De 5 mooiste dorpjes in de Périgord Noir (Dordogne)

In de prehistorie was de Dordogne al erg populair onder de oermensen. Ook niet zo gek want deze streek heeft echt alles te bieden!
In deze post vind je de 5 mooiste dorpjes in de Dordogne vallei die je tijdens je vakantie echt niet mag overslaan!

In de prehistorie was de Dordogne al erg populair onder de oermensen. Ook niet zo gek want deze streek heeft echt alles te bieden!

Rivieren, grotten en een weelderige natuur, maken, tot de dag van vandaag, dat deze omgeving dient als vakantiebodem voor veel mensen. Liefhebbers van watersporten, natuur, historie en culinaire hoogstandjes vinden hier in alle rust, pracht en praal hun vakantiegeluk.

Copy of Copy of moulin

 

Ruim 12 jaar heb ik hier gewoond, vandaar dat ik eigenlijk best wel eens even wat kostbare informatie met je mag delen 😉

Wat zijn de leukste stadjes en mooiste dorpjes in de Dordogne vallei? Wat kun je er doen en natuurlijk, wat mag je niet missen?

Hier komen mijn insider tips!

1. Sarlat-La-Canéda, juweeltje uit de middeleeuwen

 

mooiste dorpjes dordogne

 

Sarlat is en onbetwist het juweeltje van de Dordogne en een bezoek aan deze stad mag je simpelweg niet overslaan! Met zijn wereldberoemde markt, culinaire hoogstandjes en middeleeuwse sfeer, lijkt het of de tijd hier heeft stilgestaan (wat ook een beetje het geval is aangezien Sarlat en omgeving ontsnapt is aan de industriële revolutie).

De stad is in de afgelopen decennia in zijn geheel gerenoveerd, wat Sarlat eigenlijk tot één groot museum maakt!

De geheimzinnige steegjes en pittoreske pleintjes zitten boordevol kleine winkeltjes met verfijnde, lokale specialiteiten als notenolie, foie gras, likeuren en andere ambachtelijke etenswaren, kunstvoorwerpen en souvenirs.

In het hoogseizoen (juli en augustus) kun je ’s avonds genieten van tal van straat artiesten en muzikanten verspreid over de hele stad. Ook kun je je tegoed doen aan de lokale specialiteiten in de restaurantjes en barretjes met gezellige (wel drukke) terrasjes.

Algemene tips:

 • Op de marktdagen in het hoogseizoen is Sarlat echt ontzettend druk bezocht (je kan over de koppen lopen zeg maar..). Vaak sta je dan ook al in de file om alleen nog maar de stad in te kunnen. Je kunt het beste vroeg komen, je auto een eind buiten de stad parkeren en gebruik maken van een shuttle bus. Hier vind je de gratis parkeerplaatsen
 • Wil je ècht genieten van de architectuur van de prachtige gebouwen? Dan raad ik je dus aan niet op woensdag en zaterdag te gaan.
 • ‘S avonds kun je een heel interessante rondleiding maken, het is een stuk rustiger in de stad, de gebouwen zijn prachtig uitgelicht en je krijgt veel informatie over de hidden gem’s, details in de gebouwen en de historie van de stad.

Praktische info:

Voor de activiteiten agenda van Sarlat en omgeving klik je hier.

Parkeren: Centrum: €3,80 voor de eerste 3 uur, het 4e uur gaat naar €15,-! (meer info). Bezoek je Sarlat? Dan parkeer je dus het beste op een parkeerplaats buiten het centrum en neem je de shuttle bus of loop je een stukje 😉 Hier vind je een overzicht van de parkeergelegenheid in Sarlat.

Marktdag(en):  Zaterdag de hele dag en woensdag ochtend

Waar eten? Le Bistrot (Bij Franck & Isabelle, tegenover de kathedraal) – La Rapière, Place du Peyrou – L’Entrepôte, 3 rue Alberic Cahuet

 

2. La Roque Gageac, het exotisch dorpje

 

mooiste dorpjes dordogne
foto: Stephane Mignot

 

Dit pittoreske dorp is in zijn geheel tegen een rotswand gebouwd. Uitkijkend over de Dordogne rivier die er vredig onderlangs kabbelt.

Het mooiste uitzicht heb je dus vanaf het water!

Komt goed uit, want vanuit la Roque Gageac (spreek je ongeveer uit als: La Rock Ghazjak) kun je met een replica Gabarre (oude transport boot die vroeger gebruikt werden om goederen naar Bordeaux te brengen) langs het dorp varen en dit tot Castelnaud en weer terug.

De tocht duurt ongeveer 50 minuten en je komt langs een verscheidenheid van interessante bezienswaardigheden. Dankzij een (audio) gids (ook in het Nederlands) leer je meteen een hele berg over de historie van de dorpen en de natuur. 😉 Altijd leuk en echte must do!

