Nieuw Caledonië | L’Ile du Phare Amadée

L’Ile du Phare Amadée, ook wel het slangeneiland genoemd, ligt in de Pacifischee zee, vlakbij Nouméa. Wat er zo bijzonder is aan dit eilandje? Je leest het hier!

Zo’n 45 minuten varen vanuit Nouméa, de hoofdstad van het grootste eiland van Nieuw Caledonië: Grand Terre, ligt het minuscuul kleine eilandje: l’île du Phare Amadée, oftewel: het eiland van de Amadée vuurtoren, in de volksmond vaker: l’ile des Serpents (slangeneiland) genoemd..

Dit eilandje van slechts 400 meter lang en 270 meter breed valt sinds 2009 onder de bescherming van het werelderfgoed UNESCO, en is simpelweg een (mini)paradijs!

Je komt er met de georganiseerde dagtrip van MaryD of je regelt het zelf met een watertaxi.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de georganiseerde dagtrip.

 

Wat doe je zoal in één dag op het eiland Phare Amadée in Nieuw Caledonië?

De Amadée vuurtoren beklimmen

De 56 meter hoge Amadée vuurtoren is de eerste metalen vuurtoren van Frankrijk. Leuk om te weten is dat de vuurtoren gemaakt is in Parijs, daar 2 jaar heeft gestaan (als test), uit elkaar is gehaald en vervolgens in 1265 pakketten is verscheept naar het eiland Amadee! Na 10 maanden bouwen werd de vuurtoren op 15 november 1865 ingewijd en aangestoken. Sinds dien waakt hij over de boten passage richting de haven van Nouméa.

Als je de 247 trap tredes van de vuurtoren hebt getrotseerd dan heb je een adembenemend uitzicht over het eiland en het kristalheldere felblauwe water te genieten

Of niet..

Ik heb er uiteindelijk niks van gezien.. nogal last van hoogtevrees dus na al zwetend (de enge) trappen te hebben beklommen kon ik, eenmaal boven, niet eens op het balkon blijven, ik had het stomme idee om tussen de planken door naar beneden te kijken..paniek dus! En dus weer zwetend en nou ook trillend de trappen naar beneden haha   #komtwelgoedschatje

 

Nieuw Caledonië

Een kaart posten in het kleinste postkantoor ter wereld!

Hier moet je natuurlijk wat kaarten posten in de gele postbus op het strand! Met de officiële afstempeling “La Poste du Phare du Amadée“, bezit dit eiland het kleinste postkantoor ter wereld!

Kaarten en postzegels met de Phare Amadée kun je uiteraard op het eiland kopen 😉

Natuurlijk wel bijzonder en de kaarten zijn, na een reis om de wereld van 5 weken, uiteindelijk aangekomen op hun bestemmingen in Europa ook nog!

 

Nieuw Caledonië

Flora en fauna bewonderen

De rondleiding door het beschermd natuurgebied van het eiland was erg interessant. Op dit eiland broeden er met uitsterving bedreigde sternen en ook kun je hier de Argusia Argentea nog volop vinden (de bladeren van deze struik worden door de Kanaken gebruikt als remedie tegen de hier veelvoorkomende ciguitera visvergiftiging . Daardoor is deze struik zo goed als uitgeroeid in deze streek..)

Lees meer: Ciguitera visvergiftiging | Was dat even schrikken!  over hoe mijn wederhelft besmet raakte na het eten van vis..

Slangen ontwijken (of bewonderen..net waar je van houdt..)

Het Amadée eiland wordt ook wel het slangen eiland (l’Ile des Serpents) genoemd…

Nou heb ik persoonlijk dus echt niks met slangen, beter gezegd: ik zie er liever helemaal géén, maar er werd ons verzekerd dat, ondanks dat één beet van deze waterslang dodelijk en dus super giftig is, ze niet eens iets kunnen bijten omdat hun bek te klein is. Ze kunnen dus bijvoorbeeld alléén in de huid tussen je vingers of tenen zouden kunnen happen..Bovendien zijn ze absoluut niet agressief.  #meevallertje

 

Nieuw Caledonië

 

Toch bleef ik op mijn hoede, maar na de eerste kennismaking, met een in het winkeltje rond zwabberende “Tricot Rayé” (Ringslangplatstaart), verdween mijn angst eigelijk meteen. Niemand keek er van op of om..(behalve ik dan in eerste instantie).

Je ziet ze overal maar door hun nogal opvallende verschijning is het makkelijk om ze te ontwijken.

Snorkelen, zwemmen en relaxen

We hadden tijd genoeg om lekker te snorkelen (in het toch wel frisse water overigens..) om de tientallen rondzwevende schildpadden (!) en ander zwemmend schoon te bewonderen en natuurlijk te genieten van het heerlijke fijne witte zand strand.

 

Nieuw Caledonië

Op zoek naar de zeekoe met een glass bottom boot

Het leuke aan een boot met een glazen bodem is dat je je sneller verplaatst en verder het water op kan dan met een snorkel. In Nieuw Caledonië leven zeekoeien die (ook al) met uitsterving bedreigt worden omdat deze nog steeds gevangen en gegeten worden door de Kanaken (ook al is het verboden).

Wij gingen dus op zoek naar een grazende zeekoe, maar tevergeefs. Echt jammer want ik had er graag een “live” gezien!

Nieuw Caledonië

Over de Mary D dagtrip naar L’Île du Phare Amadée

De all-inclusive dagtrip naar het eiland wordt tot in de puntjes verzorgt door Mary D. Je kan het beste van voren boeken want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar per dag.

Een uitgebreide lunch met allerlei lokale specialiteiten, fruit en nagerechten geserveerd met cocktails en wijn, verschillende demonstraties als lokale (buik) dans en muziek, kokosnoten uit de boom halen en sarongs knopen. Een rondleiding over het eiland, toegang tot de vuurtoren, snorkel gerei, een half uur met de glass bottom boot enzovoorts.

Kortom. Je hoeft verder alleen maar te relaxen 😉

 

Lees ook: Ciguitera visvergifting | Was dat even schrikken!

Bron uitgelichte afbeelding


3 thoughts on “Nieuw Caledonië | L’Ile du Phare Amadée

  1. Wauw wat een prachtige tropische plek! Ik verlang wel weer naar een hagelwit strand, maar de komende jaren blijven we in Europa met de kids. En dan over een jaar of 4 naar Indonesië! 🙂

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.