Brazilië | Wat doen op Ilha Grande?

Gewoon eens even lekker relaxen! Na het wemelende Rio de Janeiro en decadent Buzios..eindelijk even lekker rust!

Hier doe je gewoon niets anders dan luieren, wandelen, zwemmen en natuurlijk weer heerlijk eten en caipi’s drinken.

Geen auto’s, geen getoeter, geen scooters, geen uitlaatgassen.

img_1748

 

Puur natuur. 193km2 beschermd natuurgebied en 106 paradijselijke stranden..

Dàt vind je op Ilha Grande.

Het eiland ligt zo’n 150 kilometer ten zuiden van Rio de Janeiro. De beste periode om Ilha Grande te bezoeken is van oktober tot mei.

Wij huurden een auto in Rio de Janeiro (er gaan ook bussen) en reden naar Angra dos Reis daar neem je vervolgens de Jetty speedboot (je hebt ook een langzamere ferry boot) die je in ongeveer 30 minuten naar het eiland brengt.

 

doen op Ilha Grande

Slapen in een pousada

 

De boot zet je af in Vila do Abraão, het grootse stadje op het eiland. We hadden géén pousada (hostel) van te voren geboekt, maar na wat rondvragen konden we in Pedacinho de Céu terecht.

Ook meteen de meest kitscherige from the hood, inclusief tuinkabouters..haha, maar het was er erg leuk om kolibrie vogeltjes te bewonderen die kwamen snoepen van suikerwater wat de vriendelijke eigenaar iedere ochtend in de boom hing.

Al met al is er een enorme keus aan gezellige, romantische pousadas, maar ik raad je aan om toch van te voren te boeken zodat je lekker naar je zin en budget zit 😉

 

doen op Ilha Grande

Doen op ilha Grande: Wandelen in de jungle en afkoelen in zee

 

doen op Ilha Grande
Selfie met een wèl klein lief aapje..

Op Ilha Grande ga je wandelen. Er zijn op het eiland 16 uitgestippelde wandelroutes. Zo kom je langs prachtige watervallen en kan je de Pico de Papagaio beklimmen. Dit is het hoogste punt van het Ilha Grande en heeft een vorm van een papegaaienbek. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

Neem in ieder geval je zwemkleren mee zodat je onderweg even kunt afkoelen op een van de paradijselijke rustige stranden die Ilha Grande rijk is.

Motorboot of bruine brulaap?

Tijdens het wandelen heb ik hier de schrik van mijn leven gehad. En ondanks dat ik pas recentelijk ben begonnen met hardlopen heb ik hier vast mijn hardloop record onbewust al gehaald!

Tijdens het wandelen hoor je in de verte het geronk van bootjes.

Althans dat dachten wij.

Totdat ditzelfde bulderende geronk ineens vlak naast ons uit de bosjes klonk. Voor mij was het zeker…een tijger, een beer..een gorilla?

In eerste instantie probeerde ik in een boom te klimmen, maar bedacht me dat whatever het was, dat waarschijnlijk veel beter zou kunnen, dus ik zette het op een lopen.

Ik heb in heel mijn leven echt nog nooit zo hard gerend. Mijn toenmalige vriend (inmiddels man) greep al lachend naar zijn camera om “het beest” op de foto te zetten.

Ik was allang weg. “Het beest” heeft zich uiteindelijk nooit laten zien.

Hijgend aangekomen op het dichts bijzijnde strand waar ik keihard het water in gerend was, kwam een zakjes chips verkopende man naar mij toe en vroeg:  “Tudo bem? ” alles goed ? 

Waarop ik alleen maar met gebaren duidelijk kon maken wat ik mij zojuist aan het rennen gemaakt had.

Smakelijk begon hij te lachen. It’s a monkey, not dangerous. Het zijn (beschermde) bruine brulapen die onderling communiceren. Leuk.

Indien je nog nooit een Brulaap hebt horen brullen, raad ik je aan dit even te kijken dan begrijp je meteen waarom ik, zonder dat iemand dat ergens genoteerd heeft, het wereld record hardlopen heb verbroken..haha

 

 

Vanaf nu ben je er dus op voorbereid!

 

Verder is het echt zalig om hier te wandelen en te genieten van de pracht en praal van moeder natuur.

Het eiland rond met de boot, snorkelen, duiken en surfen

Ook kan je kiezen om het eiland te verkennen met de boot. Een boottochtje boeken of de watertaxi nemen en van strandje tot strandje varen. Tijdens het snorkelen zie je misschien tussen de kleurige vissen door wel een zee schildpad of, wat verder op het water, dolfijnen.

Voor de surfers onder ons bestaat er de mogelijkheid een surfplank te huren ter plekke. Vooral de zuidelijke stranden zijn helemaal surf geschikt.

 

Eten in Abraão

Er zijn in totaal 3 stadjes waarvan Abra?o de grootste is. ‘S avonds vind je in de feestelijk verlichte dorpsstraatjes tal van gezellige restaurantjes waar je heerlijk vis kan eten en natuurlijk Caipirinhas kan drinken onder het genot van zwoele samba klanken..

Ilha Grande is paradijselijk, eenvoudig en betoverend. Verwacht hier geen spannend nachtleven of mooie winkels. Hier kom je tot rust. Door de natuur, de mensen, de sfeer. Heerlijk gewoon. Daarom alleen al, mag je dit stukje van Brazilië dan ook eigenlijk niet overslaan als je er bent!

 

 

Lees ook: 
Wat je zeker moet doen in Rio de Janeiro
Buzios, de favoriete badplaats van Brigitte Bardot

 

Uitgelichte foto: Pixabay

 


3 thoughts on “Brazilië | Wat doen op Ilha Grande?

  1. Oh heerlijk, Ilha Grande! Al heel wat jaren geleden dat ik daar was maar ik kan een hoop mooie momenten terughalen. Lekker sfeertje daar, prachtige hikes gemaakt en strandjes gezien. Ik heb nog een mooi verhaal van een vrouw die ons in haar winkeltje de kleinste bikini’s ever wou aansmeren. Haha, dat was echt hilarisch, ik moet onze oude reisverhalen eens opzoeken en op mijn blog gaan zetten. : ) Deze blog zorgt in ieder geval voor een lach op mijn gezicht, ook omdat mijn eigen herinneringen weer even terugkomen.

    Maar zeg, dat verhaal over die brulaap…. GLOEK!! Ik zou ook rennen voor mijn leven haha! Dat geluid! Ik zie het al helemaal voor me…

    1. Haha zo’n leuk Brazilian driehoekje ! Leuk dat je jouw herinneringen aan ilha Grande gaat delen! Ik ben benieuwd, zo’n aparte sfeer vond ik. En ja die brulaap..was echt mega schikken! Haha vooral ook omdat ik bijgod niet wist dat een aap überhaupt zo’n geluid kon maken

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.