Het verhaal achter deze foto.. #3

Het is wel weer eens tijd voor een verhaal achter de foto. Zo’n foto die je tegenkomt en waar een leuke herinnering aan zit. Waar gewoon een verhaal bij hoort.

Op de foto die ik vandaag met je deel zie je de vangst eekhoorntjesbrood na een ochtendje champignons struinen met mijn zus.

Hij is gemaakt in de Périgord Noir, een streek in de Dordogne in Zuid Frankrijk, waar ik zo’n 12 jaar gewoond heb.

Vanaf de lente tot de vroege winter kun je daar deze eetbare paddestoelen, of te wel: Cêpes, vinden. Als je vaker in Frankrijk komt, heb je er vast wel eens van gehoord of ze misschien zelfs ook geproefd.

img_5225

Zoekt, en gij zult vinden zweten

Zodra het een tijdje flink geregend heeft en daarop een periode van zacht, warm weer volgt…Dan schieten deze boleten letterlijk als paddestoelen de grond uit!

Geen zorgen als je de weersomstandigheden niet zo bijhoudt, de plaatselijke bewoners doen dat namelijk uitstekend. Als je ‘s-morgens overal auto’s langs de kant van de bosranden ziet staan..Dan kun je er donder op zeggen dat het boleten tijd is!

Het zoeken naar deze welgevormde paddestoel is zowat een nationale sport in deze streek.

Een sport mag je het van mij best noemen eigenlijk. Met zus hebben we aardig wat afgelopen. Tussen de takken en de braamstruiken, heuvel op heuvel af, over- en onder grote rotsblokken en dode boomstammen, nog even daar kijken, je weet maar nooit.

Want, als je er eenmaal één gevonden hebt, is het hek van de dam en ben je niet meer stop-pen! Heerlijk! Vier uur lang vertoefde we in de bossen om vervolgens moe maar voldaan onze kist met zalige cêpes te bewonderen.

Ja, je krijgt natuurlijk wel ontzettende dorst van al dat zoeken (en vinden), dus dat bewonderen ging onder het genot van een lekker koude glaasje rosé. Ook heerlijk!

img_7244-1
Halelujah! Een boleet! Hoe blij kun je zijn? haha

Vindt en gij zult eten

Wat doe je vervolgens met je vracht boleet? Opeten natuurlijk! En dan vooral ook vrienden, buren, overburen en eventueel voorbijgangers uitnodigen haha, wel zo gezellig! (Of anders natuurlijk invriezen, wekken of weggeven ;-))

Eekhoorntjes brood heeft een verrukkelijke zachte nootachtige smaak en er tal van recepten om deze paddestoel klaar te maken. Bijvoorbeeld in een risotto of pasta, in een omelet of simpelweg met wat knoflook en peterselie aanbakken in wat olie.

Lekker eigenwijs ook 

Deze paddestoel kan in landen waar hij weinig in de vrije natuur voorkomt, best prijzig zijn aangezien deze geheimzinnige en eigenwijze paddestoel niet op afroep groeit. Tot op de dag van vandaag is het niemand nog gelukt om zijn mysterie te ontrafelen en deze paddestoel in gevangenschap te laten groeien.

Nope, hij kan niet worden gekweekt. Hij ontplooit zich enkel en alleen in de vrije natuur op z’n eigen houtje. Mooi he?

Maargy (1)

Het persoonlijke, grappige verhaal achter deze foto’s ontdekken? 

img_6047

 

Het verhaal achter deze foto #2

 

 

img_5020

 

Het verhaal achter deze foto #1

 

 


 

10 thoughts on “Het verhaal achter deze foto.. #3

  1. Zalig dit. Ik vraag me af hoe ze smaken. ? wat bijzonder trouwens dat ze niet gekweekt kunnen worden. Dan is het wel.fijn om.in.die streek te wonen..

  2. Leuk verhaal achter de foto. Waar ik van sta te kijken is dat deze paddenstoel zich dus niet laat kweken. Wat blijft moedertje natuur soms ondoorgrondelijk 😉

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.