Orang oetans spotten op Sumatra | Wat je moet weten

Orang oetans spotten op Sumatra, een droom die in vervulling ging. Op bezoek bij onze roodharige voorvaderen tijdens een 2 daagse jungle trek in het onvervalste oerwoud van het Gunung Leuser National Park op Noord-Sumatra!

Het Gunung Leuser National Park

Dit park ligt in het Noorden van Sumatra en strekt zich uit over zo’n 9.500km2. Het is een van de grootste en minst aangetaste regenwouden ter wereld. Niet voor niets dat Gunung Leuser sinds 2004 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, voornamelijk als biosfeer reservaat waarvan het natuurlijk evenwicht nog zo goed als onaangetast is.

In deze jungle wonen natuurlijk niet alléén orang oetans (letterlijk: orang=mens en utan=bos), zij delen het regenwoud met honderden andere spannende diersoorten zoals de lawaaiige zwarte en witte gibbons, Thomas Leaf monkeys, slangen, schorpioenen, allerlei soorten hagedissen, enorme duizendpoten en honderden vogel soorten. Ook serieus wildlife als de Sumatra tijgers, beren, luipaarden en olifanten struinen rond in deze wildernis.

Het Park is beschermd natuurgebied en je hebt dus uitsluitend toegang in gezelschap van een bevoegde gids. Deze moet van te voren een vergunning kopen en laten aftekenen bij het regenwoud beheer.

Het dorpje Bukit Lawang (wat letterlijk: poort naar de heuvel betekent) grenst aan het park.

 

De jungle trek

Omdat de orang oetans hier in het wild leven is het niet 100% zeker dat je daadwerkelijk ook orang oetans zult zien, maar dat risico nemen we graag.

Wij boekten een overnachting in guesthouse Batu Kapal aan de buitenrand van het dorp Bukit Lawang met airport transfer. Via hun boekten we ook een 2 daagse jungle trek met een gids èn een overnachting ergens midden in de jungle en per rafting terug naar Bukit Lawang!  Klinkt goed!

Alle verdere info, prijzen en tips vind je onderaan deze post.

Ready? Dan neem ik je nu eerst mee naar de orang oetans op Sumatra!

 

Op naar ons verblijf in het regenwoud

Bij aankomst in Medan stond er een taxi op ons te wachten die ons in zo’n 4 uur naar het dorpje Bukit Lawang bracht. Geen rustig ritje, maar dat hoef je in Azië ook niet te verwachten. Veel verkeer, hobbels, bobbels en bochten, maar we kwamen er.

Aangekomen in Bukit Lawang gaan we verder per motor. Ook dit was prima geregeld, ieder van ons achterop een motor en er was zelfs een medewerker voor onze rugzak.

 

orang oetans op sumatra

 

Na een half uur toeren kwamen we aan bij het hostel, waar we tot onze vreugde een enorme mannetjes orang-oetan op z’n gemak besjes uit de boom zat te eten. We werden nieuwsgierig bestudeerd door deze imposante, oranje bebaarde verschijning. En wij deden, op onze beurt hetzelfde. Gigantisch.

Ons bezoek kon nou al niet meer stuk. We hadden het geluk, een moeilijk in het wild te spotten, mannetjes orang oetan van dichtbij te zien!

 

Het hostel

Ook het hostel was een groot succes, midden in de jungle, leuke, vriendelijke eigenaren en een overwacht nette kamer!

Na een duik in het riviertje en een potje voetbal met de jungle kids was ’t tijd om de dag af te sluiten met een lekker koud biertje en een smaakvolle homemade chicken curry van het guesthouse.

We maakten we alvast kennis met de gids die ons 2 dagen mee de jungle in zou nemen. Hij zag er robuust en woest uit, een beetje Tarzan zeg maar, wat mij meer dan op m’n gemak stelde.

Hij zou ons wel redden in nood. Zijn naam is Jipur. I am Jane…

 

orang oetans op sumatra

orang oetans op sumatra

 

 

Op naar de orang oetans

De volgende ochtend was het zover. We gingen de jungle in waar we ook de nacht zouden doorbrengen. In de vroege ochtend namen we ons ontbijt en gingen we per motor terug naar het dorp waar Jipur en collega in vol ornaat klaarstonden. Junglepak, groot mes, rugzak en een big smile.

Daar gingen we dan. Met lichtelijk knikkende knieën (niet alléén vanwege de enge aan mekaar geknoopte hangbruggen..) vertrokken we de jungle in.

Mijn lamme benen verdwenen als sneeuw voor de zon bij het zien en vooral horen van grote groepen toeristen. Jipur, onze Tarzan, verzekerde ons ervan dat het nu niet eens druk was vanwege het laagseizoen. Het was weekend en veel locals uit Medan gaan de jungle in als “dagje uit”. Na een tijdje lopen zou het rustiger worden.

