Maleisië Travel

De 10 leukste weetjes over Maleisië

Aah ..Maleisië, één grote bonte ratjetoe van kleurrijke culturen, een compleet (toch wel) geregeld zootje en een fascinerende bevolking met de allerbeste bedoelingen en een eeuwige glimlach. In het afgelopen jaar dat ik in Kuala Lumpur woon heb ik dan ook kennis mogen maken met een aantal toch wel heel bijzondere gewoontes. Hieronder de 10 leukste weetjes over Maleisië op een rijtje:

1. Het land waar zowat alles kan-kan

…Yep, want ‘rustig aan‘, ‘komt goed‘ en ‘tijd genoeg‘ ..zit em in de ” -Lah  (Lááaáa) aan het einde van bijna iedere zin, dit wil eigenlijk zeggen..komt goed. Dan heb je ook nog het geruststellende het “Boleh” (Bôléééeeeee) wat je ook veel in de engelse variant hoort: “can-can wat dan betekend: ik kan of het kan.

Fijn, àlles kan hier eigenlijk! Als je maar beschikt over genoeg tijd, geduld en soms een paar extra Ringgits (lokaal geld) om de boel wat in beweging te krijgen… oké-Lah?

Want zo goed als àlles is te onderhandelen (en ik beveel het je ook warm aan!). Van de prijs voor je biefstuk op de markt tot de huurprijs van je woning. En zelfs over een boete valt te praten met een paar flapjes in je hand.

2. Vergeet je braaf aangeleerde tafelmanieren.

Hier mag, zie en hoor je letterlijk alles tijdens het eten.  Boeren, smakken, scheten laten, roggelen, slurpen en met je handen eten (alleen de rechtse dan) is hier de normaalste zaak van de wereld. Inderdaad even wennen, maar mocht dit nou echt je eet plezier bederven dan kun je altijd en overal je maaltijd takeaway bestellen! 😉

Ik vraag meestal wel stokjes of een vork (of lepel, messen zijn vreemd genoeg behoorlijk schaars) , want ik ben namelijk nog niet bedreven genoeg om een currysaus met mijn vingers naar binnen te werken haha.

3. De Durian, favoriete fruit versnapering

Zodra de Durian periode aanbreekt ruik je dat vooral en overal. Tijdens het Durian seizoen (van mei tot september en rond de Kerst) bedwelmt deze typische geur je neusgaten en kom je de Durian werkelijk overal tegen, of je nou wil of niet.

Dankzij zijn mega overheersende nogal wazige lucht is het verboden rond te leuren met een Durian (mocht je daar überhaupt al zin in hebben) in bijna al het openbaar vervoer, vliegvelden en hotels.

Durian fruit in Kuala Lumpur

Durian fruit euh..Yammie?..  – Foto credit: zolsimpression @Flickr

 4. Out of stock

Dit is ook een typisch iets. Vaak, nee erg vaak wil je iets kopen, wat er “toevallig” niet meer is. Voorraad beheersing is een vak. Een vak wat hier nog maar al te vaak “leeg” blijft.

No-have. All sold. Dat wil vrij vertaald zeggen dat er dus geen voorraad is (of nooit is geweest). Oké jammer. Wanneer komt er weer nieuwe voorraad binnen dan? – Next time. Can. (Met een parelwitte glimlach en de beste bedoelingen).

5. “Andere” hygiëne en schoonmaak gewoontes

Kijk niet vreemd op als je, zelfs in de stromende regen, iemand gewoon de stoep ziet dweilen (al eens gezien?). Als je hier wordt betaald om de stoep te dweilen. Dan dweil je. Ook met de kraan open. Punt.

8645590196_8f6f5c5659_o

De restaurant afwas op straat  – Foto credit: Yun Huang Yong @Flickr

Ook de vaatwas van veel restaurants gaat nogal “anders”. Al het doorgaans “hard plastic camping servies” wordt in grote teilen even gewassen en afgespoeld met dubieus spoel water. Midden in de steeg achter het restaurant. Waar het vervolgens ook lekker snel droogt in de volle zon.

Maar ik kan zeggen wat ik wil. Ik eet regelmatig in dit soort tentjes en ik ben er echt nog nooit ziek van geweest!

6. Maleisië kent maar liefst 16 officiële nationale feestdagen 

Waar je, afhankelijk van de provincie, soms nog wel enkele dagen aan toe kan voegen. En of dat nog niet genoeg is, worden er geregeld nieuwe feestdagen in het leven geroepen.

Wordt een Maleisische topsporter of een nationaal sport team 1e in een toernooi? (of tweede of derde en zelfs de vierde plaats is goed genoeg) dan wordt dat dikwijls door de Sultan toegejuicht met een vrije dag voor iedereen! Komende maandag! Joehoe. Een soort rondje van de zaak.

 7. Vergeet ook maar meteen je netjes aangeleerde verkeersregels

Als iedereen maar wat doet, gaat het als vanzelf (nèt) goed. Het verkeer hier vraagt de nodige creativiteit en reactievermogen. Go with the flow is hier je motto. En maak je vooral niet druk, doen zij ook niet.

