Wat je zeker moet doen in Rio de Janeiro

Rio leeft. Rio bruist, lacht en danst en brengt gegarandeerd de verborgen opzwepende Carioca in je naar boven! Trust me on this one! 

Rio is door mij persoonlijk bestempeld tot één van de leukste steden ter wereld! Wat je zeker niet mag missen als je Rio de Janeiro bezoekt? Je leest het hier!

Als ik alleen al aan Rio de Janeiro dacht klonken liedjes als ‘The Girl from Ipanema‘, ‘Más Que Nada‘ en ‘At the Copa…Copacabanaaaa‘ al in mijn hoofd. En toen kwam de dag dat ik daadwerkelijk in het vliegtuig zat richting Rio de Janeiro…Sambaaaaa!

Wat een ronduit heerlijke stad met al net zo heerlijke mensen! Geboren met een innemende smile en waarbij muziek, levensvreugde en ondeugendheid door de aderen stroomt.

Rio leeft. Rio bruist, lacht en danst en brengt gegarandeerd de verborgen opzwepende Carioca in je naar boven! Trust me on this one! 

Rio is door mij persoonlijk bestempeld tot één van de leukste steden ter wereld!

Ik had het geluk een privé gids onder- en in mijn armen te hebben. Mijn toenmalige vriend (nu husband) heeft namelijk 3 jaar in Rio gewoond en hij wist mij de mooiste plekjes te laten zien en de zalige unieke Rio sfeer te laten proeven.

Wat je dus absoluut een keer moet doen in Rio de Janeiro? Je vindt het hier!

Drink een Caipirinha op het strand van Copacabana & Ipanema (dat worden er dus 2..)

Rio de Janeiro draait zo’n beetje om deze twee befaamde stranden, midden in het centrum. Hier kun je zonnen, zwemmen, flaneren, eten, drinken, dansen en sporten!

Want met al dat eten, maaltijden per kilo en snoeperijen, zal dat Carioca lijf toch in die Brazilian bikini geperst moeten worden.

En dat het liefst met wasbord en bijbehorende stevige benen en ja… billen!

Ja, want Carioca’s zijn erg op hun uiterlijk gesteld dus van ‘s-morgens vroeg tot ‘s-avonds laat zie je mensen joggen, fietsen en workout-en op het strand en dat alles met die fijne smile. Het werkt gewoon aanstekelijk.

 

doen in Rio de Janeiro
Drukke sportieve gezelligheid op het strand – Foto: Pixabay

 

Copacabana (rechts op foto) of Ipanema? Je houdt ze makkelijk uit mekaar (ook ná die paar stevige caipi’s), ze hebben namelijk allebei hun eigen tegel patroontje:

 

doen in Rio de Janeiro

Geniet van het uitzicht vanaf de Suikerbrood berg

En natuurlijk breng je een bezoekje aan deze bijna 400 meter hoge, intrigerende Suikerbroodberg: Pão de Açucar.

Met een kabelbaan ga je naar boven en vanaf daar heb je een werkelijk stunning uitzicht over Rio! ..En ook de nodige souvenirshops en restaurantjes, barretjes, apen en vogels.

doen in Rio de Janeiro

 

Ben je echt een held? Dan kun je voor een bedrag tussen de 200-600$ (afhankelijk van de tijdsduur) ook een helicopter tour maken vanaf de berg.

Je vliegt dan over Rio de Janeiro, langs de Suikerberg en de Cristo Redentor! Het schijnt een geweldige rondvlucht te zijn. Helaas..sta ik liever met beide benen op de grond..;-)

Beklim de Corcovado berg en maak een selfie met El Cristo Redentor

Een letterlijk hoogtepunt is toch wel El Cristo Redentor (Christus de Verlosser), die je met open armen ontvangt bovenop de Corcovado berg.

Deze kleine klim doe je niet voor niets, Cristo Redentor is magisch!

