11 x dit is Chinees Nieuwjaar!

Hier in Kuala Lumpur (waar ik woon) kom je er niet onderuit. Hier worden zo’n beetje alle culturele feesten nadrukkelijk gevierd (inclusief vrije dagen voor iedereen 😉 ) Eerder schreef ik over Deepavali, het Indiaas lichtjes feest.

Maar het is alweer tijd voor een ander feest…! Op 16 februari is het Chinese New Year (CNY) wat hier ook weer uitbundig gevierd wordt zoals in een kwart van de wereld! Ook in bijna alle grote steden in Nederland.

Maar wat is nou precies het Chinese Nieuwjaar? Wat betekent al dit rood, de drakendansen, de herrie en de mandarijnen?

Tijd om deze festiviteit eens even onder de loep te nemen..

 

1. CNY wordt uitbundig gevierd in een kwart van de wereld!

Ja, ook hier in Kuala Lumpur kleuren de winkelcentra rood van de uitbundige versiering, zie je overal de acrobatische kleurige drakendansen en vliegt de chinese feestmuziek je om de oren. Je kan er niet omheen. De afgelopen jaren wordt CNY In steeds meer grote steden wordt dit festival gevierd, zelfs ver buiten de chinatowns.

 

R_2-10.jpg

2. Chinees Nieuwjaar valt nooit op dezelfde dag

Dit omdat voor de jaartelling de maankalender aangehouden wordt. Ieder jaar valt het ongeveer tussen half januari en half februari. Dit jaar, 2018, valt het op vrijdag 16 februari.

 

3. Het festival duurt 15 dagen

Dat is nog eens een feestje! Het duurt namelijk tot het lantaarn festival wat op de 15e dag van het nieuwe Chinese jaar valt. Op die dag worden er overal (nog meer) lampionnen voor de deuren gehangen.

 

R_chinese-new-year3

4. Bijna alles kleurt rood..

In de Chinese cultuur staat de kleur rood voor geluk, rijkdom en voorspoed en is ook meteen de kleur die kwade geesten zou afschrikken.. Huizen (hier de winkelcentra) zijn versierd met rode pamfletten, lampionnen, lantaarns en rode bloemen. In de etalages zie je bijna alleen maar de rode artikelen en kleding. Goeie zet want er wordt tijdens CNY dus ook veel rode kleding gedragen. Of dat allemaal nog niet genoeg is, zie je ook overal beelden van honden de kop op steken…

 

5. Chinese zodiac: 2018 is het jaar van de hond

De Chinese dierenriem is gebaseerd op een 12 jaren, in plaats van onze 12 maanden zodiac. Met het Nieuwe jaar begint dus een nieuwe Chinese Zodiac (hond, varken, rat, os, tijger, haas, draak, slang, paard, ram, aap of haan) Dit is dan weer onderverdeeld in 5 elementen hout, vuur, aarde, metaal en water.

Dit jaar staat in het teken van de onbaatzuchtige en moedige hond en verlaten we het jaar van de herrieschopper en op drama beluste haan.

 

R_chinese zodaic

6. Overal zie je leeuwen- en drakendansen

Onder luid getrommel worden de leeuwtjes tot leven geroepen. Bewoond door twee erg talentvolle acrobaten waarvan er een de kop bestuurt en de ander het lijf, perfect synchro springen ze van de een op de andere paal op 2 meter van de grond.

 

R_Lion-Dance-NEX.png

 

Hierna volgt vaak de drakendans waarbij de gehele groep danst en er rond wordt gezwaaid met een lange draak op bamboe stokken. Zowel de leeuwen- als drakendans wordt uitgevoerd om boze geesten en ongeluk te verjagen..

 

7. Veel herrie hoort erbij!

R_drummer

Ja.. want veel en hard geluid verjaagt, buiten rood, leeuwen en draken ook nog eens extra de boze geesten.

Vandaar dat er tijdens de drakendans knoerhard getrommeld wordt en er tijdens deze 15 dagen veel en groot vuurwerk afgestoken.

8. Grote Mandarijnen everywhere

In de supermarkten zie je door de rode versieringen heen: grote mandarijnen. In houten kistjes opgestapeld tot aan het plafond.

en jawel..zelfs bij de IKEA hier in KL kun je leuke doosjes met mandarijnen kopen! Vond het wel weer apart.

R_IMG_8977.jpg

 

Het Chinese woord voor mandarijn “kam” klinkt namelijk hetzelfde als het woord “goud“. Dus, je huis vol hebben met mandarijnen brengt rijkdom. Ook worden ze als cadeau gegeven, en vind je een mandarijn of een kist niet genoeg dan kun je ook gewoon een mandarijn of citrus boom cadeau doen.

 

9. Familie familie en familie

Rond CNY lijkt het soms of dat er een volksverhuizing aan de gang is. Families komen samen, waar ze ook wonen over de wereld. Voor dit feest is iedereen bereidt zich verplaatsen en deze vakantie met familie door te brengen. Het is het allerbelangrijkste van het Chinese Nieuwjaar. Het weerzien en samenkomen van familie.

 

10. Rode envelopjes

R_envelopOveral zie je (lege) met goud versierde envelopjes. Deze zijn simpelweg om mekaar geluksgeld te geven.

In China vinden ze dat of familieleden of gasten zich niet druk hoeven te maken om een cadeau uit te zoeken. Je geeft gewoon geld. Geluksgeld (en wat mandarijnen 😉 )

Het bedrag maakt hier eigenlijk niet eens veel uit. Het gaat puur om het gebaar.

11. Zo wens je Happy Chinese New year!

Gong Xi Fa Cái…Ik wens je voorspoed! Hoor je hier in KL om de haverklap. Leer em uit je hoofd, altijd leuk 😉

 

Chinees Nieuwjaar in Kuala Lumpur

Een ding is zeker…. na het Chinese Nieuwjaar is Kuala Lumpur compleet bevrijdt van alle boze geesten en kwade schimmen en overspoeld met rijkdom en voorspoed..! Tegen zoveel rood, herrie en draken- en leeuwendansen kan geen een boze geest op..!

 

Meer leesvoer:

9200000080026802
€16,99 – Chinese horoscoop
9200000071825158
€16,99 – horoscoop 2018

 

 

 

 

 

 

 

 


1 thought on “11 x dit is Chinees Nieuwjaar!

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.