Op de fiets door authentiek Kuala Lumpur

Wat is er nou leuker dan een stad bezoeken op de fiets? Tot vandaag was het fietsen door het centrum van Kuala Lumpur zo goed als een onbegonnen expeditie.

Fietsen huren? Als je al iemand vond die fietsen verhuurde, was het nog maar afwachten in wat voor conditie de fiets zelf was.

En dan de vraag…waar ga je fietsen? Welke route is veilig en tegelijkertijd ook interessant?

Dit werd in één klap opgelost met de komst van MikeBikes! De allereerste fietstour door Kuala Lumpur. En niet zo maar een..

MikeBikes is opgezet door twee Nederlandse vrije tijds fietsfanaten. Zij hebben voor ons de mogelijk gecreërd om het authentieke, steeds meer op de achtergrond verdwijnende Kuala Lumpur daadwerkelijk te beleven…en dat op de fiets!

Ze werken samen met lokale, goed engels sprekende gidsen die je met passie, liefde en trots vertellen over hun stad, hun straten, cultuur en gewoontes.

MikeBikes neemt je mee achter de schermen van Kuala Lumpur. Daar waar je als gewone toerist niet zomaar komt.

Vorige week mocht ik mee met een avond fietstocht en… wat was dat een genot!

MikeBikes organiseert een dag- en een avond fietstour. De avond tour begint om 17.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Je fietst ongeveer 10 kilometer met regelmatige pauzes waarin de gids je hartstochtelijk verteld over de bezienswaardigheden.

 

Een kleine greep uit wat je allemaal ziet

Kampung Baru

R_MG_8866

De tocht voerde ons door een van de grootste lokale 50.000 inwoners tellende woonwijk van kuala Lumpur Kampung Baru.

Waar je het echte KL proeft ruikt en beleeft. Kleurige traditionele Maleisische huizen steken af bij het moderne KL, die hier enkel figureert op de achtergrond.

R_IMG_8874-1.jpg

 

Chow Kit market

We komen in de befaamde wijk Chow Kit, waar je de grootste wet market van Kuala Lumpur bezoekt, maar ook de levendige straatjes en steegjes bezaaid met stalletjes en restaurantjes.

Het verhaal achter The White House: Loke Mansion

Onze gids, Sin, vertelde het boeiende verhaal achter dit prachtig, en een beetje geheimzinnig aandoend, Loke Mansion White House, een waardevol overblijfsel uit de koloniale tijd die KL tot het KL van vandaag heeft gemaakt.

 

R_IMG_8878.jpg

 

De oudste moskee van Kuala Lumpur Masjid India

Vervolgens kwamen we al fietsend door de steegjes van Little India uit bij de oudste moskee van Kuala Lumpur Masjid India. Een prachtig gebouw, geheel gerenoveerd en in 2002 voorzien van een marmeren bekleding.

Vanaf daar lopen we met onze fietsen door de overdekte de Indiase Bazar, en vervolgen de tocht richting:

Merdeka & The River of Life

 

R_IMG_8891

 

Dit is een historische plek, want this is where it all started!

Hier komen de twee rivieren, de Gombak en de Klang, samen en vormen de modderige riviermonding waar de naam Kuala Lumpur van afgeleid is: Kuala = riviermonding,  Lumpur = modder.

 

Dit gedeelte van KL is recentelijk compleet gerenoveerd. Sin vertelt je alles over de historie en ontwikkeling van deze bijzondere plek.

 

R_IMG_8899

 

Etenstijd!

Dan is het tijd om de inwendige mens te versterken en schuift deze Oranje Brigade aan in een knus restaurantje bij Central Market. Hier konden we kiezen uit verschillende lokale specialiteiten en drankjes.

 

R_IMG_8910.jpg

 

Inmiddels was het nu goed donker wat, in mijn ogen, de beleving van Kuala Lumpur alleen maar spectaculairder maakt!

De Hindoe tempel Sri Mahamariamman

We vervolgen onze tocht met een bezoek aan de Hindoe tempel: Sri Mahamariamman, waarbij onze gids ons veel uitlegt over de, voor mij, nogal ingewikkelde Indiase cultuur en gebruiken. Interessant om daar nou eindelijk eens wat duidelijkheid in te krijgen!

 

KL Tower

Hierna trappen we onze weg naar de ingang van het Taman Eko Rimba Park vanaf waar je een geweldig uitzicht hebt op de trotse en kleurige KL Tower.

 

R_IMG_8957

 

We sluiten de tour natuurlijk af met de nog altijd zo betoverende Petronas by night.
R_IMG_8924 (1)

 

Veiligheid

In eerste instantie was ik een beetje huiverig ten opzichte van de veiligheid om in KL te gaan fietsen. De zichtbaarheid op een fiets in de drukte van het verkeer.

