Persoonlijk

5 dingen die ik heb geleerd tijdens mijn eerste 3 maanden bloggen.

Het is nu bijna 3 maanden geleden dat mijn blog de lucht in ging, Na eerst braaf 10 artikeltjes geschreven te hebben. Na tientallen blogs gelezen te hebben met raad en advies. Na veel wikken en wegen. Drukte ik met een lichtelijk trillende vinger op de knop: publiceren.

En toen maar wachten op een verdwaalde lezer.

En een vlaag van teleurstelling liet zich toch wel voelen.

Maar waarom? Ik blog toch uitsluitend voor mezelf?  En nee dus…bloggen is echt leuker met lezers!

Hieronder de 5 belangrijkste dingen die ik als beginnende blogger geleerd heb.

1. Je blog promoten is hard werken

Deze teleurstelling te boven (uiteindelijk moet je dit niet te persoonlijk opvatten, vond ik maar, want potentiële lezers weten immers niet eens dat je wat te lezen hebt) begon de zoektocht naar lezers.

Behalve het schrijven van artikelen, moet je blog dus ook een beetje aan de man gebracht worden.

2. Social Media kost veel tijd

Het antwoord hier is dus : Social Media, en ja hoor…daar gaan we weer! 😉

Een aparte account aanmaken voor Instagram, Facebook, Twitter en Pinterest.

In het begin vond ik dit allemaal wat dubbelop. Je publiceert één artikel op je blog en vervolgens nog 3 of 4 keer op social media?

Ja en nee. Instagram is inmiddels voor mij de uitlaadklep voor meer persoonlijke foto’s:

Mijn Instagram alias persoonlijke fotoalbum is een aanvulling op mijn blog en Facebook is een zo’n beetje mijn Blog café.

Wat betreft Pinterest en Twitter, daar ben ik het nog niet helemaal over uit.

Pinterest is volgens de expert bloggers een super foto zoekmachine en Twitter een beter “café” dan Facebook, waar je veel lezers vandaan kan halen, ik zou me daar dus echt wat meer in moeten verdiepen, alles op zijn tijd!

3. Op zoek naar mijn schrijfstijl en niche

Mijn eerste 10 artikelen gingen echt zo’n beetje over van alles en nog wat. Recepten, reizen, cosmetica en wat handige tips.

Inmiddels merk ik dat ik in het schrijven van sommige artikelen meer plezier heb dan in andere.

Recepten bijvoorbeeld. Vind ik eigenlijk heel vervelend om te schrijven:

Als ik kook doe ik dat als het ware beetje op de gok, ik weeg nooit dingen af en ik let nooit op de kooktijd, dat gaat op gevoel.

Echter als je een recept schrijft zullen gewichten en baktijden, net als het gerecht,  ook op tafel moeten komen!

Ik heb dus inmiddels ook geen recepten meer geblogt en het zal voorlopig dus ook wel bij 3 recepten blijven..

Ik schrijf gewoon over wat ik leuk vind en waar ik plezier in heb om over te schrijven. Dat zijn dus vooral onze reizen en trips en persoonlijke onderwerpen.

Mijn niche ben ik dus gewoon zelf?.. Mag dat ook?

4. Zonder vast blog ritme gaat het ook

Mijn voornemen was om iedere week op vaste dagen een artikel te publiceren. Dit liep al gauw in de soep, want daar werd ik eigenlijk alleen maar gestressed van!

Behalve bloggen heb ik een 40 urige baan, een puber zoon, een man en heb ik graag óók een leven…om dan weer over te kunnen bloggen! lol

Bovendien krijg ik het echt niet voor mekaar om zomaar even een blogpost uit mijn mouw te schudden.

Het schrijven en een bijpassende leuke afbeelding zoeken, kost me echt best wel even wat tijd.

Mede door dit volgende puntje:

5. Mijn Nederlands was even ver te zoeken..

In het Nederlands schrijven was een absolute must voor me.

