Persoonlijke update | Hardloop hartkloppingen. Kan dat?

Ja, blijkbaar wel.

Ik ben waarschijnlijk letterlijk te hard van stapel gelopen.

Zoals ik hier vertelde, ben ik begonnen met hardlopen. En dat terwijl ik de laatste, pak em beet, 15 jaar niets serieus aan cardio training gedaan heb. (Buiten mijn recordbrekende sprint op Ilha Grande, Brazilië, waar ik liep voor mijn leven..)

Maar..waar een wil is is een weg en zo liep ik met hart en ziel binnen de kortste keren (nou ja.. 2 maanden) 5 kilometer in ietsjes meer dan 30 minuten.

Naar verloop van tijd kreeg ik echter vaak en regelmatig last van heftige hartkloppingen. Heel erg vervelend en soms best een beetje eng eigenlijk.Bij enige navraag en een rondje google, blijkt het vaak voor te komen bij beginnende hardlopers en enig zins normaal te zijn. Ik ben waarschijnlijk wat heftig tekeer gegaan…

Eind november kreeg ik een Garmin Forerunner voor mijn verjaardag. Perfecte timing want nu kon ik mijn rondjes, hartslag, snelheid en resultaten tenminste goed bijhouden.

En wat zag mijn oog??

Ik liep vanaf 5 minuten volop in het rood. Zo’n 30 minuten lang! Zoiets als 30 minuten op volle toeren draaien zonder te schakelen.

Dat kon, in mijn situatie, als beginnend scharminkel, dus niet de bedoeling zijn. ..een beetje te enthousiast. Zo vond ook mijn rikketik.

Hardlopen kun je dus beter opbouwen..

En daar ben ik nu dus maar mee bezig. Ook met minder roken by the way..

Intervallen en rustiger lopen om mijn hartslag rond de 140 te houden.

Toch wel even een flinke kink in de veter..

Ik vind het namelijk minder leuk op deze manier en ben veel te veel bezig met het gapen naar mijn horloge, de tijd, de herhalingen enzovoort..en vergeet daarbij een beetje plezier te hebben in het grenzen verleggen.

Maar ja..ik heb in ieder geval géén last meer van hartkloppingen dat dan weer wel.

 

Heb jij er ook last van gehad of nog steeds? Heb je misschien tips? Laat het hieronder weten in de comments 😉 

 

Hoe het allemaal begon: 

seth-macey-420163
Het is zover…..
img_7392
Ik doe het nog steeds..!

 


 

7 thoughts on “Persoonlijke update | Hardloop hartkloppingen. Kan dat?

  1. Toen ik begon met hardlopen dmv een trainingsschema, leerde ik dat je dusdanig rustig moet lopen dat je een gesprek zou moeten kunnen voeren als er iemand met je meeliep. Echt heel langzaam dus, voor je gevoel! Ik heb nooit met horloges, hartslagmeters etc. gelopen, gewoon lekker in een slakkengangetje door het plantsoen sjokken en om me heen kijken ;-). En op een dag merk je: hee! mijn tempo kan wat omhoog! Laat je de kop niet gek maken door je mooie gadget! Luister goed naar je lijf. En have fun!

  2. Geen hartkloppingen (gelukkig). Wel de pech dat ik mezelf telkens weer een blessure in holde.
    Tijd heeft geleerd dat ik zeker twee dagen rust tussen mijn loopjes moet houden. Dus ik wissel mijn rondje rennen nu af met wat cardio thuis of wat kracht of core training.

  3. Het is inderdaad een kunst om met plezier aan hardlopen te doen en ondertussen naar je lichaam te luisteren en bewust, maar niet te vaak, je sporthorloge in de gaten te houden. Ik heb onlangs een meting bij sportbegeleiding laten doen. Zo heb ik meer duidelijkheid wat voor mij het juist trainingsniveau is. Mocht het je interesseren erover te lezen: https://margohermans.com/2017/12/13/meten-is-weten/
    Genieten van hardlopen is het belangrijkste: veel plezier!

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.