8. Drankjes komen in zakjes

Als je een drankje besteld langs de kant van de weg of op de markt bijvoorbeeld krijg je die vaak in een zakje (met een rietje). Je kan dit dan bijvoorbeeld aan je stuur van je scooter of auto hangen. Gewoon grandioos, niet? !

Drankjes in zakjes - Kuala Lumpur

Drankje uit een zakje  – Foto credit: Antgirl @flickr

9. Iedere scooter rijder draagt een jas achterste voren

Waarom?  Geen flauw idee!

De een zegt voor het opspattend grind, de ander voor de wind (?? Is een temperatuur van 30 graden te warm? Te koud? )

10. Een, twee, drie… vijf! Het getal 4 is zeldzaam

Behalve dan op prijskaartjes! Verder zul je nauwelijks een vierde of veertiende verdieping tegenkomen en ook geen huis of kamer nummer met een vier. De rede hiervoor is dat het uitgeschreven getal “vier” hetzelfde klinkt als “dood” en dat brengt ongeluk volgens de Chinese-Maleisiërs . Oké, fair enough.

Ook al lijkt het soms een nog zo ongeorganiseerd bende (vaak is het dat ook gewoon écht) uiteindelijk komt alles op z’n pootjes terecht!

No worries, okay-lah en boleh, doen soms een enorm beroep op je geduld en je verdraagzaamheid, maar ach, uitgesproken met zo’n oprechte glimlach waar de goede intentie vanaf spat ..

Al met al woon ik nu al weer meer dan een jaar met gigantisch veel plezier in dit formidabele land en geniet dagelijks van zijn fascinerende bevolking, het lekkere eten en de “bijzondere” gewoontes! Ik hoop nog bergjes leuke weetjes over Maleisië te verzamelen! haha

Maargy (1)

Op de hoogte blijven?

You Might Also Like...

32 Comments

 • Reply
  Lodi
  9 september, 2017 at 14:56

  Grappig om te lezen, vooral die drankjes in zakjes 🙂 Wat een avontuur om daar te mogen wonen.

 • Reply
  Eva
  9 september, 2017 at 15:24

  Wat een verschil met hier! Heel leuk om te lezen! Lijkt me een hele bijzondere ervaring on daar eens een weekje te vertoeven

 • Reply
  Janet
  9 september, 2017 at 15:40

  Ik heb vorig jaar door Maleisië gereisd dus veel dingen zijn herkenbaar! Ik vond het verkeer echt meevallen en over het algemeen goed georganiseerd. Dit vergeleken met andere Aziatische landen. En die durian.. gadverdamme wat vond ik dat stinken zeg!

 • Reply
  Giulia Califano
  9 september, 2017 at 16:47

  Wow, aparte weetjes! Ik heb niets met Maleisië en weet er dus ook nauwelijks iets vanaf, maar wel interessant om te lezen! Dat zakje voor aan je scooter is wel handig haha, maar waarom die jas dan weer? En tja, regels en gebruiken die gooien ze wel in meer landen overboord, haha.

  • Reply
   Maargy | M
   12 september, 2017 at 16:49

   Haha ja klopt 🙂

 • Reply
  Laura - I scream beauty!
  9 september, 2017 at 17:11

  Wat leuk om te lezen!!

 • Reply
  Ellen de Wit
  9 september, 2017 at 23:19

  Super leuk om te lezen! Lijkt me echt prachtig daar 🙂

 • Reply
  mamaisthuise
  10 september, 2017 at 01:27

  Wat een leuke weetjes! Ik ben er nooit geweest maar lijkt mij wel heel erg gaaf!

 • Reply
  Chantal Janssen
  10 september, 2017 at 01:33

  Hilarische weetjes! Lekker tegendraads. Klinkt als een heerlijk land.

  • Reply
   Maargy | M
   12 september, 2017 at 16:46

   Dat is ‘t! 😉

 • Reply
  Lorenzo
  11 september, 2017 at 13:21

  Ik moet maar snel een reis door Azië maken! Ik vind dat ‘relaxe’ wel heel relax haha. Bedankt voor deze weetjes! Dat drinken in een zakje komt wist ik gek genoeg al zonder dat ik er geweest ben

  • Reply
   Maargy | M
   12 september, 2017 at 16:42

   Dat is inderdaad een teken dat je maar es een bezoekje moet gaan brengen aan Azië ! Haha groetjes

 • Reply
  Deepavali | Hoe vier je dit Hindoe lichtjesfeest?  - Maargy.com
  2 november, 2017 at 09:55

  […] Indonesië, Suriname, Mauritius, Nepal en Singapore is Deepavali een Nationale feestdag. Ook in Maleisië, (waar ik dan net weer woon) met een bijna 2 miljoen tellende Hindoestaanse gemeenschap, is Deepavali […]

1 2

Leave a Reply

CommentLuv badge

[sg_popup id=43]
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
%d bloggers liken dit: