Persoonlijk Wonen in Maleisië

Wonen in Kuala Lumpur #1 | Boodschappen, winkelen & beauty

Regelmatig krijg ik vragen hoe het nou is om te wonen in Kuala Lumpur.

Al eerder schreef ik hoe ik hier anderhalf jaar geleden terecht ben gekomen, de 10 leukste weetjes over Maleisië en over wat je allemaal kan doen en zien in Kuala Lumpur en nog veel meer over bestemmingen en uitstapjes..

Maar hoe beleef ik hier zelf het dagelijks leven?

In deze drie delige serie beantwoord ik de meest gestelde vragen en vertel ik je alles over hoe het is om in Kuala Lumpur te wonen. De dagelijkse rompslomp, want waar je ook woont..dat blijf je toch houden!

Hieronder de verschillende topics van de serie wonen in Kuala Lumpur:

#1 | Boodschappen, winkelen & beauty
#2 | Vervoer, huisvesting & ziekenzorg
#3 | Kinderen, activiteiten & veiligheid

In dit eerste deel heb ik het over de boodschappen en winkelen waar, vind ik, schoonheidsverzorging ook maar bij hoort 😉

Waar doe je je dagelijkse boodschappen?

In onze zogenaamde expat wijk heb je grote supermarkten in kleine buurt malls (overdekt winkelcentrum) Hier kun je eigenlijk alles krijgen, als je maar betaald! Geïmporteerde etenswaren en alcohol zijn vrij prijzig. Maleisië een islamitisch land dus zit er op alcohol flink wat belasting. Ook heb je in alle supermarkten een aparte hoek met de non halal etenswaren als varkensvlees, vlees in blik, worstjes enzovoort en een gedeelte met Alcohol. Vaak moet je dit ook meteen apart afrekenen.

Verder is er vaak een enorme groente hoek met allerlei exotische groentes en fruit (waarvan het meeste in de Cameron Highlands geteeld wordt). KL is een ratjetoe van culturen en daarbij horen natuurlijk ook verschillende etenswaren, kruiden en fruit natuurlijk. Het is eigenlijk een grote toko haha

Ik vind vaak wel dat fruit en groente er een beetje te perfect uitziet. Lijkt wel plastic. De appels glimmen zo dat het pijn doet aan je ogen.

Boodschappen bestellen

Meestal bestel ik een keer per week de zware boodschappen bij Tesco. Het is anders zo’n gezeul en gemak dient de mens..Deze worden dan keurig netjes tot voor de deur (op de 22e verdieping) gebracht. Water uit de kraan kun je namelijk niet drinken dus er gaan nogal wat flessen water doorheen met de dagelijkse warmte.

Marktjes

Als ik in het weekend de moed kan verzamelen dan ga ik naar de Taman Tun Dr Ismael wet market (ook wel de TTDI wet market genoemd) om vis, vlees, groentes en kruiden te halen. De sfeer is daar echt gezellig (voor hier dan..het is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een franse markt), de kwaliteit is hoog en de prijzen een stuk lager.

Waarom moed verzamelen? De lucht is er echt niet te harden haha

Fruit stalletjes

Voor fruit gaan we vaak naar de kampung, een lokale woonwijk, net buiten de expat wijk. Daar heb je stalletjes langs de kant van de weg met geweldig goed en natuurlijker ogend fruit tegen “normale prijzen”

Wat is er leuk aan?

Het leuke van je boodschappen doen hier, vind ik toch wel de enorme keus in etenswaren. Bijvoorbeeld de tientallen verschillende rijstsoorten en groentes waarvan ik niet zou weten wat ik ermee zou moeten.

wonen in Kuala lumpur

Ook de service is vaak top. Loonkosten zijn vrij laag dus alleen al op de groenten afdeling staan ze al met z’n vieren. Aan de kassa hoef je ook niet lang te wachten en alles wordt ook nog eens netjes voor je ingepakt.

Wat is minder leuk? 

Dat er in gepakt wordt in plastic tasjes! Heb je 10 dingen, dan loop je naar buiten met 5 plastic tasjes! Ik neem meestal mijn eigen tas mee en dan doen ze het toch eerst in een plastic tasje en vervolgens in mijn tas. Op het gebied van milieubescherming is hier nog het nodige te doen..helaas

Waar ga je winkelen?

