De Perhentian Islands | Het paradijsje van Maleisië

Helder fel turquoise water, fijn wit zand, wiegende palmbomen en ander groen, kleurrijke visjes, zee schildpadden, roggen en haaien, géén auto’s en zèlfs geen scootertjes! De Perhentian Paradise Islands hebben werkelijk alles in huis om hun naam eer aan te doen.

Dit kleine stukje paradijs ligt zo’n 19 kilometer voor de Noord-oostelijke kust van het Maleisische schiereiland. De Perhentian Islands bestaan uit meerdere kleine eilandjes, maar op 2 daarvan kun je verblijven: Pulau Besar (de grootste) en Pulau Kecil (je raad het al: de kleinste).

Perhentian [per-hen-tee-an] betekend stop-punt in Maleisisch. Dit omdat vroeger de handelsscheepvaart die voeren tussen Maleisië en Bangkok hier een tussenstop maakte. Ja, dat zou ik dus ook gedaan hebben..

 

Perhentian Islands
Pulau Perhentian Besar – Turtle Beach


Hoe kom je op de Perhentian Islands?

De eilandjes zijn vrij lastig te bereiken. Het voordeel daarvan is dat ze nog redelijk rustig zijn en er géén massa toerisme te vinden is. Het is er nog lekker primitief.  #justperfect!

Jetty Terminal Kuala Besar 

De Jetty speedboot, die je in 30-45 minuten naar de Perhentians brengt, vertrekt vanuit Kuala Besut, ongeveer ieder uur (afhankelijk van het seizoen, dus even checken van te voren). Eerst zet hij de mensen af die op Kecil verblijven en gaat dan door naar Besar. De tickets kun je kopen bij de boten terminal (35 RM – 7 euro ongeveer).

Hoe kom je dan op de Jetty Terminal van Kuala Besut?

Met de Nachtbus
Vanuit Kuala Lumpur kun je met de nachtbus Perdana Express regelrecht naar de Jetty terminal van Kuala Besut voor zo’n 44 RM – 9 euro. Je kan dan 7 uur “slapen” in zo’n leuk gekleurde, comfortabele bus met van die zalige kitsch gordijntjes met flosjes!

Of met het vliegtuig (alléén regionale vluchten)
Je kan ook een regionale vlucht naar Kota Bharu boeken. Deze stad ligt zo’n 50 kilometer ten noorden van Kuala Besut. Vanaf daar kun je de bus of een taxi nemen.

 

Waar slapen? Perhentian Besar of Kecil?

De twee eilandjes liggen dicht bij elkaar en tóch is het verschil in sfeer groot. De keus is dus ook niet moeilijk. Het ligt er simpelweg aan, waar jij naar op zoek bent.

 

Perhentian Islands
Long beach Pulau Kecil – Bron @Achilly Family / Flickr

 

Op Besar vind je veel “resorts” waar families verblijven en is de ambiance wat rustiger dan op Kecil waar je meer low budget accomodaties hebt en waar dus veel backpackers te vinden zijn. Hier heb je op het strand van allerlei gezellige strand lounge barretjes, beachvolley en wat goedkopere restaurantjes.

Wij verbleven op Besar (ja, familie hè haha) in The Barat Perhentian Beach Resort. Ruime, schone bungalows, vriendelijk personeel en een lekker restaurant recht aan het water (zoals de meeste trouwens!)

Maar wat let je om van beide eilandjes het beste te snoepen? Een ritje watertaxi is goedkoop, leuk en duurt maar 5 minuten!

Met de watertaxi

Het enige vervoer op de Perhentians zijn je voeten of een watertaxi.

Met de watertaxi ga je voornamelijk van Besar naar Kecil of naar een andere spot op je eiland. Je betaald een habbekrats en het gaat lekker snel.

Tenminste als je chauffeur van te voren getankt heeft. Dat was bij ons dus niet het geval. Na 2 minuten was ’t op. We dobberden rond met de watertaxi zonder benzine, met een dreigende onweersbui op komst. Wachtend op een “lege” collega (en een wèl een volle tank) die toevallig voorbij zou komen.  Gelukkig duurde dat niet lang en waren we gauw gered 😉

 

Perhentian Islands
Turtle Beach Pulau Besar

Duiken & Snorkelen:  clownvisjes, zeeschildpadden, roggen en haaien

Rondom de Perhentian Islands kun je geweldig duiken en snorkelen. Je kan een halve of hele dagtrip maken om te snorkelen of te duiken. De boot brengt je naar de prachtigste stekjes zoals Turtle Point en Coral Garden.

Onderweg legt je gids je van alles uit over het leven onderwater. Zo bracht hij ons naar Shark Point  waar vaak (ongevaarlijke) zwartpunt rif haaien vertoeven. Wij hadden géén geluk (nou ja, in mijn ogen juist wel) die dag, want geen haai aan de horizon. Oefff

 

Perhentian Islands
Nemo visjes zoals je ze dus in het echt ziet! Bij bosjes! Bron @ David Paccoud / Flickr CC BY-NC 2.0

 

Wél zwommen we met honderden clownvisjes, enorme zeeschildpadden, roggen en allerlei ander geschubd schoon in 1001 kleuren.

Je kan op de Perhentians ook je PADI halen. Kijk van te voren even na hoeveel je daaraan kwijt bent. Je kan namelijk beter contant betalen. Als je al met een credit kaart kan betalen is de commissie vaak erg hoog.

 

Handige info voordat je gaat

Zorg dat je voldoende contant geld bij hebt. er is namelijk geen bank op het eiland en de meeste restaurants nemen geen credit cards aan. Doen ze dit wel dan zijn de extra berekende  kosten vaak pittig.

De Perhentians kun je echt het best bezoeken tussen Maart en Oktober, daarbuiten is het regenseizoen (van Oktober tot Februari) en kan het flink spoken op de eilanden. De meeste hotels, restaurants en shops zijn dan ook gesloten en hun personeel weer naar huis.  De meeste werken alleen het seizoen op het eiland en komen verder uit heel Maleisië.

De WiFi verbinding laat vaak te wensen over. Wat natuurlijk juist heel positief kan zijn om eens een Technology Detox kuurtje in te plannen! Geloof me er is genoeg te zien zonder WiFi!

 

Als je naar Maleisië gaat, mag je dit Paradijsje eigenlijk gewoon niet overslaan! 🙂

 


 

2 thoughts on “De Perhentian Islands | Het paradijsje van Maleisië

  1. Leuk om te lezen! Ik ben hier ook geweest, op Besar. Erg relaxed eiland waar ik destijds was om mijn Padi te halen. Bij Universal Divers gedaan en het was een topervaring! Haha ik heb me al die dagen zitten opwinden, wou écht geen haai tegenkomen, maar toen het bij Shark Point zover was en we twee black tips zagen vond ik het geweldig! Zo’n mooie ervaring! Maar de schildpadden vond ik het allermooist om te zien. Hele fijne tijd gehad daar! Ik ga daar ook nog eens een blog over schrijven, staat op mijn to-do list. 🙂

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.