Persoonlijk Reizen in Maleisië Travel Tropische Ziektes

Heb ik knokkelkoorts ? | Het dengue virus onder de loep

Als je vaker mijn blog leest, weet je inmiddels wel dat ik in Kuala Lumpur in Maleisië woon.

Nou heb ik de afgelopen dagen last van hoofdpijn, diarree en krampen in de maag streek. Nou kwam daar gisteren ook nog koorts bij. Een buikgriep volgens mijn eigen diagnose. Maar met geen mogelijkheid te bestreiden deze keer..Op naar de dokter dus, zo’n vreselijke opgave als je je beroert voelt..

Daar aangekomen neemt hij mijn gemoedstoestand wel heel serieus, (logisch, hij is dokter) er moet geprikt worden op het Dengue virus…Dengue??  (in het Frans betekend dit “gek” dus ik moest weel even grinniken, heb ik al jááaren  haha)

Nee, even serieus.

Wat is Dengue ? 

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, komt voor in alle tropische gebieden maar vooral in Zuid Oost Azië (joepie precies waar ik woon!), Midden- en Zuid Amerika, het Caribisch gebied en Afrika.

Dengue is een tropische virusinfectieziekte die wordt overgebracht door de gele koorts Aedes muggen 

Ja hoor, daar gáán we weer met die ter*ng tijgermuggen! Deze muggensoort is enkel werkzaam in de vroege ochtend en avond, ’s nachts prikken ze dus niet ( ik vraag me dan altijd af hoe dat ze daar nou onderzoek naar doen, maar goed) Ik geloof het graag.

dengue virus

De tijgermug, mooi hè..WHAAM – Foto Pixabay

En als ik me dan bedenk dat ik zo’n beetje als bloedtoevoer dien voor de halve muggen gemeenschap in Kuala Lumpur …(de andere helft zijn de mannetjes en die steken namelijk niet..haha) Dan behoor ik toch wel tot de risicogroep..

dengue virus

Wat zijn de symptomen van het dengue virus?

Er zijn twee vormen van Dengue virus infectie:

De dengue koorts. 
Hierbij heb je last van hoge koorts, hevige hoofdpijn (vaak achter de ogen) en gewrichtspijnen (vandaar de naam knokkelkoorts, wist je niet he 😉 ik ook niet). Vaak gaat dit ook gepaard met rode huiduitslag, misselijkheid en braken.

De dengue hemorragische koorts.
Behalve het hele rijtje van hierboven genoemde klachten, kun je hier ook nog bloedend tandvlees, bloedneuzen, het verschijnen van blauwe plekken bij optellen. Rusteloosheid en dorst komen ook vaak voor.

Minder vaak: De buik en borst holte vult zich met vocht waardoor de organen stoppen met werken. Dit kan eventueel gepaard gaan met interne bloedingen en shock toestand. En een dodelijke afloop hebben. Niet leuk.

Hoe kom je ervan af?

Er is (nog) geen vaccin of behandeling tegen het dengue virus. Volwassene genezen vaak volledig van de meest voorkomende dengue koorts. Rust en hydratatie is van groot belang tijdens de herstelperiode die redelijk lang duurt (10 dagen minimaal). Uitzitten en liggen.

Kinderen die het virus oplopen krijgen meestal wel direct medische behandeling om uitdroging te voorkomen.

Plaatselijke medische hulp

Tropische reisziektes als Malaria, Dengue, Chikunguy, Mexicaanse griep, gele koorts of wat dan ook, zijn ziektes waar wij misschien nog nooit van gehoord hebben. De medische hulp in die landen vaak wèl. Zij zijn bekend met de symptomen en vaak ook debehandelingen. Dus wanhoop niet als je ergens op vakantie bent zou ik zeggen!

Hoe voorkom je het dengue virus?

Ga niet op vakantie naar tropische gebieden! haha grapje

Ik kan je natuurlijk wel vertellen dat je goed muggenspul (zoals DEET en OFF) moet smeren, lange broeken met dikke sokken erover moet dragen en het liefst allemaal licht van kleur (want blijkbaar vallen deze Aedes muggen daar niet voor) gecombineerd met een hoedje met een klamboe om je hoofd.

Maar hoe kunnen we dan in hemelsnaam nog een beetje een Instagram verantwoorde selfie maken?

Geen idee..

Dus, uit de kleren en op goed geluk! haha Ik woon al een tijdje in Zuid-Oost Azië en wordt de hele dag door geprikt, want de school waar ik werk ligt vlakbij het regenwoud en ja, het is 30 graden dus ik kleed me gewoon luchtig maar spuit me toch wel de hele dag in. En muggen vinden dat niet leuk..

Ik krijg net de uitslag van het labo binnen…ik heb dus geen knokkelkoorts! oeff  Buikgriep maar gewoon uitliggen dan..

Maargy (1)

Heb jij wel een een tropische ziekte gehad? En hoe verliep de genezing?

Abonneren op Maargy.com
Ontvang de nieuwste berichten direct in je mailbox!

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Ciguatera visvergiftiging | Was dat even schrikken!
  8 januari, 2018 at 06:59

  […] ontwikkelen geen immuniteit voor deze gifstoffen, maar worden er juist gevoeliger voor (als bij knokkelkoorts). Een volgende besmetting zal dan juist ernstigere symptomen veroorzaken […]

 • Reply
  Persoonlijke update | Max verstappen | 0kg vakantiepret| en het dengue virus - Maargy.com
  3 november, 2017 at 02:40

  […] Dit tropische virus wordt verspreid door tijgermuggen en kan vrij ernstige gevolgen hebben. Lees er hier alles […]

 • Reply
  alovelyadventurenl
  26 september, 2017 at 14:36

  Ik was heel ziek toen we in Gambia woonden. Ook werd gedacht aan dengue of zelfs malaria.. Gelukkig uiteindelijk ook beide niet, gewoon een heel vervelend virus. Maar je schrikt toch wel even. Heel veel beterschap gewenst!

  • Reply
   Maargy | M
   27 september, 2017 at 06:35

   Dank je Sylvia! 🙂 Inderdaad even schrikken..

 • Reply
  roryblokzijl
  26 september, 2017 at 13:53

  Heftig zeg! Wij zijn in de periode pre-kind heel regelmatig naar Azië gegaan (in de vakanties). Singapore, Maleisië en Indonesië. Nooit medicatie genomen. Wel voorzorgsmaatregelen qua kleding en DEET. Nu met een kind van 5 ga ik nog liever niet die kant op met vakantie. Goed stuk. Want overdag kleed je jezelf vaak inderdaad luchtig.

  • Reply
   Maargy | M
   26 september, 2017 at 15:00

   Precies. Daarnaast moet je echt gewoon pech hebben.. en de kans is klein, maar hij is er. En bovendien pakt het Dengue virus bij kleine kinderen vaak heftiger uit dan bij volwassene. Voorkomen is beter als genezen 😉

Leave a Reply

CommentLuv badge

%d bloggers liken dit: