Alleenstaand moederen | Hoe leuk is dat!

Yep. Het kan iedereen overkomen, of misschien is het wel je eigen keus. Er alléén voor staan om je kind of kinderen op te voeden. In Nederland alleen al zijn er meer dan een half miljoen eenouder gezinnen, waarvan bijna 90% alleenstaande vrouwen met kinderen.

Alleen de verantwoordelijkheid hebben over de opvoeding van je kroost. Niemand zal je zeggen dat het een gemakkelijke taak is..

Maar, hey honey…you are the Queen of your own damn Castle! 

Ik zelf heb mijn wup, inmiddels 14, in m’n uppie opgevoed en groot gebracht (bijna..we zijn nog niet klaar natuurlijk ;-))  en dat ging met vallen en opstaan.

Eerlijk is eerlijk.

..Maar wat is het heerlijk om zelf alle beslissingen te kunnen nemen over de opvoeding, zonder gekissebis en oneenigheid met je wederhelft!

..Je bent een team met je kind(eren). De hechte band en de saamhorigheid die heerst is rechtuit bijzonder en geeft rust.

..Dan is er de gigantische kick die je krijgt om dingen alleen voor elkaar te krijgen en je onafhankelijkheid te behouden. Je ontdekt dat je tot veel meer in staat bent dat je ooit gedacht had. Je kan bergen verzetten als het gaat om het belang van je kroost!  Dit maakt je zelfverzekerder en sterker. Je groeit en bloeit eigenlijk net zo hard als je kind!

..En weet je wel hoe gezellig het is om ’s avonds aan tafel niet over werkproblemen en meer van dat soort grote mensen stress te hoeven praten? Gewoon lekker kletsen over zijn nieuwste lego bouwsel, vriendjes en vriendinnetjes en lachen om de flauwe kleuter- en mettertijd puber moppen.(hier check je of het al zover is 😉)

 

Speelgoed algemeen

1. Samen de huisregels opstellen

Je doet wat jij wil, hoe jij het wil en wanneer je het wilt. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan iemand. De rollen en regels zijn duidelijk verdeeld en de kids weten het: op mama kunnen we rekenen, door dik en dun. Wat er ook gebeurd. Dat geeft je vleugels..

 

img_6544-1

 

Het zal best gebeuren dat de regels en rollen, naarmate je nazaat zich ontwikkelt, aangepast en bijgesteld moeten worden. En daarover kun je samen praten. Je luistert naar je Uk en zijn opvattingen en legt de jouwe ook uit. En dan kom je altijd wel tot een compromis.

Als een “belerend gesprek onder 4 ogen” even niet het gewenste effect heeft, ontkom je er niet aan. Je perst je in je strenge “vaderkostuum” en herinnert je peuter-kleuter-puber liefdevol doch dringend aan de samen opgestelde regels. Consequent is hier je motto!  Daarna mag je weer lekker knuffelen..;-)

“De leukste regel die we ooit opgesteld hebben is wel dat in de auto alles mag! Van vloeken, scheetjes laten, boertjes laten tot vals zingen. Dit kwam doordat ik een keer onbeschaamd zat te vloeken in het verkeer en Luuk heel verbaasd zei: ‘ mam..je zei het K* woord. Vanaf die dag hebben we deze regel dus maar meteen ingevoerd. En tot op de dag van vandaag zitten we soms in de auto en laten we ons nog maar eens lekker even gaan.”

 

2. Je wordt een kei in priori-tijd!

Werk. Werktijden. Opvoeden. Ziekteverlof. Vakantieopvang. Naschoolse opvang. Kind ziek uit school. Dokter bezoek. Staakdag van school. Thuisblijven. Zelf ziek. Overwerken. Boodschappen. Koken. Huiswerk maken. Huishouden.

Hoe hou je tijd en geld over voor de leuke dingen?

Als je alleenstaand oudert  word je een kei in het stellen van prioriteiten (of je nou wil of niet).

Prioriteiten stellen wordt een tweede natuur. Wat is op dit moment het belangrijkst?  Je wéét en je voelt het antwoord al op het moment dat het probleem zich voordoet. Multitasking . Een wandelende agenda. Een solution seeker. In je uppie want er is niemand die het even van je kan overnemen..

De adrenaline is vaak op bezoek en geeft je keer op keer dat heerlijke gevoel van..Did I just smack that problem? Yes..you did!

