Wonen in Kuala Lumpur #2 | Vervoer, huisvesting & ziekenzorg

Regelmatig krijg ik vragen hoe het nou is om te wonen in Kuala Lumpur.

Al eerder schreef ik hoe ik hier anderhalf jaar geleden terecht ben gekomen, de 10 leukste weetjes over Maleisië en over wat je allemaal kan doen en zien in Kuala Lumpur en nog veel meer over bestemmingen in en uitstapjes in Azië.

Maar hoe beleef ik hier zelf nou eigenlijk het dagelijks leven?

In deze drie delige serie beantwoord ik de meest gestelde vragen en vertel ik je alles over hoe het is om in Kuala Lumpur te wonen. De dagelijkse rompslomp, want waar je ook woont..dat blijf je toch houden!

Hieronder de verschillende topics in de serie: wonen in Kuala Lumpur:

#1 | Boodschappen, winkelen & beauty
#2 | Vervoer, huisvesting & ziekenzorg
#3 | Kinderen, activiteiten & veiligheid

In dit tweede deel heb ik het over het vervoer, de huisvesting en de ziekenzorg

Hoe kom je van A naar B?

De infrastructuur

Ja, hoe zal ik het zeggen? De wegen zijn vrij goed, als je hier en daar een gat in de weg niet meetelt. Maar de infrastructuur is echt totaal niet logisch…om het over de lokale rijstijl maar niet te hebben.

wonen in Kuala Lumpur
Kuala Lumpur infrastructuur is een beetje rommelig – Source: MyRapid

Dit komt waarschijnlijk doordat dit stadje in slechts 150 jaar is uitgegroeid tot een wereldstad met 1,6 miljoen inwoners. Er wordt enorm veel gebouwd, vooral hoog, en vaak pas daarna nagedacht over de weg.

Als je namelijk een condo neerzet, en hij is eenmaal “gevuld” dan betekent dat, dat er honderden bewoners ook iedere ochtend naar hun werk moeten en dat veroorzaakt dan behoorlijke opstoppingen. En dus worden er overal stukjes weg aangeplakt.

Als je een afslag mist, dan moet je dus vaak ook meteen zo’n 30 km omrijden voor een volgende kans.

Met de Grab taxi

Zelf rijd ik geen auto. Ik neem de taxi en heb dus gewoon een een chauffeur. Iedere dag een andere dat dan weer wel, maar dat is juist wel leuk zoals in De bollywood taxi bijvoorbeeld ˆˆ

Wèl zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je met de taxi reist in Kuala Lumpur. Daarover heb ik een gebruiksaanwijzing geschreven zodat je niet opgelicht wordt…wat helaas toch vaak voor komt in KL.

Met de auto

Rijd je wel auto, zoals mijn husband, dan kan dat toch enige stress teweeg brengen. Het gaat er allemaal nogal rommelig aan toe. In Maleisië rijden we links, maar dat is op zich niet het probleem natuurlijk.

Het probleem zijn de automobilisten die de verkeersregels aan hun laars lappen (of niet eens kennen..), inhalen met dezelfde snelheid, bellen en sms-en achter het stuur, een U-turn waar dat eigenlijk helemaal niet kan..dus wel ..of het eeuwige rotonde voorrangsprobleem. Om maar wat te noemen. Dan rijden daar ook nog de scooters en brommers doorheen, met z’n drieën erop en zonder helm

 

Ook zijn er tolwegen waar, je als je hier woont beter een Touch ’n Go kaart voor kan gebruiken om tijd te besparen.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is, vind ik, echt goed geregeld in KL. Sinds kort zijn er enkele handige routes bijgekomen waardoor nu bijna alle belangrijke wijken in KL zo goed als gedekt zijn. Je hebt de trein (MRT / monorail, de LRT ) en busservice (BRT en City centre) Het openbaar vervoer wordt overkoepeld door Rapid KL.

wonen in Kuala Lumpur
Rapid Rail in KL – Source: MyRapid

Je kan OV kaarten kopen voor 7, 30 dagen of 2 dagen: de KL-travelpass. Daarmee je voor 115 RM (€ 24,-) van alle openbaar vervoer gebruik kan maken (inclusief een retourtje Vliegveld) Handig als je een korte tussenstop hebt in KL!

Waarom ga je niet gewoon op de fiets ?