Er zijn 2 bedrijven die deze tocht organiseren en ik adviseer je te boeken bij Gabarre Caminade, niet alleen omdat ik daar zelf gewerkt heb, maar ook omdat dit een echt familie bedrijf is, die stuk voor stuk geboren en getogen zijn in La Roque Gageac.

Open: Dagelijks van April tot November.

Tip:  Reserveer meteen bij aankomst op de parkeerplaats je boottocht bij de balie van Gabarres Caminade. In het hoogseizoen is het erg druk en zitten de boten gauw vol 😉 En als je er dan toch bent.. doe Dani en Cristelle de groetjes van mij! 

Les Jardins Exotiques

Vanwege de beschutte ligging tegen de rotwand, geniet La Roque Gageac van een micro klimaat. Veel exotische planten groeien en bloeien hier tussen de smalle straatjes. Een leuke (kleine) wandeling waar je ook meteen prachtige foto’s kunt maken.

En verder?

Behalve bovengenoemde activiteiten zijn er winkeltjes en restaurantjes, ook kun je lekker picknick-en langs het water en is er een kano basis, waar je je kano tocht kan boeken.

In 2016 is het “Fort troglodyte” (in de rotswand) gerestaureerd nadat het ingestort was (2015). Niet zeker of je dit nu alweer mag bezoeken. Info zal ik updaten 😉

Praktische info:

Parkeren (in zomer seizoen): €2,- per 2 uur, €4,- per 3 uur, €5,- voor de hele dag

Marktdag: Vrijdag ochtend (van mei tot september)

Waar eten?: La Belle Etoile, Chef kok Régis Ongaro beheert dit gerenommeerd Hotel- Restaurant (redelijk aan de prijs, maar dat is het dubbel en dwars waard). Vergeet ook niet te reserveren.

 

3. Domme, het knusse vestingstadje

 

mooiste dorpjes dordogne
Bastide de Domme – foto: Guide du perigord.com

 

Dit vestingstadje gelegen op 500 meter boven de Dordogne rivier toornt hoog uit over de Dordogne vallei en heeft iets knus. Vanaf hier heb je niet alleen een sensationeel uitzicht over de hele vallei, maar vindt je tal van leuke authentieke ambachtelijke producten en kun je lekker je slenteren in de straatjes waar je je waant in een andere tijd.

Grotte de Domme

Even wat verfrissing opzoeken? Midden op het plein vind je de ingang van La Grotte de Domme. In deze begeleide tocht ga je zo’n 450 meter naar beneden door schitterend verlichtte rotsgallerij. Je krijgt hierbij veel informatie van de gids over de vorming van deze unieke grot. Na de tocht kun je met de glazen lift weer naar boven waarbij je nog eens geniet van het prachtige uitzicht.

En verder?

Je kan met een treintje “Le petit Train de Domme” de straatjes van Domme bezoeken, leuk voor jong en oud!

Praktische info:

Parkeren: vast tarief : €3,- (Er is parkeergelegenheid buiten de vestingmuren)

Marktdag: Donderdag ochtend

Waar eten?: Canabanoix & Chataignes

 

4. Castelnaud-La-Chapelle, terug naar de riddertijd

 

mooiste dorpjes dordogne
Foto: Jonathan Barbot

 

De gemeente Castelnaud begint al beneden aan de berg, grenzend aan de Dordogne rivier. Hier vind je een klein “winkelcentrumpje” (met parkeergelegenheid), restaurants, een (super goede!) bakker: Maison Carré, een superette, slager en kapper. Ook heb je hier een kanobasis met strandje en picknicktafels.

Het kasteel van Castelnaud

Het dorpje Castelnaud-La-Chapelle wordt gedomineerd door een prachtig middeleeuws kasteel: Château de Castelnaud, gebouwd in de 12e eeuw en in zijn geheel gerenoveerd. Het kasteel dient nu als middeleeuws oorlog museum met een verscheidenheid aan tentoonstellingen van wapens, ridder harnassen en reconstructies zoals bijvoorbeeld een enorme (en werkende!) Katapult.

Het kasteel van Castelnaud, figureerde, tijdens de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland, als thuisbasis voor de Engelse ridders. De geheimzinnige sfeer van de riddertijd proef je hier door de dikke muren. Je gaat even terug in de (ridder)tijd.

Ontzettend leuk voor kinderen, want tijdens het hoogseizoen, kunnen zij geheel gekleed in ridderuitrusting, een heus zwaard gevecht aangaan met “echte” ridders!

En verder?