 

doen in Rio de Janeiro

 

Ik moest best even slikken toen ik onder hem stond. Niet alléén omdat dit eenvoudige beeld het embleem van Rio de Janeiro is, maar vanwege wat dit 38 meter hoge beeld uitstraalt en vertegenwoordigd voor de carioca’s, rijk en arm, jong en oud.

Voor de minder sportieven onder ons: je kan de berg ook met de auto of kabelbaan “beklimmen” hoef je enkel nog maar 222 traptreetjes te bewandelen 😉

Zoek een tegeltje in de Escadaria Selarón

Deze vrolijke trap is het levenswerk van de Chileense artiest Jorge Selarón en ligt in de al even kleurige wijk Lapa.

Jorge begon in de jaren ’90 met het tot leven wekken van de 215 saaie betonnen treden tellende trap. Op eigen houtje betegelde hij de treden, waar hij naast woonde, in de kleuren van de Braziliaanse vlag: geel, blauw en groen.

Dit als eerbetoon aan Brazilië die hem met open armen had ontvangen.

 

doen in Rio de Janeiro

 

Beetje bij beetje kreeg de trap zoveel bekendheid dat mensen van over de hele wereld (ja ook uit Nederland!) tegeltjes opstuurden of meebrachten. Deze verwerkte hij op creatieve wijze in zijn Escadaria Selarón, vernoemd naar zichzelf dus. Het resultaat is in ieder geval verbluffend!

In de wijk Lapa vind je niet alleen deze inmiddels legendarische en druk bezochte trap, maar ook veel andere street art, gezellige restaurantjes en barretjes waar je ook alwéér zulke lekkere caipirinhas kunt drinken onder het genot van meeslepende samba deuntjes van straatmuzikanten..Rio..we love you!

 

Ervaar de Star Wars sfeer in de Sint Sebastiaan kathedraal

Dit is denk ik wel de meest originele kathedraal die ik mijn leven bezocht heb! Mijn eerste indruk was dat ik regelrecht in een star wars film terecht was gekomen.

Van buiten ziet het er allemaal al niet echt vriendelijk en kerkelijk uit en van binnen lijkt het wel de vergader zaal van de Star Wars bijeenkomsten. Ik had het gevoel dat er ieder moment een space ship uit een van de raampjes zou vliegen.

 

doen in Rio de Janeiro

 

Maria zit in een nogal kitcherig koetsje met een oranje lampje en het centraal gelegen, minimalistische betonnen altaar lijkt meer op een podium. Het enige wat me deed herinneren dat ik mezelf in een kerk bevond waren de prachtige en gigantische glas in lood ramen en een groot schitterend houten kruis.

Al met al is de Catedral São Sebastião do Rio De Janeiro zeker de moeite van een bezoekje waard, al is het maar om het met eigen ogen te zien!

 

Eet op straat in de Rua do Ouvidor

Verwacht in Rio verder geen verfijnde keuken vol culinaire hoogstandjes. Je eet hier gewoon lekker en vooral veel.

Wat je dus zeker een keer moet ervaren is eten tussen de locals in de Rua do Ouvidor! Deze straat wordt ’s avonds omgetoverd tot straatrestaurant vol gepropt met tafeltjes en stoeltjes, vrolijke gezichten en samba muziek.

Bestel hier lekker een feijoada (zwarte bonen stoofschotel met vlees) het favoriete gerecht in Brazilië…met een caipi erbij natuurlijk.

 

doen in Rio de Janeiro
Feijoada, favoriete maaltijd in Rio – foto: 24kitchen

Kies je spies in de Churrascaria – Fogo de Chão

Ik heb in heel mijn leven nog nooit zo lekker vlees gegeten als hier (nee, zèlfs niet in Frankrijk…). De Braziliaanse keuken mag dan wel niet zo verfijnd en chic zijn als bijvoorbeeld de franse maar vlees klaarmaken, grillen èn eten kunnen ze!

En waar kun je dat beter proeven dan in Fogo de Chão, een van de beste churrascaria’s (letterlijk: grill restaurant) die Rio rijk is. Hier eet je onbeperkt en gruwelijk lekker!