En dat werd het. (Jipur kon het weten) en al gauw kwamen oog in oog te staan met een kleuter orang oetan! Moeders zat hoog in een boom geduldig te wachten tot kleuter klaar was met eten. Magisch om te zien.

 

orang oetans op sumatra

We hielden een korte fruit pauze en liepen weer verder. Onderweg kwamen nog meer orang oetans tegen, enkel moeders met kids, witte gibbons die met groot gemak boven ons hoofd door de bomen slingerde. Zalig om in de jungle te zijn! De geluiden, het leven, de geur. Bukit Lawang..you got me…

Rond het middag uur hielden we pauze en Tarzan toverde 5 Mie Goreng uit zijn rugzak. Dat was een welkome verrassing want we hadden inmiddels best honger.

Jipur was één met zijn jungle en vertelde hartstochtelijk over de orang oetans, geneeskrachtige kruiden, planten en boombast, de bevolking, meters lange cobra’s en.. over de Sumatra tijger…(dat had ie van mij wel achterwege mogen laten..)

 

orang oetans op sumatra

 

We zetten al klimmend, strompelend, glijdend en hijgend onze tocht voort en zagen wederom allerlei gedierte, cameleons, varanen, hornbill vogels, nog meer orang oetans, vrolijk gekleurde spinnen, termieten bij hordes en mieren zo groot als aanstekers.

 

Het jungle kamp

Tegen de avond komen we aan bij, wat zou worden, ons avond kampement. Weer een wow momentje. Een kabbelend riviertje, een schitterende waterval met natuurlijk zwembad, omring door overweldigend mooie natuur.

Hier zou ik heel mijn leven wel willen blijven..

Langs de rivier bedding stonden 2 half overdekte tenten gemaakt van wat zeil en bamboe.

In een van de tenten zat iemand op een hout vuurtje te koken. Dit was onze derde redder in nood: Kamal, de kok.

Hij was hier via de rivier naar toe geklommen met alle etenswaar en was alvast maar begonnen met het bereiden van onze avond maaltijd. Hij richtte onze overkapping in met twee klamboe tentjes, een matje, een dekentje en een kussentje.

Daar moesten wij dus vannacht in (proberen) te slapen.

 

orang oetans op sumatra

 

Voorlopig was het nog licht en genoten wij van de rivier, thee met koekjes en kreeg ik van Jipur een tijger-klei maskertje. Life is good.

De avond viel en Kamal presenteerde zijn vers bereidde gerechten, curry, kroepoek, gebakken rijst, mie, groenten. Ik weet niet hoe hij het voor mekaar heeft gekregen maar er stond ineens een compleet buffet voor ons neus.

 

orang oetans op sumatra

 

We aten met z’n allen, lachten kletsten er vrolijk op los, deden lucifer en raad spelletjes (net als vroeger, voordat er wifi was) en Kamal maakte een mooi kampvuurtje vlak bij ons om koffie te zetten. Zo zaten we gezellig temidden van honderden vuurvliegjes die deze avond iets magisch gaven.

Maar waarom schijnt Tarzan toch iedere keer met zijn zaklampje de inmiddels git zwart geworden jungle in?

Zag hij iets wat wij niet zagen? Hoorde hij iets wat wij niet hoorden? Puberzoon en ik werden daar dus lichtelijk nerveus van..

 

Een nacht onder de sterrenhemel

Met tegenzin sleurde ik mezelf (en mijn puber) naar de hut om te gaan slapen. Ik wou helemaal geen oog dichtdoen.

Gelukkig gebeurde dat ook niet, niet omdat er een paar stenen en boomwortels in mijn rug en billen prikte, maar omdat ik allerlei verdachte geluiden hoorde. Ik dacht aan Mowgli, Baloo en Shere Khan..

Ik moest plassen, maar ik durfde niet. En het begon te regenen.

Blij was ik dat om 4 uur ’s morgens de vogels al begonnen met fluiten. Dat kondigde de ochtend aan! Nog even..

 

De volgende dag

Overweldigend mooi was het uitzicht toen ik mijn hoofd uit de tent stak. De zon die door de ochtendmist langs de gigantische hoge bomen het riviertje weer liet glinsteren en alles er weer vriendelijk en vredig uit liet zien.

Met een gigantische trots ging ik plassen. Trots dat ik dit gedaan had en blij dat ik het overleefd had. Dit soort ochtenden zijn en blijven de beste. Oefff..

Inmiddels was iedereen wakker (behalve zoonlief want, die had ook geen oog dichtgedaan en was dus al wakker.. zo moeder..zo zoon?).

Een duik in de rivier, tanden poetsen en we waren weer als nieuw. Wat is dit gaaf! Kamal was alweer druk in de weer met ons ontbijt, heerlijke tosties, thee, en Mee-curry voor wie wil..

orang oetans op sumatra

 

We ruimden onze slaapplaatsen op en verdwenen weer het regenwoud in. Deze ochtend wandeling leek meer op een pittige sessie ochtendgymnastiek. We beklommen steile hellingen die glibberig en modderig waren van de regen. Ook de boomwortels waren lekker glad.

En wie naar boven klimt moet (meestal) ook weer naar beneden. Stap. Hijg. Zweet. Repeat.

Plots stopte onze Jipur en zei: ‘hoor je dat?’

 • ‘eh nee..wat?’

Dat zijn zwarte gibbons’ en hij begon een raar geluid te maken.

We hoorden in de verte van alles roepen over en weer en binnen no-time hingen er twee zwarte gibbons boven ons hoofd.

Onze Tarzan kan praten met apen???

Grote levende pluizige knuffels! Nieuwsgierig keken ze ons aan en kleuter gibbon bleef lekker brutaal aan een tak boven ons hoofd slingeren, en ons aan kijken. Zooo cute!! 

 

orang oetans op sumatra

 

We vervolgde onze weg en zagen ook nog witte gibbons en makaken, maar helaas geen orang oetans deze tweede dag. De trek was heftig. Misschien door het slaapgebrek? Stijve rug?

De afdaling richting de rivier was lang en erg verticaal en toen ik een reuze nest termieten wilde ontwijken, gleed ik uit en kwam met een monumentale smak terecht op de uitstekende boomwortels, een meter lager. Blauwe arm, heup, knie en 2 gekneusde ribben (bleek achteraf), maar.. ik had wel het nest ontweken.

 

Per rafting terug naar Bukit Lawang

Bij de rivier verorberden we de door Kamal met zorg klaargemaakte lunch en maakten we ons klaar voor de verfrissende terugtocht per rubberband (er is een waterdichte zak om je kostbare spulletjes in droog te houden). Dit was een fantastische afsluiter van een onvergetelijke bezoek aan de orang oetans op Sumatra!

 

Info & Tips

Overnachting

Wij sliepen de eerste nacht in het Guesthouse Batu Kapal (€12,- per nacht/kamer). Een pareltje in the middle of no where beheerd door een gezellig, jong en enthousiast team. Zij maken deze plek aan de rivier tot een wel heel bijzondere experience. De kamers zijn ruim en schoon, mèt handdoeken en warm water, maar geen airco. Verder hebben ze een leuk terras met prachtig uitzicht waar je kan eten & drinken.

Via hun boekte we ook de luchthaven transfer met luxe personenauto naar Bukit Lawang (4 uur (wat kan oplopen tot wel 6 uur naar gelang de drukte tijdens het spitsuur in Medan) , 38€ voor 3 personen)

De 2 daagse Jungle trek

Bij Batu Kapal boekten we ook de tweedaagse jungle tour (€ 85 p.p inclusief overnachting in de jungle, lunch, ontbijt, diner, fruitsnack, koffie/thee, koekjes, de jungle vergunning en veel natuur, wildlife en plezier!) met de terugtocht per rafting en gids Jipur, een geweldig interessante man met tientallen jaren ervaring als gids in de jungle van Bukit Lawang.

Tips

 • Je kan de jungle trek in Bukit Lawang het hele jaar door doen (ook tijdens het regenseizoen wat loopt van oktober tot februari), maar als het even kan, kun je het beste de maanden juli en augustus vermijden. Het schijnt er dan echt file lopen te zijn..minder leuk.
 • Zorg dat een paar goede wandelschoenen of zelfs schoenen met noppen draagt
 • De trekking is vrij intensief;  je beklimt redelijk steile paden en ook de glibberige afdalingen zijn soms sporten..dus beschikken over een minimale lichamelijke conditie is een must.

Wat neem je mee?

 • Muggenspray
 • Zaklampje
 • Zwemkleding
 • 1 fles water p.p. (in het kamp koken ze het rivier water zodat je het kan drinken)
 • Slaapkleding
 • Slippers (watersandalen)
 • Toilet papier
 • Zonnebrand

 

orang oetans op sumatra
Het dorpje Bukit Lawang

De derde nacht sliepen we in het Rasta hostel in het dorpje Bukit Lawang zelf (van dezelfde eigenaren als Batu Kapal). In het dorpje heb je tientallen leuke hostels, mooi, goedkoop en bijna allemaal aan de rivier.

Maar niets gaat er boven de charme van onze eerste overnachting in de Batu Kapal Jungle Stay!

 

Lees ookNutella of fiets? |  Bauxiet het nieuwe goud van Maleisië

 

Dit artikel is geschreven uit eigen ervaring en zonder affiliatie links. 

 

 

8 thoughts on “Orang oetans spotten op Sumatra | Wat je moet weten

 1. Wauw wat ontzettend gaaf zeg! Staat ook hoog op mijn lijstje. En eigenlijk valt die prijs ook nog heel erg mee voor wat je allemaal doet en ziet! Mooooli.

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.