Ik heb de afgelopen 16 jaar in Frankrijk gewoond, en praat dus hoofdzakelijk Frans. Met zoon- en manlief en op mijn werk – et oui … ook hier  in Maleisië, waar ik tegenwoordig woon en waar ik werk op een ..jawel..Franse school.

Toch had ik behoefte om mijn blog in mijn moedertaal te schrijven.
Zoiets van.. terug naar mijn roots!

En dat viel even tegen zeg! Klinkt stom, Maar uitspraken, synoniemen, zinsopbouw..ik had er echt moeite mee (en gewoon nog steeds..), maar mijn moedertaaltje komt weer helemaal bovendrijven, het gaat steeds makkelijker en dat is een heerlijk gevoel!

Dus als je op een vreemde kromme zin stuit op mijn blog, mag het me gerust zeggen, of er gewoon keihard om lachen haha

Ik doe mijn best om geen spel- en schrijffouten te maken, als er terugkerende fouten in een tekst staan vind ik dat slordig en kan ik me daar ook best aan ergeren.

Een goed voornemen van me is dus…TERUGLEZEN! En nog eens teruglezen.

Maargy (1)

You Might Also Like...

31 Comments

 • Reply
  Cynthia
  13 januari, 2018 at 00:20

  Ik heb nu ook zo’n 4 maanden een blog en het is inderdaad hard werken! Heb zelf de meeste moeite met de technische kant en met mijn blog te promoten via social media. Maar krijg gelukkig wel complimenten, dan doe ik het niet voor niks!
  En je hebt groot gelijk dat bloggen nóg leuker is met een lezerspubliek!

  Ga zo door, je schrijft hartstikke leuk!
  Groetjes uit koud Utrecht.

 • Reply
  Malou
  29 oktober, 2017 at 12:27

  Wat leuk om je blog te lezen! ? je schrijft heel leuk en ik heb nog helemaal geen gekke zinnen gelezen ?

 • Reply
  Nicole Orriëns
  13 september, 2017 at 16:00

  Ik vind het leuk om te lezen dat het zonder een ritme ook goed loopt. Zelf heb ik wel een ritme, maar ik wil ook wel graag de ruimte voelen om een keer over te slaan.

 • Reply
  theblacktheory
  10 september, 2017 at 02:09

  Le temps c’est vraiment le plus dur pour commencer un blog! J’ai toujours pleins d’idées mais entre les cours, les examens et les sorties, je n’arrive pas à trouver le moment de me poser pour écrire!!! C’est ma nouvelle résolution pour cette année de plus m’impliquer dans mon blog! 🙂

  Deborah X

  • Reply
   Maargy | M
   12 september, 2017 at 16:46

   Oui ca parende beaucoup de temps et de la volonté aussi. Mais t’as raison de mettre tes études avant le blog ! ;-), écrit d’abord ton future et Après tu t’occupera d’écrire ton blog. Biz

 • Reply
  wag831
  28 augustus, 2017 at 05:47

  Je hebt het al aardig voor elkaar als je pas 3 maanden blogt. Ik ben ergens in 2014 begonnen en heb nog lang niet de racties gehad die jij nu krijgt. Je begint voor jezelf maar als je positieve reacties krijgt, dat stimuleert enorm om er mee door te gaan.

 • Reply
  Maaike
  28 augustus, 2017 at 05:33

  Ik ben nu iets langer bezig en mijn valkuil is teveel willen publiceren en daarom artikelen afraffelen en niet alle kromme zinnen er uit halen en teveel van mezelf verwachten. Het hoeft niet meteen elke dag. Promotie is inderdaad een hoop werk heb ik ook gemerkt.

  • Reply
   Maargy | M
   28 augustus, 2017 at 09:36

   Nee elke dag of zelfs niet elke 2 dagen krijg ik geen artikel op de plank! Ik wil die stress ook niet hebben, ik publiceer dus maar gewoon wanneer ik lekker klaar ben met broeden haha

 • Reply
  Proudweirdo
  27 augustus, 2017 at 19:20

  Ik merk totaal niet dat het Nederlands je soms wat moeite kost hoor.
  Nederlands blijft, hoe dan ook, soms lastig, als ik voor mezelf spreek. ?
  Je benoemd duidelijke leerpunten.
  Ik heb een aantal jaar geleden al eens een website gehad, maar wegens tijdgebrek ben ik er ook weer mee gestopt, Zo weet ik uit ervaring dat het tijdrovend kan zijn.
  Toch heb ik het weer opgepakt omdat schrijven altijd een passie van me zal blijven en ik het bloggen begon te missen.
  Als je leuk schrijft, is het heus niet erg om niet wekelijks een verhaaltje klaar te hebben, de kwaliteit is belangrijker toch?! En daarnaast moet het geen gestress worden, je moet er plezier in hebben, dat is het belangrijkste. ?

  • Reply
   Maargy | M
   28 augustus, 2017 at 09:45

   Merci 😉 en ja ..ik heb de tijd en ik heb waanzinnig veel plezier in. Leuk dat je het schrijven weer op gepakt hebt! Leuke blog heb je!

 • Reply
  Mariska
  27 augustus, 2017 at 16:44

  Allemaal waar! Terwijl je bezig bent leer je steeds meer. En komen er ook steeds meer lezers, wat natuurlijk ook leuk is 🙂 Het komt niet aanwaaien maar is zeker de moeite waard 🙂

 • Reply
  seadbeady
  27 augustus, 2017 at 15:17

  Ben ook nog maar een 3 weken bezig, maar tis best wel leuk 🙂

 • Reply
  Judith
  27 augustus, 2017 at 14:10

  Ik vind dat je lekker schrijft hoor, zie geen taalverschil. Volgens mij is dat erger bij mij.

 • Reply
  babsupnext
  27 augustus, 2017 at 13:51

  Het is heel hard werken. En soms moet je eens loslaten, nu in augustus blog ik iets minder. Nu ongeveer 2posts per week, terwijl ik ervoor er 3 a 4 schreef. Maar wat ik ook doe is, afwisselen… het is niet omdat ik nu even minder schrijf dat ik er niet mee bezig ben. Nu concentreer ik me op IG wat vooruit te helpen en bekijk en lees ik veel tutorials over de technische kant van bloggen. Ik verdiep me ondertussen ook in fotografie, bewerken,…. en een andere keer doe ik dan een week pinnen of fotoreeksen nemen of ideeën rapen via verschillende kanalen. Zie due afwisseling is leuk, alles samen is gewoon te veel. Maar het blijft bloggen ookal komt er die dag geen letter online het helpt wel met groeien.

  • Reply
   Maargy | M
   28 augustus, 2017 at 09:42

   Ja zeker blijf je zo bezig met je blog, Bedankt voor je tip eigenlijk vind ik het inderdaad prettig om het schrijven af te wisselen met de technische kant (nog veel te leren..) en promoten en veel lezen ook. Ik moet wel af en toe mijn schrijf ei kwijt dus ik wissel het een beetje af in de week 😉 groetjes x

 • Reply
  Janet
  27 augustus, 2017 at 13:24

  Heel herkenbaar. Wat leuk dat je ervoor kiest om in het Nederlands te bloggen. Ach, ik ben juf en betrap mezelf ook regelmatig op spel- en typfouten. Teruglezen is niet mijn sterkste kant 🙂 Wat tof dat je in Maleisië woont. Ik ben hier vorig jaar vijf weken geweest. Waar woon je?

  • Reply
   Maargy | M
   27 augustus, 2017 at 13:29

   Ah wat leuk! Ik woon in KL !

  • Reply
   Maargy | M
   27 augustus, 2017 at 13:29

   Als je weer deze kant op komt laat je het even weten hè?