Om te beginnen staat er een enorm voorgerechten buffet waar je 3 dagen voor nodig hebt om alles te proeven. Ik raad je aan je hier niet téveel op uit te leven om wat ruimte over te laten voor wat erna komt ..!

Op je tafel vind je een kaart met uitleg over de verschillende stukken vlees en een kaart met één kant groen (ik wil vlees) en de andere kant rood (ik neem even een pauze)

Vervolgens komen de obers langs met maar liefst 15 verschillende spiesen met op hout en houtskool gerild vlees (lamsbout, rund en schapenvlees). Iedere ober zijn eigen specialiteit met zijn eigen snede. Zo heb je de lamskotelet-ober, een T-bone-ober, een entrecôte-ober enzovoort.

 

doen in Rio de Janeiro

 

Zij snijden met kundige hand zo de door jouw gewenste hoeveelheid vlees af, regelrecht op je bord.

Gelukkig heb je je wel/niet kaartje zodat ze in de voorbijgang meteen zien of je meer vlees wil.

Fogo de Chão ligt aan de voet van de suikerbrood berg wat je churrascaria experience helemáál af maakt!

 

en tot slot..gooi je haar (en heupen) los in het Scenarium!

Het Scenarium mag je absoluut niet overslaan! In deze nachtclub laat je je lekker gaan op de jazzy samba klanken van Braziliaanse top muzikanten.

Scenarium staat wereldwijd bekend om het waanzinnig decor en de gezellige sfeer. Er zijn drie verdiepingen en alle muren zijn behangen met stijlvolle antiquiteiten. Vanaf iedere verdieping kijk je via een balustrade zo op het podium en de dansvloer. En overal zijn knusse barretjes..je voelt em al..met heerlijk caipirinhas..!

 

doen in Rio de Janeiro

Scenarium is een avondclub dus geen slippers en korte broeken enzo en ook je paspoort (of kopietje) meenemen (Je komt er anders ècht niet in! Ik heb het voor je getest, de eerste avond de kopie van mijn paspoort vergeten, en de deur bleef gesloten..zelfs na lang slijmen haha)

Nou zou je haast denken dat als je naar Rio gaat je wel erg veel caipirinhas drinkt..en ja, dat is ook gewoon zo.

En dat is ook iets wat je gewoon moet doen in Rio de Janeiro! Nergens in de wereld zijn ze zo dorstlessend en lekker als hier. 

En read my lips..samba dansen gaat dan ook ineens als vanzelf!

 

Lees ook:
Buzios: de favoriete badplaats van Brigitte Bardot
Wat doen op Ilha Grande?


17 thoughts on “Wat je zeker moet doen in Rio de Janeiro

  1. Ik vond Rio een van de mooiste steden die ik ooit heb bezocht. Vooral de ligging, met al die bergen en baaien is fantastisch! Wel ook een stad van vele contrasten, arm en rijk. Soms schrijnend. Ik heb veel gedaan wat op jouw lijstje staat. Ik vond het trammetje in Santa Teresa ook een leuk hoogtepunt. En we hebben een Afternoon Tea gedaan bij Confeitaria Colombo in het centrum. Heel rijk, art deco, een erg bijzondere setting!

    Ik ben 3 maanden op reis geweest met een van mijn beste vriendinnen in Zuid Amerika en we begonnen en eindigden in Rio. Mijn vader was er ook op reis dus met hem startten we. Toen wij onze reis vervolgden richting Bolivia is hij gedrogeerd en overvallen in Rio. Dat geeft het wel een raar bijsmaakje. Gelukkig is alles goedgekomen, maar voor hem was het destijds heel traumatisch om in een steeg wakker te worden zonder spullen en met een blackout… Tot overmaat van ramp werd ik een week laten in Bolivia tijdens een busreis beroofd….!

  2. Mijn man is al eens in Brazilië geweest, toen nog voor de World cup. Als hij erover vertelt dan gaat het bij mij ook kriebelen.. Maar er staat zoveel op m’n lijstje…

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.