Column | à table! ..over eten in Frankrijk

Toen ik mijn koffers neerzette in de Dordogne in Zuid-Frankrijk, wist ik totaal niet wat me te wachten stond.

Ten eerste sprak ik geen woord Frans en ten tweede wist ik weinig tot niets over de Franse cultuur.

Nou ja, vooral de Franse eet cultuur..

This thing about food…

Het gaat dan niet om veel eten, maar om goed eten en vooral op tijd.

In Frankrijk eet je, blijkbaar niet wanneer je honger of trek hebt, maar op vaste tijden.

Een doorwinterde Fransman gaat ’s morgens voor een tartine met beurre &  confiture (kan natuurlijk ook een croissant of pain au chocolat zijn) dit mag dan in zijn geheel ondergedompeld worden in een kom of beker koffie of chocolat chaud en met luid geslurp naar binnen gewerkt worden.

Dan bestaat er nog zoiets als de casse croûte

Ik vond dit maar vies klinken, letterlijk betekent het zoiets als korst-breken…ja dan loopt er bij mij geen water in mijn mond. Maar goed, dit is het moment dat voornamelijk de werklui die al vroeg aan het werk zijn, hun “tussendoortje” nuttigen.

De eerste keer dat ik dit mee beleefde was toen ik naar het plaatselijke houtzaag bedrijf moest om hout te bestellen voor de camping.

Alle werklui zaten gezellig op houtblokken en ik moest maar gewoon even aanschuiven, kreeg een glas rode wijn [du pinard] in mijn handen gedrukt en zag de tafel bezaaid met allerlei soorten worst [saucisson], paté, stokbroden en kaas.

En natuurlijk flessen rode wijn en een fles Pastis.

Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat ik voorlopig mijn bestelling nog niet geplaatst had….en dat ik om 10 uur ‘s-morgens aan een glas rode wijn zat!

Le déjeuner

Een warme maaltijd s’il vous plaît. En ja hoor, compleet met een weer wijn, voorgerecht, hoofdgerecht, kaas, dessert en double espresso na. Waar laten ze het?? dacht ik in het begin.

Le goûter

Het namiddag tussendoortje! Croissant, taart, koek, kaas, fruit , alles mag, vooral kinderen hebben een wat uitgebreidere goûter als ze om half 5 uit school komen.

Le diner

Als je wordt uitgenodigd bij fransen voor een diner, wees dan niet verbaasd als je pas tussen 20 uur en 21 uur aan tafel gaat (flink aangeschoten want de alcohol hakt erin op een nog aan Nederlandse etenstijdstippen gewende maag )

Kinderen? Die hebben dan al lang en breed gegeten. Als fransen dineren met familie en vrienden, wordt er éérst voor de kinderen gezorgd , deze eten terwijl de volwassenen nog gezellig aan de apéro zitten.

Tijdens het “volwassene” diner , kunnen de kids dus lekker hun ding doen en wij kletsen tijdens het eten…over eten.

Ja, want meestal gaan de gesprekken à table over… jawel : eten! Hartstochtelijk worden recepten, restaurants en voedsel uitgebreid beoordeeld en besproken, dat nieuwe restaurantje op de hoek, de bakker en zijn beste taart.

Oké, I get it..je mange!

 

Heb jij leuke ervaringen met eten in Frankrijk? 

 

 

 

 

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.