 • Reply
  lienvoets
  27 augustus, 2017 at 12:37

  Ooh herkenbaar! Ik ben ook een drietal maanden bezig nu. Ook met een idee: ik doe het puur voor mezelf. Daar ben ik ook al van afgestapt intussen… een dagje weinig lezers? Daar kan ik me echt druk om maken jammer genoeg ? pinterest en twitter…ik ben er ooknog niet helemaal mee weg. Fb en instagram zijn voor mij meet voor de hand liggend. Facebook bezorgt me nog steeds 75% van mijn bezoekers…

  • Reply
   Maargy | M
   27 augustus, 2017 at 13:34

   Ja Facebook is voor mij ook nr.1 wat betreft bezoekers (en ik kon er ook al aardig mee overweg) leuk dat je ook 3 maanden bezig bent 😉 succes ook hè!

 • Reply
  Evelyne
  27 augustus, 2017 at 12:20

  Ik startte in Maart 2017 een blog samen met mijn vriendin. Ik dacht, dat word wel iets, ik weet immers al hoe ik moet bloggen (ik blog al 2 jaar op een persoonlijke blog). Helaas, ondanks alles wat we deden (promoten op social media, schrijven over onze passie, ..) bleef tot nu toe de interactie weg.. Ik ben blij voor jou dat je het in zo’n korte tijd wel voor elkaar hebt gekregen.

  • Reply
   Maargy | M
   27 augustus, 2017 at 13:37

   Wat jammer dat het voor jullie niet lukte zeg! Maar je hebt nog steeds je persoonlijke blog ?

 • Reply
  MamaPlaneet
  27 augustus, 2017 at 11:42

  Ik blog nu 10 maanden en nog heb ik mijn draai niet gevonden. Herkenbaar dus. Het belangrijkste is, heel cliche, dat je het leuk vindt want ja bloggen wordt vaak onderschat.

  • Reply
   Maargy | M
   27 augustus, 2017 at 13:35

   Ik vind het helemaal Ge-wel-dig! Had er al veel eerder mee moeten beginnen! Haha

 • Reply
  Rinette
  27 augustus, 2017 at 11:11

  Bloggen kost inderdaad meer tijd dan je zou denken. Waak er voor dat het niet als een verplichting gaat voelen, het moet leuk blijven. Ik merk dat facebook en pinterest fijne platforms zijn om je blog te promoten. En ook om zelf inspiratie op te doen. Blijf lekker jezelf en de lezers komen vanzelf!

  • Reply
   Maargy | M
   27 augustus, 2017 at 13:38

   Bedankt voor je leuke reactie Rinette! En ik waak ervoor hoor ?

 • Reply
  Marieke
  27 augustus, 2017 at 10:33

  Ik ben nu een half jaar bezig en vind het, naast dat ik het erg leuk vind, ook heel hard werken! Je blog ziet er mooi uit. Probeer er maar lekker van te blijven genieten!

  • Reply
   Maargy | M
   27 augustus, 2017 at 13:40

   Bedankt voor je compliment en aanmoedigende woorden Marieke ! Groetjes

 • Reply
  Maargy | M
  27 augustus, 2017 at 10:10

  En dat heb ik, vind het zalig!

 • Reply
  mamasliefste
  27 augustus, 2017 at 08:06

  Herkenbaar! Bloggen kost veel tijd en het is zoveel meer dan alleen maar een stukje schrijven. Het belangrijkste is dat je er plezier in hebt

 • Reply
  Nicole Orriëns
  27 augustus, 2017 at 06:28

  Ik vind het leuke lessen. En ik herken heel erg dat het fijn is als mensen je posts ook kunnen lezen. Iedereen zegt altijd wel dat ze puur voor zichzelf bloggen, maar een blog is per definitie publiek.

  Anders kun je ook best in een dagboek thuis schrijven : )

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: