Siem Reap | Het drijvend dorp Kompong Khleang.. wel of niet?

Wat ben ik een hoop uiteenlopende meningen tegen gekomen over de drijvende vissersdorpen bij Siem Reap in Cambodja.

Vandaar dat ik dus gewoon onze ervaring me je deel, die ondanks onze beetje sceptische houding, méér dan positief uitpakte!

Untitled design (5)

TIP: Er zijn 3  plaatsen waar je drijvende vissers dorpen kunt bezoeken op het Tonlé Sap meer bij Siem Reap: Chong Khneas, het dichtsbij Siem Reap, Kompong Phluk, net iets verder en tot slot: het drijvend dorp Kampóng Khleang, die het meest zuidwaarts licht vanuit Siem Reap. Hierdoor is het daar een stuk minder toeristisch dan bij de eerste 2.

Dus, ben je na al die tempeltoeristen in Angkor de drukte een beetje zat? – was bij ons het geval..– Dan tuf je lekker naar het drijvend dorp Kompong Khleang!

 

Georganiseerde tour naar het drijvend dorp van Kompong Khleang?

Yup. Wij kozen uiteindelijk voor een georganiseerde small-group day tour. Dat ligt niet echt in onze gewoonte, maar we maakte deze keer een uitzondering. Gewoon uit klinklare gemakzucht – t’is uiteindelijk vakantie.. !

Deze dagtocht met maximaal 10-12 deelnemers, kostte ons 39$ p.p. all-inclusive (Niet duur vergeleken met andere georganiseerde tochten en  jawel: 1 aangeboden drankje bij de eerste stop, water voor onderweg, Khmer lunch bij een familie in een paalwoning en vervoer per bus, fiets en boot). Klinkt goed, let’s go!

Om 8.30 uur werden we keurig opgepikt bij ons guesthouse, waar we in de namiddag ook weer netjes zouden worden afgezet.

Hoe zag onze dag eruit en natuurlijk het allerbelangrijkste: hoe hebben wij deze dag ervaren?

 

Op de fiets naar een èchte plaatselijke markt – Ro Lus Market

Na een korte kennismaking met de mede-tourgasten en onze gids Sokha, zetten we koers naar ons eerste stoppunt, nèt voorbij de Bakong tempels, vanaf waar we op de fiets verder gingen. Natuurlijk altìjd heerlijk om te fietsen, maar extra heerlijk om dit door het Cambodjaans platteland te doen!

 

drijvend dorp Kompong Khleang
Heerlijk kleurrijk deze markt!

 

Aangekomen bij het kleine dorpje Phumi Ta Prak, bezochtten we een onvervalste plaatselijke markt: Ro Lus Market. Hier géén toeristische harembroeken, souvenirs en nep Nike t-shirts – en eigenlijk ook gewoon helemaal géén toeristen verder, behalve wij dan..-.

Wèl: een overdaad aan verse groentes, fruit, vlees, vis en kruiden en veel mooie gezichten. Er werd eten bereid, vis gesneden, gerookt en gedroogd. Geschreeuw, geklets en gelach. Kortom, een markt zoals een markt hoort te zijn. Er hing een geweldige, kleurrijke sfeer – ook een geweldige lucht, maar dat hoort er dan weer bij hè? –

Sokha gaf ons veel uitleg over vreemd uitziende goedjes, groentes en fruit. Eigenlijk best handig zo’n live gids! haha Je kan je he-le-maal uitleven met vragen.

 

drijvend dorp Kompong Khleang
Yammie..iemand?

Schoolbezoek

Daarna bezochten we de plaatselijke school in hetzelfde dorp. Sokha legde ons één en ander uit over het school systeem in Cambodja en de bijbehorende corruptie..yep, jong geleerd is oud gedaan zal ik maar zeggen..

Het studie niveau is in vergelijking met omringende landen niet zo hoog. Dat is deels te danken aan de eenvoudig om te kopen leraren.

De salarissen van de docenten zijn zó laag dat zij gauw overstag gaan voor een extra centje om fouten door de vingers te zien en diploma’s en certificaten toe te kennen. Op deze manier kan je je diploma dus makkelijk halen eh…kopen dan.

Wij zagen in ieder geval veel blije kinder koppies en spierwitte bloesjes zonder vlekken – hoe krijgen ze het voor mekaar..??– op dit leuke schooltje!

 

drijvend dorp Kompong Khleang
Schoolbezoek tijdens het speelkwartiertje

 

Na dit leerzame bezoek aan de school, gingen we op ons gemakkie verder op de fiets door het prachtige platteland, waarbij wijzèlf, voor de verandering, de attractie waren voor de jeugdige bewoners.

Aangekomen bij onze trouwe minibus kregen we, zoals beloofd, een lekker koel drankje (naar keuze) aangeboden van Sokha.

