemaakt.
  • Openingstijden van de Angkor Entreprise ticketverkoop: 5.00 uur ’s morgens tot 17.30 uur ’s avonds
  • Ook kun je tegenwoordig met credit kaart betalen
tempels in Angkor
bron: Angkor Enterprise

Toegangskaarten, tarieven & geldigheidsduur

Deze zijn onderverdeeld in 3 toegangs passen, niet goedkoop, maar wel dubbel en dwars waar voor je geld. Je kan maar liefst 150 monumenten bezoeken!

1 dag : 37$ – Deze pas is alléén geldig op de dag van aankoop. 
2-3 dagen: 62$Deze pas is 10 geldig vanaf de aankoopdag, je kan kiezen op welke dagen je de tempels bezoekt.
7 dagen : 72$ – Deze pas is een (kalender) maand geldig vanaf de datum van aankoop. Je kan dus zelf, naar keus, je dagen besteden binnen deze periode.

  • De tarieven gelden uitsluitend voor buitenlanders.
  • Voor alle Cambodjanen is de toegang gratis, wat ik echt super vind!
  • Kinderen onder de 12 zijn ook gratis, wel even de paspoorten laten zien bij aankoop van de tickets 😉
  • Zorg ervoor dat je je tickets niet verliest! Voor frauduleuze kaarten of helemaal geen kaart staat een boete van 100$, en je wordt overgedragen aan de politie. Waar je, denk ik , helemaal geen zin in hebt! 😉

tempels in Angkor

Openingstijden van de tempels in Angkor

De tempels kun je bezoeken vanaf 7.30 uur ‘s-morgens tot 17.30 uur ‘s’avonds.

Zonsopgang & zonsondergang de moeite waard?

Ja, dat wil je absoluut niet missen! Je hijst je dus om half 5 ’s morgens uit je bed en vertrekt, in het donker, per tuk-tuk naar Angkor Wat of Srah Srang. Het is de moeite waard! De tempels zijn met ochtend- en avond licht is werkelijk nog magischer! Zelfs al zie je geen perfecte zonsopgang (of ondergang) vanwege de bewolking… je hoeft geen spijt te hebben dat je het in ieder geval geprobeerd hebt (en het ochtend- en avondschijnsel is toch prachtig..

Verwacht zowel bij de zonsopgang als -ondergang een dik pak toeristen, maar uiteindelijk hoor je daar zelf ook bij.

De zonsopgang kun je bekijken in Angkor Wat tempel en Srah Srang. Deze gaan dus ook eerder open dan de andere tempels:  vanaf 5.00 uur ‘s-morgens tot 17.30 uur

Voor de zonsondergang kun je naar Phnom Bakheng of Pre Rup die zijn open vanaf 5.00 uur tot 19.00 uur

Tip: Koop je ticket na 16.45 uur. Je kan dan dezelfde avond gratis de zonsondergang nog bekijken!  Vraag je Tuk-Tuk chauffeur je er heen te brengen, hij weet heus de beste plek 😉
(niet geldig bij een dagpas)

Hoe kom je bij de tempels van Angkor?

Siem Reap ligt zo’n 4 kilometer van het 400 km² (!) tellende Angkor tempel park, waarbinnen je je tegoed kan doen aan meer dan 150 tempels. Het park bestaat uit een binnen- en een buitenring. Heb je meerdere dagen? Begin dan je bezoek met de buitenring en de volgende dag de binnenring.

tempels in Angkor
Kaartje van het tempel complex – Bron: @ankorvat.com

Met een Tuk-Tuk
De beste en leukste manier om de tempels te bezoeken is met een tuk-tuk. De chauffeur kent de tempels en de weg op z’n duimpje. Hij kan je de mooiste laten zien en je er ook nog eens meer over vertellen. Tuk-tuks zijn er in overvloed, overal, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat, dus je hoeft niet te zoeken. En natuurlijk mag je ook hier je afpingel talent de vrije loop laten!

Gemiddeld betaal je de tuk-tuk voor een dag tour tussen de 15$ en 25$. Voor enkele verder weg liggende tempels ( o.a. Banteay Srei) betaal je een supplement (wij betaalde 15$).

tempels in Angkor

Per fiets 
Dan kun je natuurlijk ook fietsen huren in Siem Reap. Bij the white bicycles, betaal je 2$. Je kan ze huren via verschillende partner hotels in Siem Reap. Zo steun je ook meteen een goed doel aangezien zij zich inzetten voor schoolbeurzen voor lokale kids en schoon water 😉

Je krijgt er meestal een kaart bij zodat je op eigen houtje door de prachtige Angkor Archeologisch park kan fietsen. Vanuit Siem Reap ben je in zo’n 20 minuutjes bij het park.