MikeBikes heeft dit echter goed aangepakt. De Nederlandse fietsen zijn robuust, voorzien van 3 versnellingen en uiteraard van goede Hollandse kwaliteit. Iedereen draagt fel oranje hesjes met reflector banden en ook op de fietsen is goede verlichting aanwezig.

Om zo’n oranje slinger van vrolijke fietsers kan zelfs een slechtziende bestuurder niet heen! 😉

Buiten dat zijn de gidsen ontzettend pro-actief, zij kennen het parcours op hun duimpje en weten precies wanneer zij het verkeer tegen moeten houden om ons veilig over te laten steken.

 

De eerste fietsstroken in Kuala Lumpur centrum!

Ook zijn er sinds kort blauwe fietsstroken aangelegd in het centrum van Kuala lumpur. Op 9 februari 2018 (gisteren dus! ), tijdens de WUF9 (World Urban Forum), zijn deze officieel geïnaugureerd door onze Minister Kaag. Zij fietste met de gehele officiële Nederlandse delegatie, op fietsen van MikeBikes, naar het KL Convention Centre (KLCC).

Iets om trots op te zijn!

En ook meteen een gigantische vooruitgang voor deze stad, waar groenvervoer slechts in de kinderschoenen staat..maar het begin is er!

 

Wie zijn MikeBikes?

MikeBikes is opgestart door Maurice en Mike Janssen die, in samenwerking met het Ministerie van Toerisme en Cultuur van Maleisië, het initiatief genomen hebben om ons het authentieke Kuala Lumpur per fiets te laten ontdekken!

 

R_MikeMaurice.jpeg

 

Daarvoor hebben zij een uitgebreid netwerk van fietsvriendelijke lokale straten en steegjes in beeld gebracht (met medewerking met Cycling KL)

Ook beogen zij het zogenaamde ‘ethisch ondernemen’. ‘We willen de profits van MikeBikes laten terugvloeien naar de lokale bevolking. Dit doen we door zoveel mogelijk locals in te schakelen bij onze activiteiten’. Zo werken ze samen met lokale gidsen, lokale restaurantjes en zullen zij ook lokale fietsbedrijfjes betrekken voor het onderhoud.

Goeie zaak dus!

Tours & tarieven

Family tour  van 8.00 uur tot 12.00 uur.
Evening tour van 17.00 uur tot 21.00 uur

Tot september 2018 profiteer je van verlaagde tarieven!

Van te voren reserveren is aanbevolen. Hier kun je checken of er nog plaats is, en ook meteen via de site boeken.

En als het regent?

Zoals het bij een beetje tropisch klimaat hoort, regent het af en toe pijpenstelen. Gelukkig duurt dit nooit lang en is het daarbij ook niet koud. Het is eerder lekker verfrissend.

Bij Mikebikes gaan de tours dus ook gewoon door, je krijgt een poncho aangeboden die je voldoende beschermt. Mocht je toch nat worden..ben je ook zo weer droog, hoor!

 

Kortom..

Ik kan niet anders zeggen dat deze KL avond fietstour een geweldige ervaring was!

De route is met zorg uitgestippeld en leidt je daadwerkelijk door de coulissen van Kuala Lumpur. De kennis en uitleg van de gidsen is regelrecht top wat de tour niet alleen leuk maakt maar ook meteen erg leerzaam.

Een absolute aanrader als je in Kuala Lumpur bent!

20 thoughts on “Op de fiets door authentiek Kuala Lumpur

  1. Wat ontzettend leuk! Ik merk dat je steeds meer landen over de hele wereld fietstours kunnen doen. Vaak Nederlanders die het dan opzetten, echt heel leuk!

  2. Het is echt ’n aanrader. Heb de sunset en evening tour gefietst. Je komt langs alle highlights en krijgt goede indruk van alle gave plekken in KL. Ook fijn dat de gids zoveel van de geschiedenis wist te vertellen. Ben je in KL, dan zeker doen:)

  3. Wat leuk zeg! Zo zie je een stad toch weer op een andere manier! En goed dat de eerste fietsstroken er zijn gekomen, ik heb KL voornamelijk te voet gezien maar mocht ik er ooit nog eens komen ga ik zeker die fietstour doen! 🙂

  4. Wat een contrasten! Lijkt me heel gaaf om een keer heen te gaan… bizar hoe mensen daar zo vlak naast elkaar leven in rijkdom en armoede… best heftig om te zien lijkt me.

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.