 

drijvend dorp Kompong Khleang
tegenliggers 🙂

Met de boot naar het drijvend dorp Kompong Khleang

Na ongeveer een uurtje rijden kwamen we aan bij het doel van onze trip: de kade van Kompong Khleang. Vanaf hier gingen we verder per boot richting het drijvende vissersdorp.

We hadden die dag mazzel met het prachtige weer en de volle bedrijvigheid in- en op het water. Dat maakte de boottocht langs en door de paal-woning dorpen extra gezellig.

 

drijvend dorp Kompong Khleang

 

Grappig dat bijna overal ter wereld deze waterdorpen toch op mekaar lijken.

Rond het middag uur legde we aan bij een paalwoning waar we een authentieke Khmer lunch voorgeschoteld kregen. Met zorg en liefde bereid door de hele familie. Inclusief een dikke knuffel van de Oma des Huizes..;-)

Best bijzonder even een kijkje nemen in een verassend knusse, maar toch ook wel rudimentaire paalwoning.

 

drijvend dorp Kompong Khleang
De overburen

 

De meeste paalwoningen zijn uitgerust met een soort van nood tussenverdieping. Als de regen wat heviger is of langer aanhoudt (of beide), stijgt het water zo hoog, dat alle dierbare spullen èn mensen op de mezzanine gehesen moeten worden om er droog bij te blijven zitten.  Ze wonen dan tijdelijk even op deze verdieping totdat het water weer wegzakt van de beneden verdieping.

Kompóng Khleang staat zo’n 6 maanden per jaar onder water. De bewoners brengen, vóór het regenseizoen begint, hun scooters en auto’s (die tijdens het droge seizoen gewoon onder de huizen staan) naar parkeerplaatsen in niet overstroombare gebieden.

 

Door naar het drijvend dorp Kompong Khleang

Na de lunch gaan we verder naar het letterlijk drijvend dorp Kompong Khleang. Dit dobberend dorp verhuisd 2 x per jaar in zijn geheel ! Best grappig, want werkelijk alles is drijvend. De school, het politiebureau, de supermarkt en zelf de karaoke bar blijft drijven..! haha

Tijdens het droge seizoen verhuisd dit dorp naar het midden van het meer, waar het 6 maanden blijft dobberen om vervolgens, wanneer het water stijgt tijdens het regenseizoen wéér te verhuizen naar de kant.

 

drijvend dorp Kompong Khleang
Drijvend schooltje – kompong Khleang

De Mangrovebossen

Daarna vervolgde we onze weg naar de Mangrovebossen. Helaas konden we niet genieten van een geheimzinnige, spannende Mangrove sfeer, aangezien het water nog te hoog stond. Wij voeren dus enkel tussen de toppen van de bomen (die nog wel nèt boven het water uitstaken) terug naar het punt van vertrek.

 

drijvend dorp Kompong Khleang
De Mangrove boomtoppen..ook mooi

Gestoofde rijst langs de weg

Rond 15 uur stonden we weer aan wal, waar we wederom in ons busje stapten voor de terugrit. Onderweg stopten we nog even bij een van de -tig “in-bamboe-gestoofde-plakrijst” standjes langs de kant weg, om te zien hoe deze sticky rice met bonen klaargemaakt wordt en ook maar meteen te proeven.

 

 

Wat je veel ziet is dat de standjes/winkeltjes langs de kant van de weg allemaal het zelfde verkopen of maken op een bepaalde afstand. Een soort kopiëren / plakken idee. Je buurman verkoop rijst. Jij ook maar dan. En zo zie je 8 kilometer lang “de-in-bamboe-gestoofde-rijst” verkopers, 5 kilometer lang “potten-met-rietsuiker-pasta” verkopers of 3 kilometer “snack-‘n-insect” verkopers (die sla ik dus liever over..). 

 

Ons bezoek aan het drijvend dorp Kompong Khleang : conclusie

Wij bezochten het drijvend dorp Kompong Khleang midden-oktober (eind van het regenseizoen) en vond het absoluut de moeite waard! Ook lekker dat we enkel met een klein groepje waren en niet onderuit gelopen werden door hordes toeristen.

Wij vonden onze dag super afwisselend en erg leerzaam. Van de kleurrijke markt, de school, de fiets- en boottocht tot de Khmer lunch bij mensen thuis, het drijvend dorp en ..de heerlijke koele minivan! haha (word ik toch een ouwe muts??)

 

Meer informatie over deze tour vind je hieronder ( Siem Reap full day country site tour).

 


 

3 thoughts on “Siem Reap | Het drijvend dorp Kompong Khleang.. wel of niet?

  1. Erg interessant om te lezen !
    Ik ken Azië niet, heb alleen een keer en stopover in Seoul gedaan .. dus alles is nieuw voor mij!
    Ik zou wel graag ook naar Cambodja willen reizen! En naar Maleisië, Vietnam, Indonesiën..
    Geniet echt van je blog!

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.