Kuala Lumpur is de stad van de shopping malls. Honderden heb je er van groot tot klein. Mall’s zijn erg populair, want het is er koel en ze zijn 7 dagen in de week geopend van ’s morgens 10 tot ’s avonds laat. Het is er bijna altijd druk. Allerlei attracties, promotiestalletjes, indoor braderieën en enorme seizoensgebonden decoraties. Je kan overal eten, de hele dag door (hier lees je meer over de beste food courts van KL).

Mensen brengen vaak hun weekend door in een mall..of de Ikea..zonder ook maar iets te kopen haha

Ikea

Een Ikea bezoek is een andere dimensie hier. Beter kun je het weekend vermijden. Ik wist echt niet wat ik zag de eerste keer dat ik op een zaterdag de Ikea binnenkwam..Kinderen lopen, zitten en springen overal. Oudere mensen dutten lekker met hun blote voeten op ligstoelen, een man die ligt te slapen in een expo bed en weer andere zitten gezellig in een etalage keuken koekjes te eten. Je waant je echt bij mensen thuis zeg maar haha

Om te winkelen heb ik inmiddels een beetje mijn vaste stekjes zoals Mid Valley, The Curve en 1Utama (een van de grootste overdekte shoppingmall van de wereld..!) waar ik eerst wel een hele dag kon doorbrengen..niet om te shoppen maar meer omdat ik de uitgang gewoon niet kon vinden.haha. Maar inmiddels verdwaal ik er niet meer.

Winkelketens als H&M, Zara en Mango vind je bijna overal. Natuurlijk ook alle “boven mijn budget” merken als Vuitton, Chanel en Balenciaga. Als ik geen zin heb mezelf in de drukte te storten dan bestel ik gewoon lekker bij ASOS 🙂 die leveren namelijk ook gewoon in Maleisië of bij Zalora (de Maleisische shop site)

Wat is er leuk aan?

Het is er lekker koel en je hebt alle winkels onder handbereik. ik vind het ook super fijn en handig dat alle winkels (ook supermarkten) gewoon 7 dagen in de week geopend zijn van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat!

Wat is er minder leuk aan?

De eeuwige drukte en lawaai, soms mis ik wel een gewone openlucht winkelstraat met wat kleine winkeltjes met onbekende merken.

Hoe zit het met schoonheidsverzorging in Kuala Lumpur ?

Kuala Lumpur is heel erg ijdel! Kappers, schoonheids- en nagelsalons vind je in iedere mall bij bosjes. Veelal op Aziatische huid, haar en trends gericht, Japanse en Koreaanse merken zijn dus erg populair.

De meeste kappers hier hebben ook weinig ervaring met westers haar. Gelukkig doe ik mijn haar nog steeds zelf, maar vriendinnen van mij gaan naar bijvoorbeeld Toni & Guy of Salon 76 Style.

Ook bij het kopen van crèmes moet je echt wel even opletten, de meeste crèmes en lotions zijn namelijk wit makend! En dat niet enkel voor onder je oksels… Je vertrouwde pot Nivea, Garnier of  l’Oréal dagcrème, bodylotion of scrubje kan zomaar extra whitening zijn iets wat wij, westerlingen, meestal liever alléén voor onze tanden hebben..

wonen in kuala lumpur

Haarverf in blonde kleuren is zeldzaam, die bestel ik dus gewoon op internet. Er zijn kleine kapperswinkeltjes maar die hebben het algehele KL syndroom en dat is dat spullen vaak nèt toevallig out of stock zijn..

Zoals je ziet is Kuala Lumpur van alle moderne gemakken voorzien en staat deze vrij nieuw bakken stad zelfs op de vierde plaats van de best shopping cities in de wereld!

Het komt dus helemaal goed hier ! 😉

Maargy (1)

Wat zou jij nog graag willen weten over wonen in Kuala Lumpur? 

 


 

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  José@ENJOY! The Good Life
  29 januari, 2018 at 13:40

  Wat leuk om even een kijkje in jouw leven te krijgen. Dat gaat er behoorlijk anders aan toe dan hier. Ik krijg nu enorm veel zin om bij IKEA ook eens in een bed te kruipen voor mijn dagelijkse powernap. Of een appeltaart te bakken in een showkeuken en die met een groepje vriendinnen aan een eettafelopstelling op te peuzelen of het de normaalste zaak van de wereld is. Geweldig! Dat is echt beleven toch? Ik ben benieuwd naar de volgende verhalen!
  José@ENJOY! The Good Life onlangs geplaatst…SNAPSHOTS WEEK 4/2018

  • Reply
   Maargy | M
   30 januari, 2018 at 12:24

   Hahaha Ja gezellig! Gewoon invoeren in NL ..prima manier om je lekker “in te voelen “ zeg maar ? en weet zeker dat met een appeltaart van jou de hele Ikea aanschuift!