E-bike
De “niet trappers” onder ons kunnen ook een eco-friendly e-bike huren (10$ per dag) Een elektrisch scootertje. Je krijgt een kaart mee waar niet alleen de tempels op aangegeven staan maar ook de oplaadpunten voor je scooter. Een leuk en groen alternatief voor de fiets 😉

Eten, drinken en souvenirs in Angkor

Geen zorgen als je onderweg dorst of honger hebt. In het Angkor park wonen zo’n 100000 mensen verdeeld over 112 dorpjes. Zij beheren grotendeels de restaurantjes, toiletten en souvenirs stalletjes.

Gedrag- en kledingregels in en om de tempels in Angkor

Het lijkt misschien overbodig om dit te vermelden, maar tijdens ons bezoek aan de tempels werd ik soms toch lichtelijk misselijk van het gedrag van sommige toeristen.

Al rokend door de tempels lopen en vervolgens de peuk gewoon op de grond gooien, afval laten liggen, aan de sculpturen en graveringen zitten, over hekjes heenstappen om de perfecte foto te maken…kinderen die al schreeuwend verstoppertje spelen, meiden in weinig verhullende shorts afgetyled met te korte tops? WTF?

Het lijkt me dus wel op z’n plaats even de gedragsregels te herinneren (ze staan ook werkelijk overal vermeld maar blijkbaar wordt het vaak aan de laars gelapt.

tempels in Angkor

Wanneer is de beste periode om Angkor te bezoeken?

De beste tijd om Cambodja te bezoeken en dus ook de tempels in Angkor, is van November tot Maart, dat is het droge seizoen en dus óók het hoogseizoen! Reken dan dus op veel toeristische drukte. In Juli en augustus kun je ook prima Cambodja bezoeken, al heb je dan meer kans op een flinke bui natuurlijk, maar wat minder last van de enorme drukte.

Maart-april-mei is het er bloedheet en droog.  Wij waren er eind oktober en hebben echt prachtig weer gehad en maar 2 keer een flinke regenbui.

Katha Bopha Children’s Hospital Fund

Sinds februari 2017 zijn de tarieven zo goed als verdubbeld door de overheid. Gelukkig gaat er bij aankoop van iedere ticket 2$ naar het Katha Bopha Kinderziekenhuis fonds. Het is dan wel een klein bedrag, maar toch een fijn gevoel dat je met je bezoek aan de tempels in Angkor, bijdraagt aan een goed doel!

Restauratie werkzaamheden

Ongeveer 70% ( heb ik me laten vertellen) van de opbrengst gaat naar het wegen- en natuuronderhoud, en personeelskosten voor de wachters in en om de tempels van Angkor. Het is mij niet helemaal duidelijk geworden hoeveel er nou precies naar de daadwerkelijke restauratie van de tempels gaat?

Veel tempels zijn vol in restauratie proces. En echt..ik vindt het absoluut niet storend om te zien, maar eerder een zalig gezicht dat er universiteiten uit alle delen van de wereld zich inzetten om de soms compleet ingestorte schoonheid weer in oude staat te herstellen en dus letterlijk een behoorlijke steen bijdragen!

Er zijn zó ontzettend veel tempels. Het lood zakte mij al in de schoenen als je al die brokstukken op een hoop ziet..

Waar slapen?

In Siem Reap! Dit is de uitvalbasis voor je bezoek aan de tempels van Angkor. Een gezellige stad, met veel marktjes, restaurantjes, avondleven en natuurlijk tal van knusse hotelletjes. Nog geen slaapplaats? Kijk hieronder voor de beste deals.Booking.com

 

Tenslotte…you’ll need Dollars! 

Als je gaat pinnen kies dan voor Dollars! In Cambodja is de geldeenheid de Riel. Echter zijn ze meer gecharmeerd van de Dollar en staan overal de tarieven aangeduid in Dollars. Zorg dus dat je je stapeltje 1 dollar billetjes op zak hebt ;-). Wisselgeld van minder dan één dollar krijg je dan wel weer vaak in lokaal geld, wat je ook gewoon weer kan uitgeven overal voor kleine bedragen 😉

Heb je nog vragen of andere leuke tips? Laat gerust een berichtje in de comments (hieronder) achter! 


2 thoughts on “Alles wat je moet weten voordat je de tempels van Angkor bezoekt

  1. “Women should not touch nor stand or sit too close to the monks”, van dat zinnetje alleen al word ik zo lastig dat ik ze een hele tijd zou willen aanraken.
    Anyway, wel goede tips, ik had helemaal geen idee dat het zo uitgebreid is! Echt, 400km²?!

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.