Ja, goeie vraag..ik heb niet eens een fiets eigenlijk. Vervoer met de taxi gaat zo makkelijk en de afstanden zijn toch redelijk groot dat ik automatisch een taxi neem. Fietsen is nog niet echt ingeburgerd in KL.

Wij wonen ook redelijk buiten het centrum en hebben nog geen veilige fietsvoorzieningen hier maar in het centrum van Kuala Lumpur zijn er inmiddels fietspaden aangelegd en komen er steeds meer bij. Het gaat dus de goede kant op!

Huisvesting

Expat wijken

Als expat zijnde kies je meestal voor de gebruikelijke expat wijken waarvan Kuala Lumpur er een tiental kent.

Zo heb je KLCC city centre, alleen handig als je in het centrum ook werkt anders verdoe veel tijd in de file om eruit te komen en ’s avonds weer erin. Dan heb je Ampang, de expat en ambassade wijk, Mont Kiara, waar veel expat families wonen vanwege de vele internationale scholen en Desa Park City, een vrij nieuwe chique laagbouw wijk, waar je ook een international school hebt en een prachtig park.

wonen in Kuala Lumpur
Het Simcity Buildit uitzicht van ons balkon 😉

Afhankelijk van vooral de werkplek en school wordt bepaald in welke “hoek” van KL je gaat wonen. Bij ons was dat dus vrij voor de hand liggend want het moest dichtbij de Franse school zijn en dat was voor mijn man ook meteen de makkelijkste uitvalsweg voor zijn werk. Mont Kiara werd het dus.

Hoe bevalt het wonen in een Condominum?

Een expat wijk bestaat uit gigantische condominiums. Hoogbouw, winkelcentra en kantoorvoorzieningen..het doet me allemaal erg denken aan het spelletje SimCity Buildit..haha

Een condo kun je best vergelijken met een soort Centre Parcs. Een afgesloten woongemeenschap met zwembad, gymzaal, tennis banen, prachtige tuinen en speelzalen voor de kids.

wonen in Kuala Lumpur
Onze fancy swimming pool 😉

Wij wonen in een vrij grote condo met 5 torens van ieder 42 verdiepingen. Per verdieping zijn er maar twee appartementen dus de lift zet je meteen af in je privé hal.

wonen in Kuala Lumpur
Iedere condo zijn zwembad, tennisbaan en tuinen..

In de condominium ontmoet je ontzettend veel mensen, voornamelijk expats, uit alle windstreken. Dat is echt ontzettend leuk!  Wat dan weer jammer is, is dat je vaak ook snel weer afscheid moet nemen aangezien de meeste expat contracten maar 2 tot 3 duren. Het is dus een komen en gaan..

Ziekenzorg

Als expat zijnde wordt je vaak gezien als een wandelende credit kaart..zo ook in de zorg. Het heeft even geduurd voordat we de juiste zorg instelling gevonden hadden. Global Doctors is een kliniek die je vooral in expat wijken tegenkomt. Handig zo dichtbij. Maar toch wordt je daar een beetje behandeld als een creditcard op pootjes.

Zo heb je ook het Prince Court hotel..eh ziekenhuis..hier wordt je zowat goed op een rode loper ontvangen door knappe gastvrouwen. Super clean, super zorg, maar nèt even wat overdreven zal ik maar zeggen…de prijs ook. Buiten dat ligt Prince court voor ons helemaal aan de andere kant, dus ook gewoon niet praktisch..

wonen in Kuala Lumpur
Panai Hospital in KL – Source: kinderasia.com

De gulden middenweg vind ik is Pantai hospital. Goede dokters, geen poespas en tot nu toe alleen nog maar goede ervaring mee, nou ja in hoe verre dat kan als je naar het ziekenhuis moet..

Een keer ben ik binnengewandeld bij een lokale dokter. Hier kon ik niet eens met credit kaart betalen. De dokter kneep in mijn polsen, oren en aaide over mijn schouders en ik liep naar buiten met een potje gemengde kruiden. Moest ik thee van maken.

Best apart. Het had geholpen tegen mijn buikpijn, maar op de een of andere manier zou ik er niet naar toe gaan voor iets ernstigs..

 

Maargy (1)

Wat zou jij nog willen weten over wonen in Kuala Lumpur? 

 


 

1 thought on “Wonen in Kuala Lumpur #2 | Vervoer, huisvesting & ziekenzorg

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.