Column Frankrijk Travel

Eten in Frankrijk

Toen ik mijn koffers neerzette in de Dordogne in Zuid-Frankrijk, wist ik totaal niet wat me te wachten stond, ten eerste sprak ik geen woord Frans en ten tweede wist ik weinig tot niets mag ik wel zeggen over de Franse cultuur.

Al wonend en werkend heb ik zoveel franse gewoontes leren waarderen en zelfs compleet geadopteerd dat ik ben een beetje “verfranst” ben zal ik maar zeggen. Wat mij als allereerste opviel was this thing about food.
Het gaat dan niet om veul eten, maar om goed eten en vooral op tijd.

In Frankrijk eet je ook niet de hele dag door, soms echt balen dat je nergens een kroketje uit de muur kan halen..

Restaurants zijn ’s middags geopend van 12 uur tot 14 uur.  En het ergste… winkels, kantoren en bedrijven zijn dan ook gewoon gesloten zodat ook het personeel de tijd heeft om te gaan lunchen. (dit behalve in de grotere steden..ik heb het hier echt over Campagne streken) Dit is echt zoooo enorm lastig, maar dat even terzijde.

De maaltijden even op een rijtje:

6-8 uur Le petit Déjeuner

En doorwinterde Fransman gaat ’s morgens bijvoorbeeld voor een tartine met beurre &  confiture (kan natuurlijk ook een croissant of pain au chocolat zijn) dit mag dan in zijn geheel ondergedompeld worden in een kom of beker koffie of chocolat chaud en met enig geslurp naar binnen gewerkt worden.

10 uur Le casse-croûte

Ik vond dit maar vies klinken toen ik het voor het eerst hoorde, letterlijk betekent het zoiets als korst-breken…ja dan loopt er bij mij geen water in mijn mond. Maar goed, dit is het moment dat  voornamelijk de werklui die al vroeg aan het werk zijn, hun “tussendoortje” nuttigen.

De eerste keer dat ik dit mee beleefde was toen ik naar het plaatselijke houtzaag bedrijf moest om hout te bestellen voor de camping. Alle werklui zaten gezellig op houtblokken en ik moest maar gewoon even aanschuiven, kreeg een glas rode wijn [du pinard] in mijn handen gedrukt en zag de tafel bezaaid met allerlei soorten saucisson, paté, stokbroden en kaas. En natuurlijk flessen rode wijn en een fles Pastis. Euh…dat was het moment waarop ik me realiseerde dat ik voorlopig mijn bestelling nog niet geplaatst had en dat ik om 10 uur aan een glas rode wijn zat..

12 uur Le déjeuner

Een warme maaltijd s’il vous plaît. En ja hoor, compleet met een pichet de vin , voorgerecht, hoofdgerecht, kaas, dessert en double espresso na. Waar laten ze het?? dacht ik in het begin.

16-17 uur Le goûter

Het namiddag tussendoortje! Croissant, taart, koek, kaas, fruit , alles mag, vooral kinderen hebben een wat uitgebreidere goûter als ze om half 5 uit school komen.

19-21 uur Le diner

Als je wordt uitgenodigd bij fransen voor een diner, wees dan niet verbaasd als je pas tussen 20 uur en 21 uur aan tafel gaat (flink aangeschoten want de alcohol hakt erin op een nog aan Nederlandse etenstijdstippen gewende maag ) Kinderen? Die hebben dan al lang en breed gegeten. Als fransen dineren met familie en vrienden, wordt er éérst voor de kinderen gezorgd , deze eten terwijl de volwassenen nog gezellig aan de apéro zitten.

Tijdens het “volwassene” diner , kunnen de kids dus lekker hun ding doen en wij kletsen tijdens het eten…over eten. Ja, want meestal gaan de gesprekken à table over… jawel : eten! Hartstochtelijk worden recepten, restaurants en voedsel uitgebreid beoordeeld en besproken, dat nieuwe restaurantje op de hoek, de bakker en zijn beste taart.

Oké, I get it..je mange!

 

Heb jij leuke ervaringen met eten in Frankrijk? Ben benieuwd!

 

 

 

 

Klets je mee?