5 Supersappen, wonderwortels en krachtige kruiden die iedereen in huis zou moeten hebben

Ik heb een hekel aan naar de dokter gaan, niet omdat het een vervelende man is ofzo, in tegendeel, maar het is zo’n gedoe.

Ik kijk vaak eerst op Google, en ga op zoek naar een remedie die bij mijn symptomen past en ik het liefst toevallig ook in de keukenkast heb staan. Baadt het niet dan schaadt het niet, en met al dat farmaceutisch gesjoemel, is het de moeite waard om eerst de natuur op een natuurlijke manier een handje te helpen.

Zoals voor alles geldt, te is nooit gezond dus dat geld ook voor planten, wissel af en als de symptomen aanhouden natuurlijk altijd een dokter raadplegen. (Klinkt als een regelrechte disclaimer hè?)

Hieronder een kort lijstje met mijn supersappen, wonderwortels en krachtige kruiden die je gewoon in de winkel kan kopen (of bioshop) en echt iedereen in huis zou moeten hebben.

Alledaagse veel voorkomende kwaaltjes kan je vaak op natuurlijke wijze te lijf gaan (bij aanhoudende klachten altijd een dokter raadplegen natuurlijk!).

 

Veenbes  [Vaccinium macrocarpon]

Blaasinfectie, vaginale irritatie

R_cranberry-1326470_1920

Veenbes, misschien beter bekend als cranberry, is erg rijk aan vitamine C en bevat oa: ijzer, magnesium, zink, seleem en boordevol antioxydanten.

Het regelmatig eten of drinken van deze superbes kan een steeds terugkerende blaasinfectie voorkomen, of als je al een infectie hebt, de last verminderen of zelfs genezen (dat ligt dan natuurlijk aan de ernstigheid van je infectie, maar altijd het proberen waard). Tevens verzacht het drinken van veenbessap vaginale irritaties op een natuurlijk wijze.

Bonus van dit besje: vanwege het Walhalla van anti-oxydanten helpt dit onder andere tegen veroudering van cellen, en beschermt je hart- en bloedvaten.

Ik zou zeggen..Eet gewoon regelmatig een handje gedroogde cranberries, of drink een lekker koud glas met Cranberry supersap.

 

Thym  [Thymus vulgaris]

verkoudheid, keelpijn, buikpijn, acné, vermoeidheid

R_vegetables-2202504_1920

Thijm heeft volgens mij iedereen wel in huis, maar weet je wel dat dit echt een mega krachtig kruidje is?

Mijn zoontje krijgt van jongsaf aan bij verkoudheid of buikpijn een glas Thijmthee met honing, dat werkt verkwikkend en we gebruiken het als stoombadje bijverkoudheid en tegenwoordig ook tegen acné, ja want op 14 jarige leeftijd persen de hormonen zich zelfs door poriën naar buiten..

 

 

 

Gember  [Zingiber officinalis]

Opgeblazen gevoel, gassen, antinausea, reisziekte, zwangerschaps nausea & spataderen

R_ginger-1960613_1920

Gember bevat Rhizome wat vaak gebruikt wordt om het spijsverteringsstelsel te stimuleren, vooral als je last hebt van opgeblazen gevoel en gassen.

Daarbij komt dat je gember bij uitstek  tegen braak neigingen gebruikt kan worden, en dat ook bij zwangerschap en reisziekte.

Gember werkt ook in op de bloedcirculatie wat een grote steun kan vormen als je last van pijnlijke spataders hebt (zoals ik).

Hoe deze verse wonderwortel te gebruiken? Heel simpel,  schil de wortel door het velletje met een theelepeltje eraf te afschrapen. Snijd er enkele plakjes af en leg deze in heet water, 15 minuutjes laten trekken en je kan het drinken (ik verorber de geweekte plakjes ook maar dat is ieder zijn smaak natuurlijk).

 

Kruidnagel   [Syzygium aromaticum]

Tandpijn, ontstoken tandvlees en buikpijn

R_cloves-488178_1920

Dit kleine kruid, heeft mij een tijdje vergezeld in mijn mond, nee beter in een ontstoken kies (en maar knauwen) in afwachting van de afspraak met de tandarts. Het verdoofd je tandvlees en verminderd de (afschuwelijke) pijn.

Kruidnagel heeft namelijk een ontsmettende en ontstekingsremmende werking, wat in geval van acute kiespijn een directe opluchting veroorzaakt. Je kan ook een mondspoeling maken door enkele kruidnagels in heet water te leggen, water af laten koelen, kruidnagels eruit en klaar.

Ben je echt moedig of is de nood echt hoog..dan kan je dit ook drinken als je last hebt van je darmen, opgeblazen gevoel of buikpijn.

 

Groene thee [Camellia sinensis]

afvallen, weerstand versterken, en gewoon goed voor je algemene gezondheid

R_green-tea-1233874_1920

Aah, groene thee, all time favorite! Ik zou bijna zeggen, waar is groene thee nou niet goed voor?

Het bevordert je algehele stofwisseling en zorgt ervoor dat vet in je lichaam makkelijker omgezet kan worden in bruikbare energie, het is kanker remmend, verlaagd cholesterol, vermindert stress en vermoeidheid en vermindert huid problemen als veroudering en pigmentvlekjes.

 

 

 

 

Wat zijn jouw huis tuin en keuken remedies tegen kwaaltjes?


 

 

1 thought on “5 Supersappen, wonderwortels en krachtige kruiden die iedereen in huis zou moeten hebben

Klets je mee?

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.