 

img_6543-1

 

Wees lief voor jezelf en vergeet niet..perfecte moeders bestaan niet dus, please, stop met jezelf te vergelijken met anderen!

 

3. Je maakt bergen nieuwe vrienden

Als alleenstaande ouder kan je je soms best ook daadwerkelijk alleen voelen. Vooral als je naar de speeltuin gaat en je ziet al die gezellige complete gezinnetjes spelen en picknicken.

Get over it!

Zoek gewoon naar andere alleenstaande ouders. Op school heb je ze er zo uitgepikt. Een ouderavond en je pikt de alleenstaande moeders er zo uit 😉 Maak contact en ga leuke dingen doen met elkaar.

Zo paste ik op kinderen van vriendinnen en konden zij even tijd voor zichzelf hebben en andersom. Dit heb je af en toe gewoon even nodig.

 

4. Geldproblemen zijn leerzaam

“Maak van de nood een deugd”  -papa

Ja, je leest het goed. Geldproblemen zijn super leerzaam.

De kerst was eigenlijk altijd wel even een stress momentje. Zo van shit, waar haal ik het geld vandaan. Na de gevreesde oktobermaand –de maand waarin gemeente belasting en kijk- en luistergeld op de plank moet komen in plaats van brood– dienden er ook nog eens cadeautjes bij elkaar gespaard worden voor de kerst.

Toen Luuk eenmaal de leeftijd had dat hij begreep dat de kerstman niet bestond, heb ik gelijk het roer omgegooid. We bedachten samen dat hij enkele speeltjes uit zou zoeken waar hij niet meer mee speelde en die te gaan verkopen op internet.

Dat was een schot in de roos! Hij zocht ze uit, we verzonnen de prijzen en hij maakte ze allemaal netjes schoon. We maakte samen de foto’s. Ons doel: geld inzamelen voor verse speeltjes die op zijn bescheiden bucketlist stonden.

Een denderend succes! Zijn hele kamer werd opgeruimd en geleegd en daarmee getransformeerd in pakketjes onder de kerstboom 😉

Zo had hij een leuke kerst (dus ik ook), zijn kamer was opgeruimd èn hij heeft ervan geleerd om zuinig te zijn op zijn spulletjes!

Natuurlijk had ik het hele jaar door last van te lange maanden en heb ik mijn zoon niet echt leren sparen. Had ik zelf al moeite mee! Wel leren om een budget te maken.

We zetten de uitgaves onder mekaar in 5 groepen en daar tegen over inkomsten. Vandaar uit besloten we samen hoeveel centjes naar iedere uitgave mochten. We hielden het nauwkeurig bij en kregen we het voor mekaar over te houden? Dan deden we daar iets leuks van!

*Binnenkort een artikel hoe je dit met je kids op een leuke manier kan doen 😉 vergeet  dus niet je aan te melden voor de maandelijkse nieuwsbrief hieronder !

Dus ja, krap bij kas is leerzaam!

 

5. Kwetsbaarheid ook

Doordat mijn zoon mij heeft zien huilen, janken, wanhopig heeft gezien. Chagrijnig. Verliefd. Verdrietig. Bedrogen. Zonder geld. Al knokkend voor onderdak voor ons tweetjes, de hond en de kat. En we daar ook allemaal over gepraat hebben. Open en eerlijk.

Heeft ie toch geleerd om in oplossingen te denken, te discussiëren, af te wegen en prioriteiten te stellen.

..Al liggen de inmiddels puberale prioriteiten niet altijd op juiste plek (naar moeders menig haha) maar daar wordt dan ook weer uitgebreid over vergaderd ;-)

 

img_6318

Kortom. Alleenstaand moederen heeft zeker ook voordelen en is alles behalve een onoverkomelijke missie.

Het is verrijkend. Zoals ieder moederschap !

 

Wat vind jij belangrijk dat jouw kind mee krijgt als gereedschap voor de dag dat je knakker zijn vleugels uitslaat en het zelf moet doen?

 

9 thoughts on “Alleenstaand moederen | Hoe leuk is dat!

    1. Ja, klopt. Ik ben sinds ietsjes meer dan een jaar getrouwd en er is veel veranderd. Maar ook wel lekker af en toe dat je niet alle verantwoordelijkheid, altijd hebt 😉 x

    1. Ja, da’s denk ik wel een van de rust gevenste (hoe schrijf je dat eigenlijk? ziet er zo raar uit :-)) dingen voor jezelf en je kind.

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.