 • Reply
  Wonen in Kuala Lumpur #1 | Vervoer, huisvesting & ziekenzorg
  29 januari, 2018 at 12:53

  […] #1 | Boodschappen, winkelen & beauty #2 | Vervoer, huisvesting & ziekenzorg #3 | Kinderen, activiteiten & veiligheid […]

 • Reply
  Susan
  23 januari, 2018 at 23:47

  Wat gaaf dat je daar woont! Ik ben te gehecht aan m’n familie om zover te gaan wonen. Hebben het wel vaak over Noorwegen, maar vind dat al te ver haha. En da’s een uurtje vliegen… Mooi om jouw ervaringen te lezen!

 • Reply
  Nicole
  23 januari, 2018 at 21:42

  Haha geweldig daar ook gewoon een Ikea. Moet wel toegeven dat ik even moest googlen waar het ook alweer lig..
  Nicole onlangs geplaatst…De favorieten van baby Milo

 • Reply
  Kimberley van den Helder
  23 januari, 2018 at 21:28

  Wat leuk om dit te lezen! Krijg een soort Thailand gevoel er weer bij als ik de markt zie. Wel een hele verandering met Nederland he. Ben je wel gewend al?
  Kimberley van den Helder onlangs geplaatst…Vandaag besluit ik alleen maar te genieten

 • Reply
  lienvoets
  23 januari, 2018 at 21:16

  Haha! De Ikea uitstap! Heerlijk! Ik vind het altijd heel erg moedig als mensen elders gaan wonen. Ik ben een echte reisfanaat, maar ik hou er ook zo van om weer thuis te komen, naar mijn vertrouwde winkeltjes te gaan. Chapeau!
  lienvoets onlangs geplaatst…Een dagje Planckendael. Ging jij al op babybezoek bij Suki en co?

 • Reply
  kiki hasselton
  23 januari, 2018 at 18:10

  leuk geschreven, vooral om de ikea moest ik grinneken!! En dat van die witmakende lotion heb ik vaker gehoord. Erg bijzonder.

 • Reply
  MamaPlaneet
  23 januari, 2018 at 14:54

  Erg bijzonder om over je ervaring te lezen. Mooi geschreven en leert er zoveel van.
  MamaPlaneet onlangs geplaatst…Plassen onder de douche | Een natuurlijke reactie met een heleboel voordelen

 • Reply
  Jessica J.
  23 januari, 2018 at 12:28

  Hahaha, een bezoekje aan IKEA is zo te lezen een hele belevenis! Lijkt me indrukwekkend om daar rond te lopen.
  Jessica J. onlangs geplaatst…My scentful life #87 • Nieuwe enkellaarsjes en plastieken hoofdkussen?!

  • Reply
   Maargy | M
   23 januari, 2018 at 14:52

   Dat kan ik alleen maar beamen! Wel iets voor een bucketlijst eigenlijk..een zaterdag bezoekje Ikea in Kuala Lumpur ˆˆ

 • Reply
  Nicole Orriëns
  23 januari, 2018 at 10:23

  Ik moet wel lachen om je beschrijving van de Ikea! Het lijkt wel alsof mensen er naar toe gaan om te relaxen : )
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Nieuwe Netflix serie: The End of the Fucking World

  • Reply
   Maargy | M
   23 januari, 2018 at 14:53

   Volgens mij is dat ook gewoon zo! haha Een dagje uit zoiets

 • Reply
  Krystle/Batboy
  23 januari, 2018 at 09:43

  Wat leuk om te lezen hoe je het daar ervaart! Ik zou zelf niet zo ver weg kunnen wonen (Vind Duitsland al ver haha). Gelukkig bestaat er internet en kun je daar je haarverf kopen! Wel apart dat ouderen bij Ikea liggen te dutten haha gek gezicht lijkt me
  Krystle/Batboy onlangs geplaatst…Popples verjaardagstaart

 • Reply
  Jamey
  23 januari, 2018 at 09:38

  Oh wat klinkt het allemaal goed zeg! Ik heb altijd al eens naar toe willen gaan weer. Is al weer zo lang geleden!

  • Reply
   Maargy | M
   23 januari, 2018 at 14:54

   Komt er maar bij, de koffie staat klaar hoor! 😉

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: