Juni 2018 | What’s up in Kuala Lumpur?

Zo af en toe geef ik een update over het wel en wee in Kulala lumpur (waar ik woon). En aangezien er weer van alles gebeurd aan de andere kant van de aardbol, vond ik het wel weer eens tijd voor een kleine nieuwsflits uit KL.

Historische verkiezingen in Maleisië..over corruptie, fraude en vrije dagen

Zoals je misschien weet, hebben de verkiezingen in Maleisië plaats genomen op 9 mei. Dit was, zoals in ieder land, natuurlijk een hele happening.

Maar voor Maleisie een historisch moment.

92 jarige Mahatir Mohamad wint de verkiezingen in Maleisië  – Foto: Lai Seng Sin | Reuters

De partij Pakatan Harapan (Alliance der hoop) met 92 jarige (ja… lees je goed) Mahathir Mohamad aan het hoofd, versloeg met massale meerderheid de partij Barisal Nasional die sinds 61 jaar (ja, ook dat lees je goed) Maleisië regeerde.

Hoe kreeg deze 92-jarige, grootvader figuur (zelf premier minister van 1981 – 2003) het voor elkaar een eind te maken aan 61 jaar Barisal Nasional?

Om een lang verhaal kort te maken: corruptie, fraude en leugens.

Najib Razak met vrouwlief..nou ja lief.. Foto: Malaysia Today

En dan bedoelen we van de BN, vooral van Najib Razak dan, die deze partij de afgelopen 9 jaar heeft geleidt.

Een specialist in het verduisteren van geld, veel geld. Nee..héél veel geld.

Je hebt vast wel iets vernomen van de affaire omtrent de door Najib opgerichte 1MDB Malaysian Development Berhad

Een fonds met als doel de Maleisische economie een hart onder de riem te steken. Maar dit hart met een waarde van zo’n $3,5 biljoen verdween vooral in de zakken van de oprichter zelf.

De affaire kwam aan het licht, maar uiteindelijk werd Najib en zijn praktijken keurig witgewassen door de Maleisische autoriteiten. De bevolking was woedend. Maar de affaire ging uiteraard in de welbekende doofpot en werd vergrendeld in 2009 met een “Official Secrets” stempel. Punt.

Totdat in 2015 een audit stuitte op het financieel “gaatje” van 3.5 biljoen Dollar..maar de 1MDB affaire was echter ontoegankelijk en Najib had niks te vrezen.

Op Twitter was de hashtag #1MDBmovies in de wacht geroepen waar twitteraars zich uitleefde op de Najib saga.

De Maleisiërs hebben ondertussen hun kans afgewacht om de situatie daadwerkelijk te kunnen veranderen en die kans hebben  zij massaal ben tijdens de laatste verkiezingen.

Met grote meerderheid werd er voor een nieuw begin gekozen en werd Najib weg gebonjourd. Dit werd natuurlijk gevierd met een rondje vrije dagen (2) voor het hele land.

Najib en vrouw wilde zo spoedig mogelijk de benen nemen naar buurland Indonesië, want, de kersvers verkozen Mahathir ontgrendelde, slechts 6 dagen na zijn overwinning het ondergeschoven 1MDB corruptie dossier.

En daarmee ook de persoonlijke beerput van Najib volgepropt met schandalen en corruptie affaires. Uiteraard kregen Najib en vrouw een verbod om het land te verlaten opgelegd.

Mahathir en vrouwlief. – Foto: rojakdaily.com

Tot zover de verkiezingen. Wordt vervolgd zou ik zeggen.

Fietspaden  door hartje Kuala Lumpur

Sinds begin dit jaar zijn er in het stadscentrum van KL blauwe fietsstroken aangebracht. een goed begin van een groenere stad. Toch blijft de beste manier om KL te verkennen per fiets via de fietsen van onze vrienden van MikeBikes. Hier lees je meer over de door hen georganiseerde geweldige fietstochten dwars door de stad.

Une publication partagée par MikeBikes (@mikebikes_kl) le Hygiëne jacht in restaurants

9867

Naar aanleiding van een op social media geposte video is er recentelijk een Indisch Banana leaf restaurant in Bangsar gesloten vanwege slechte hygiene.

En dat is dan nog licht uitgedrukt. De restaurant bediening deed namelijk de afwas in het vieze straat water achter het restaurant. Dit is vrij nieuw eigenlijk. Niet de vieze afwas, maar wel de sluiting van een restaurant wegens slechte hygiëne.

Hier kun je het nieuws artikel lezen.

Sinds dit voorval in mei worden er massaal eetgelegenheden gecontroleerd in Kuala Lumpur. Op zich natuurlijk een prima  idee!

Al ben ik nog nooit ziek geworden van het eten in KL.

Lees ook: De beste foodcourts in Kuala Lumpur.

en last but not least… McDonalds introduceert: de Nasi Lemak burger!

Zoals je misschien weet is Nasi Lemak (vette nasi) hèt nationale gerecht in Maleisië. En vanaf nu kun je deze specialiteit terug vinden in een hamburger van de macDonalds!

Nasi Lemak bestaat uit in kokos gekookte rijst, Rendang gekruide kip, een gebakken ei, komkommer, pinda’s en gezoute gedroogde visjes.

Niet zeker of deze combinatie echt zou samengaan in een hamburgen besloot ik toch maar eens te proeven.  En ik had toch wel een beetje gelijk  haha.

De saus bestaat uit een mengeling van ketchup, kruiden, pinda’s en gedroogde vis en het kippenvlees is pittig rendang gekruid.

Ik zou zeggen..je moet het toch maar geproefd hebben 😉

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.