In de gezellige straatjes van Castelnaud barst het van de leuke ridder souvenirs winkeltjes, restaurantjes, artisanale shops en authentieke kleine huisjes.

Praktische info:

Parkeren: €3,- (op parkeerplaats boven). Beneden is een parkeerplaats waar je gratis kan parkeren (200 plaatsen). 

Marktdag: Maandag avond van 19.00 uur – 23.00 uur ( Juli/Augustus)

Waar eten?: Boven in de bourg: La cour de Récré (vertaling: de speelplaats, want het restaurant is gevestigd in een oude school) – Le Mâchicoulis  

 

5. Beynac, de authentieke filmster

 

mooiste dorpjes dordogne

Het kasteel van Beynac

Het kasteel van Beynac is ook recentelijk gerenoveerd, maar verder niet echt ingericht. In dit kasteel woont namelijk nog iemand die het hele jaar door de deur open zet voor bezoek. Het kerkje (Chapelle) van het kasteel is gewoon in gebruik en een bezoekje is toch wel bijzonder.

Film decor

Beynac heeft in verschillende internationale films als decor gediend.  o.a  in de film Chocolat (2000, met oa. Johnny Depp), The Musketeer (2001), D’Artagnan’s Daughter (1994), Jeanne d’Arc (1999, Luc Besson).

Ook niet zo gek dat film producenten naar de Dordogne komen, het decor is zo goed als  kant en klaar! Hier vind je een lijst met alle films die in de Dordogne zijn opgenomen.

Algemene tips:

 • Ook hier varen er gabarre boten, maar als je het mij vraagt, is deze tocht minder de moeite waard. De boten varen echt super langzaam want er is gewoon veel minder te zien dan in het stuk La Roque Gageac – Castelnaud.
 • Helemaal boven op de berg (vlakbij het kasteel) loopt er een spannend wandelpad (langs het kerkhof) wat voert vlak langs de rotswand, vanaf daar heb je een geweldig uitzicht over de vallei!

Praktische info:

Parkeren: €2,50 voor 2 uur, €3,- voor 3 uur, €3,50 voor 4 uur 

Marktdag: Maandag ochtend (eind juni tot half september)

Waar eten? : La Petite Tonelle, Le BourgAuberge Lembert, Le Capeyrou        

En tot slot..

De Dordogne is een geweldige vakantie bestemming met ontzettend veel bezienswaardigheden. Dit is enkel de lijst van mijn favoriete mooiste dorpjes in de Dordogne vallei, maar natuurlijk zijn er nog véél meer mooie plaatsen en bijzondere plekjes te vinden. Geen nood… Er verschijnt een hele reeks artikelen over deze fantastische streek (boordevol persoonlijke tips) op Maargy.com!

Zoals bijvoorbeeld een lijst van de leukste (Nederlandse) campings is de Dordogne, de mooiste grotten en bezienswaardigheden (en mijn mening erover ;-)) , wat is er te doen voor kinderen enzovoort enzovoort. 

Stay tuned!

 


 

15 thoughts on “De 5 mooiste dorpjes in de Périgord Noir (Dordogne)

 1. Helemaal eens met hetgeen Maartje schrijft over deze dorpen. Misschien het knapst is nog, om er maar vijf te noemen. Er is zó veel te zien in die omgeving!

 2. Wat een prachtige plekken zeg. Ik ga niet kiezen hoor… Mocht ik naar de dordogne gaan, dan bezoek ik ze allemaal! Vroeger gingen wij hier altijd naartoe op vakantie, maar deze plekken kende ik nog niet.

 3. Ik ben nog nooit “diep” in Frankrijk op vakantie geweest, enkel alleen in het noorden en naar Parijs, maar de Dordogne is echt sprookachtig mooi joh!

 4. Prachtig! Ik ben wel al in Normandie en Bretagne geweest, en in Parijs. Dit lijkt me ook een prachtige vakantiebestemming en staat zeker nog op mijn bucket list. Frankrijk heeft sowieso prachtige plekken!

 5. Mooi!
  Ik ben nog nooit in die streek geweest. Het is zelfs al een tijdje geleden dat ik in het land was!

  Je doet me twijfelen om er toch snel nog eens heen te gaan!

 6. Ik ben het helemaal eens met jouw lofzang over de Perigord. Wij komen er ook al jaren en soms zelfs meerdere keren per jaar. Wat me verbaast, is dat je in je blog zegt dat je er twaalf jaar hebt gewoond. In mijn idee was dat véél langer!

  1. Het blijft een schitterende streek! Je raakt er niet uitgekeken en ik heb ruim 12 jaar (zo goed als 13 jaar) in de Dordogne gewoond, daarna ben ik verhuisd met zoonlief naar een andere streek in Frankrijk: La Côte Basque 😉

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.