Kuala Lumpur Maleisië Reizen in Maleisië Travel

Taxi in Kuala Lumpur: gebruiksaanwijzing

Zoals je misschien al weet woon ik in Kuala Lumpur. Ik rijd hier zelf geen auto, ik heb er niet eens een, en als ik heel eerlijk ben vind ik dat ook niet eens zo erg. Met de taxi in Kuala Lumpur kun je je prima verplaatsen!

 

Mits je je niet beet laat nemen. Hieronder de gebruiksaanwijzing om dat laatste te voorkomen.

Taxi in Kuala Lumpur – gebruiksaanwijzing

Hoe vind je een taxi in Kuala Lumpur?

Via de App Grab of Uber

Ik raad je echt aan de applicatie Grab (vroeger MyTeksi) of Uber te gebruiken.

 • De bedragen zijn van te voren vastgesteld, berekend voor de kortste route en rekening houdend met de verkeersdrukte.
 • De auto’s zijn schoner & recenter
 • De chauffeurs zijn vriendelijker, je kan de rit achteraf evalueren van 1 tot 5 sterren op de app. Hoe minder sterren voor de chauffeur hoe minder ritjes hij krijgt toegewezen
 • En het is veiliger. Je traject, naam en de naam en kenteken van de chauffeur staan geregistreerd.

Hiervoor heb je uiteraard een internet verbinding van minimaal 3G nodig op je telefoon, mocht je die niet hebben kun je overal een prepaid telefoonkaart (Maxis, DiGi) kopen voor ongeveer 8 Ringgit (1,65 euro). Vergeet niet je paspoort mee te nemen want alle telefoonkaarten moeten worden geregistreerd in Maleisië.

Mocht je toch gebruik willen of moeten maken van een straat taxi  in Kuala Lumpur dan heb ik hier enkele tips die je geld, tijd en vooral ergernis kunnen besparen.

Kuala_Lumpur_-_Taxi_0001

photo credit © Stefan Fussan

Je besteld een taxi via een Taxicentrale  Hierbij wordt er een klein bedrag reserveringskosten in rekening gebracht (ongeveer 2 tot 6 RM)

Je wacht netjes op je beurt bij een taxi stop (eerst nog even de goede kant van de rij vinden) , let er op: het kan gebeuren dat niet iedereen de wachtrij respecteert (in het bijzonder Chinezen) dus aarzel dan ook niet die persoon op luide toon erop te wijzen dat hij jouw taxi probeert in te pikken ;=)

En ten slotte kun je ook wuiven naar een langsrijdende taxi (werkelijk iedere taxi en zelfs die aan de andere kant van de weg!) en dan maar wachten tot er een stopt.

Gevonden? Dan dit:

1.  Taxi meter
img_5097
Stap nooit in een taxi als hij je een vast bedrag aankondigt en de meter niet aanzet.
Vraag ook nooit van te voren aan de chauffeur hoeveel het kost om naar B te reizen.

Stap gewoon in de taxi en zeg waar je naar toe wilt. Weigert hij vervolgens alsnog de meter aan te zetten, dan kun je alsnog uitstappen.

 2.  Wees alert

Neem altijd plaats op de achterbank (zeker als vrouw alleen). En stap niet in als er al iemand in de taxi zit. Ook als de taxi onderweg iemand oppikt, stap dan meteen uit.

3.  Check de route
4a00324d-a135-4f2f-af7e-4e35f56193f6-3679-000002bb8547158b

Zet zelf je Waze navigatie aan zodat je de chauffeur eventueel kan wijzen op de kortste of snelste route als hij zich per ongeluk (of waarschijnlijk niet) vergist.

 

 

4.  Contant geldimg_5095-1

Zorg dat je altijd contact kleingeld bij je hebt. Natuurlijk een inkoppertje voor de cabbie om te zeggen dat hij niet terug heeft van 100RM. Tip geven is niet echt een gewoonte in Maleisië, maar natuurlijk altijd gewaardeerd. Zeker als de chauffeur voor jou the extra mile is gegaan (bij wijze van spreken dan he!)

Taxi in Kuala Lumpur – Anecdotes

Eén ding is zeker je houdt er vaak leuke anecdotes over aan straat taxi’s. Ik heb er enkele verzameld die vaak of minder vaak voorkomen :

 • Een taxi waar je instapt en gelijk gegeten en gedronken hebt zo dat het naar eten stinkt (bedorven dan) met nog een vage knoflook lucht (vaak, vooral de knoflook)
 • Een chauffeur die boert  (vaak)
 • Een chauffeur die boert, roggelt en vervolgens de opbrengst uitspuugt (uit het raam, dat dan wel, thanks!) (redelijk vaak)
 • Een museum taxi…does this need any more words?  (niet vaak genoeg)img_4992
 • Een ritje waar je geniet van de Indiase top 10 op volume 12 die klinkt door speakers die verboden zouden moeten worden ( vaak, geld ook voor de Chinese top 10)
 • Een chauffeur die vraagt of jij hem een ritje geeft? Euhm…No thanks, I don’t have a car…and I’ve just arrived at destination. Bye (1 x is al teveel)
 • Een taxi waarbij je persoonlijk de deur in het slot moet hangen (vaak)
 • gordels? welke gordels?

 

Maargy (1)

Bedankt voor het lezen en heb jij leuke of minder leuke ervaringen met taxi’s waar dan ook?

 

Foto taxi © Stefan Fussan, fussan.de,

You Might Also Like...

3 Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: